Σε μια πόλη που ξέρει από καλό φαγητό, ένα μπριζολάδικο στο Κολωνάκι καταφέρνει να μπει σε μια λίστα-όνειρο για κάθε meat lover. Ο λόγος για το Brutus Tavern, το αθηναϊκό διαμάντι που φιγουράρει φέτος στο νούμερο 101 των World’s 101 Best Steak Restaurants για το 2025 –μια κατάταξη που θεωρείται η κορυφαία της παγκόσμιας καρνιβορικής σκηνής.

Από το Palermo μέχρι το Κολωνάκι – τα καλύτερα μπριζολάδικα στον κόσμο

Η λίστα World’s 101 Best Steak Restaurants ξεκίνησε το 2019 και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αποκτήσει status-ορόσημο.

Δεν είναι ένας ακόμα foodie guide – είναι μια γαστρονομική κατάταξη που αξιολογεί την τεχνική μαγειρικής, την ποιότητα πρώτων υλών, την ατμόσφαιρα, τη βιωσιμότητα και, φυσικά, την εμπειρία. Και το κάνει μέσα από μια αυστηρή διαδικασία όπου τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.

Φέτος, το νούμερο 1 ανήκει ξανά στο θρυλικό Don Julio του Μπουένος Άιρες. Εκεί όπου το μπριζολάδικο είναι σχεδόν θρησκεία. Το Don Julio εκτρέφει δικά του μοσχάρια, σέβεται τη γη, χρησιμοποιεί βιολογικές μεθόδους και σερβίρει την απόλυτη parrilla, συνοδεία επικών κρασιών.

Είναι ένα εστιατόριο που ξεκίνησε σαν γειτονικό ψητοπωλείο και εξελίχθηκε σε γαστρονομικό φαινόμενο με αστέρι Michelin.

Στο νούμερο 2, το Margaret από το Σίδνεϊ συνδυάζει τις πιο ψαγμένες κοπές βοδινού με θαλασσινά αριστουργήματα και την touch πολυτέλεια του σεφ Neil Perry. Ο ξυλόφουρνος εκεί ψήνει τις πιο εκλεκτές ράτσες, όπως το Blackmore Wagyu, με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.

Τρίτο στη λίστα, το Laia στην παραθαλάσσια Hondarribia της Χώρας των Βάσκων –ένας ναός της βασκικής κουζίνας που αποθεώνει τις ντόπιες πρώτες ύλες.

Με Côte de Boeuf που έχει ωριμάσει για 60 ημέρες, ρύζι με αχιβάδες και κρασιά που σε στέλνουν… αλλού, το Laia δεν είναι απλά ένα εστιατόριο. Είναι εμπειρία.

Brutus Tavern: Όταν το μπριζολάδικο γίνεται τέχνη

Και κάπου εδώ, ανάμεσα σε Parrilla της Αργεντινής και ξυλόφουρνους της Αυστραλίας, εμφανίζεται και η Brutus Tavern –η αθηναϊκή παρουσία που μάς κάνει περήφανους.

Από το Κολωνάκι κατευθείαν στην κορυφή: το Brutus Tavern γίνεται το πρώτο ελληνικό μπριζολάδικο που μπαίνει στη λίστα με τα καλύτερα steak restaurants του πλανήτη και βάζει την Αθήνα στον διεθνή χάρτη της κρεατοφαγικής ελίτ.

Σκέψου ένα μέρος που συνδυάζει το vibe του Παρισιού με τη φλόγα του Αργεντίνικου grill και το attitude της Αθήνας.

Το Brutus Tavern δεν είναι απλώς ένα μπριζολάδικο – είναι η απόδειξη ότι το steak μπορεί να είναι τέχνη. Και πλέον έχει και επίσημη διεθνή αναγνώριση για να το αποδείξει: κατέκτησε τη θέση 101 στη λίστα World’s 101 Best Steak Restaurants για το 2025.

Όταν μιλάμε για μπριζολάδικο, η εικόνα που έχουμε συνήθως στο μυαλό μας είναι λίγο old school –ξύλινα τραπέζια, φλοκάτες, κρεμμύδι στα κάρβουνα. Αλλά το Brutus Tavern έσπασε το καλούπι.

Με έδρα το Κολωνάκι, παντρεύει γαλλική τεχνική, fine cuts και bold γεύσεις, σε έναν χώρο που θυμίζει steakhouse της Νέας Υόρκης, με attitude και στυλ.

Κι αν νομίζεις ότι απλώς «είναι ωραίο», η επιτροπή των World’s 101 Best Steak Restaurants έχει αντίθετη –και εξαιρετικά σοβαρή– άποψη. Η λίστα δεν φτιάχνεται στο γόνατο. Μιλάμε για αυστηρή αξιολόγηση, με βάση την ποιότητα του κρέατος, τη μαγειρική τεχνική, τη συνολική εμπειρία και τη βιωσιμότητα. Και το Brutus τσέκαρε όλα τα κουτάκια.

Και γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος;

• Γιατί τα κρέατα που σερβίρει είναι επιλεγμένα από κορυφαίους παραγωγούς, με κοπές όπως ribeye, tomahawk και cote de boeuf, ωριμασμένα όπως πρέπει • Γιατί ο φούρνος λειτουργεί με ξύλο, δίνοντας αυτή τη φυσική καπνιστή αίσθηση • Γιατί κάθε πιάτο έχει το δικό του storytelling και η λίστα κρασιών είναι curated to perfection • Και γιατί, πάνω απ’ όλα, είναι γευστική εμπειρία που μένει

Η Ελλάδα έχει πλέον το δικό της steak temple κι αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις τραπέζι. Η φετινή διάκριση δεν είναι τυχαία: το Brutus Tavern επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει μοντέρνο μπριζολάδικο στην Αθήνα.

Μπορεί να είναι στο νούμερο 101, αλλά το Brutus Tavern άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική steak κουλτούρα στο διεθνές προσκήνιο. Και είναι μόνο η αρχή.

Ένα μπριζολάδικο στο Κολωνάκι εκπροσωπεί την Ελλάδα στη λίστα με τα 101 καλύτερα steak restaurants παγκοσμίως.

Για να μπορέσει να βρίσκεται το επίπεδο της ποιότητας τόσο ψηλά, με τόσο καλές κοπές και πιάτα, θα πρέπει να υπάρχει κι η περίοδος της αγρανάπαυσης. Έτσι, το Brutus κάθε χρόνο, κάπου στις αρχές Μαΐου, κλείνει για το καλοκαίρι και επιστρέφει κάπου τον Οκτώβριο. Οπότε, για να το απολαύσεις, θα πρέπει να περιμένεις κάποιους μήνες!