Έχουμε δει πολλούς επικούς συνδυασμούς, ιδίως στα γλυκά. Στα αλμυρά ό,τι έχουμε δει, είναι κατά βάση στο εξωτερικό, με εξαίρεση το πιτσόγυρο στον Βόλο. Αλλά αυτός ο μεζές καταφέρνει να γίνει υπέρτατος ενώνοντας δύο must πράγματα που παίρνουμε στην ταβέρνα όλοι στην Ελλάδα από μικρά παιδιά, ειδικά προς καλοκαίρι μεριά.

Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, ο μεζές που με ξετρέλαινε σε μια ταβέρνα, ήταν οι τυροκροκέτες. Και το μαγειρευτό που είχα κορυφή, ήταν ο μουσακάς. Ε, ένα μεζεδοπωλείο στο Ίλιον ένωσε τις γεύσεις αυτών των δύο και έφτιαξε τους μουσακοκεφτέδες ή μουσακοκροκέτες. Καλύτερος μεζές από αυτόν μπορεί να υπάρξει;

Ο πιο epic μεζές στην Αθήνα: Μετά από αυτόν, δε θα θες να φας καν κυρίως πιάτο

Πρόκειται για το Κάστρο της Γεύσης, ένα μέρος όπου δύσκολα θα φύγεις έχοντας φάει πολλά πιάτα και θα βρεις ένα που να μην σου άρεσε καθόλου. Ένα που να σου άρεσε λιγότερο σε σχέση με τα άλλα, ναι, θα έχεις σίγουρα. Μάνι μάνι οι μουσακοκεφτέδες ανεβάζουν τόσο ψηλά τον πήχη, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, που εξ ορισμού όλα τα υπόλοιπα θα σου αρέσουν λιγότερο.

Γι’ αυτό στο συγκεκριμένο μαγαζί η σωστή τακτική είναι να πηγαίνεις μια φορά για να παραγγείλεις μόνο 3-4 μερίδες μουσακοκεφτέδες και να φας μόνο αυτές και μετά να κάνεις follow up για να δοκιμάσεις και τα υπόλοιπα. Γιατί αυτός ο μεζές είναι τέτοιος που θα σε κάνει να ξεχάσεις την ανάγκη σου για κυρίως πιάτο. Θα σε χορτάσει μόνος του, δε θα θες κάτι άλλο. Κι έχει και παρεούλα, αφού τοποθετούνται σε «κρεβατάκι» από κρέμα καπνιστού τυριού. Μαγεία!

Κι όταν θα πας δεύτερη φορά, αν καταφέρεις να νικήσεις τον πειρασμό, την επιθυμία σου να φας ξανά μουσακοκεφτέδες, θα βρεθείς να κοιτάς πιάτα όπως το κοντοσούβλι, οι γεμιστές με τυρί πιπεριές, το γεμιστό μπιφτέκι με γκούντα-μπέικον, μια σταβλίσια με σος μουστάρδας και μαμαδίσιες πατάτες φούρνου και γενικότερα πιάτα που μόνο ως επικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο μεζές και τα υπόλοιπα

Δες τις τυροκροκέτες του.

Ή το τόσο ζουμερό κοντοσούβλι του.

Ή το φιλέτο πρόβατο με πιπεριές και πατάτες φούρνου.

Το Κάστρο της Γεύσης είναι από τα μαγαζιά που δεν πιστεύεις ότι οι εντυπωσιακές φωτογραφίες υποδηλώνουν κακής ποιότητας φαγητό, όπως είθισται στα τουριστικά μαγαζιά σε Αθήνα και νησιά. Είναι από τα μαγαζιά που ξέρεις ότι αυτό που νιώθεις όταν βλέπεις τις φανταστικές του πατάτες ή τους μουσακοκεφτέδες, αυτό θα φτάσει στο στόμα σου, στον ουρανίσκο σου, στο στομάχι σου.

Μόνο και μόνο που το μαγαζί αυτοπροσδιορίζεται ως μεζεδοπωλείο, έχει την εκτίμησή μας. Υπάρχει πιο ερωτική λέξη από αυτή; Μεζεδοπωλείο, μεζέδες, παρέα, κρασάκι, μουσικούλα ρεμπέτικη, όλο αυτό το συγγενολόι.

Πάνω απ’ όλα όμως, αυτός ο μεζές. Αν μας ακούτε παιδιά, στείλτε μας στο γραφείο, γιατί η γλώσσα μας έχει κολλήσει στην οθόνη.

Πολυτέκνων 80, Ίλιον, Τηλ επικοινωνίας: 2102611101