Για να πάτησες «κλικ» σε αυτό το θέμα είσαι ένας από μας. Αγαπάς και συ το καλό ψάρι, ψάχνεις στο Instagram φωτογραφίες από πιάτα. Έχεις συνδυάσει στιγμές μεγάλης απόλαυσης με τις γεύσεις που μόνο η θάλασσα μπορεί να προσφέρει. Και πάντα αναζητάς τις καλύτερες ψαροταβέρνες εκεί έξω.

Εδώ είμαστε για να σε βοηθήσουμε – μας αρέσει άλλωστε να το κάνουμε, όπως τότε που σου βρήκαμε τις καλύτερες τηγανητές πατάτες των Κυκλάδων. Για να σου παρουσιάσουμε μερικές από τις πιο ψαγμένες επιλογές που μπορείς να κάνεις, σαν δώρο στον εαυτό σου όσον αφορά το κομμάτι «ψαροταβέρνες».

Θα το απομονώσουμε στα νότια, για τούτη τη φορά. Επειδή είναι καλοκαίρι και είναι αρκετά πιθανό να τριγυρίζεις στα πέριξ – η θάλασσα είναι κοντά, σε καλεί. Να σπεύσουμε βέβαια να πούμε πως υπάρχουν κι άλλες εξαιρετικές ψαροταβέρνες στα νότια της Αττικής.

Εμείς κάναμε μια επιλογή με υποκειμενικά κριτήρια (νομοτελειακά, πώς να γίνει αλλιώς;) και με μια κάπως πιο ψαγμένη διάθεση. Άντε και καλή μας όρεξη!

Οι τοπ ψαροταβέρνες εκεί στο νότο

Μικρές Κυκλάδες

Ο ορισμός του μαγαζιού που πας μόνο άμα ξέρεις, επειδή ξέρεις. Σε μια ήσυχη γειτονιά της Ηλιούπολης, κάθε άλλο παρά αυτό που λέμε «πέρασμα». Αλλά αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος της γοητείας του.

Βέβαια το Νο1 είναι η νοστιμιά. Στόμα με στόμα, μπουκιά την μπουκιά, γιγαντώθηκε η φήμη. Γιατί είπαμε, εδώ δεν έχει «λεζάντες». Η απλότητα και η ποιότητα φέρνουν την… τελειότητα.

Τα ψαράκια είναι πάντα φρέσκα, τα πιάτα όλα σε άλλο level, γκουρμέ και παραδοσιακά την ίδια στιγμή – μα πώς το καταφέρνουν; Είναι τέχνη. Και στο τέλος, σχεδόν πάντα, παίζει κέρασμα γλυκό. Για να γλυκαθείς ακόμα περισσότερο.

Και ναι, δεν είναι φτηνό. Αλλά οι τιμές είναι ανάλογες αυτού που σου προσφέρει ένα (κρυμμένο) διαμάντι… Περιπλάνηση γεύσεων το μότο τους και μαζί τους όταν φεύγεις για ένα ταξίδι στη γεύση, για μια «τηλεμεταφορά» στο Αιγαίο…

Πανταζή 56, Ηλιούπολη

ψαροταβερνα νοτια προαστια
Photo Credits: https://mikreskyklades.gr/

Πεζούλας

Κάθε μπουκιά και ιστορία. Κάθε μπουκιά, συγχώριο! Από το 1951 η κουζίνα του Πεζούλα δουλεύει ασταμάτητα, ικανοποιώντας τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους.

Εξειδίκευση το κατάστημα διαθέτει στη ψαρόσουπα, αλλά αυτό είναι απλώς το best of μιας πλειάδες θαυμάσιων γεύσεων.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το μενού έχει εκσυγχρονιστεί, θα βρεις και πιάτα που φωνάζουν «δημιουργία». Σε αγαστή σύμπνοια βέβαια με τη διαχρονική αξία του κλασικού.

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, τηλ: 210 9422684

Τα Άργουρα

Το μόνο πρόβλημα όταν κοιτάς τον κατάλογο είναι πως θες να τα δοκιμάσεις όλα! Κανένα… πρόβλημα, θα ‘ρθεις ξανά και ξανά.

Τα πιάτα ισορροπούν τέλεια ανάμεσα στη νοστιμιά και στη δημιουργικότητα. Χωρίς να είναι «δήθεν». Είναι το μεράκι που μιλάει, η έμφαση στη λεπτομέρεια. Αυτή δεν κάνει άλλωστε τη διαφορά; Εδώ θα φας διαφορετικά. Πρωτότυπα και… κλασικά!

Αγησιλάου 49, Καλλιθέα

Τα Κανάρια

Λίγα και καλά. Λίγα και πολύ καλά, διορθώνουμε! Σε αυτό το μαγαζί στο Μοσχάτο, μια οικογενειακή επιχείρηση που βαστά από τα 50s και αγαπούν τόσο οι ντόπιοι, θα φας κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Θα δεις πως το vintage μπορεί κάλλιστα να συνυπάρχει με το σύγχρονο. Θα το ευχαριστηθείς, από την αρχή ως το τέλος.

Τα Κανάρια φημίζονται δικαίως για τις γαρίδες τους, ενώ το ψάρι είναι πάντα ολόφρεσκο. Για να καταλάβεις πόσο συνδεδεμένο είναι το μαγαζί με τις γαρίδες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους και δεν ψαρεύονται, τα Κανάρια είναι κλειστά!

Δεν θα βρεις εξεζητημένα ούτε πολλά πιάτα, δεν θα βρεις «μαστερσεφιές». Θα βρεις όμως σίγουρα αυτό που ψάχνεις: Τη νοστιμιά.

Κανάρη 119, Μοσχάτο

Μαργαρώ

Υπάρχει ο όρος «τηγανιτζίδικο»; Βασικά μάλλον για τη «Μαργαρώ» τον… εφεύρανε! Ένα θρυλικό στέκι τους ψαροφάγους, στέκει «φάρος» από το μακρινό 1944. Δεν κρατάς τόσο στο χρόνο αν δεν είσαι ξεχωριστός. Εκεί, έξω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στήνεται μια κατάσταση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «όσο πρέπει, όπως πρέπει».

Γαρίδες, κουτσομούρες ή μπαρμπούνια και χωριάτικη: Αυτά τα 3 σερβίρονται μόνο, αλλά αρκούν και με το παραπάνω. Όταν έχεις καλή πρώτη ύλη, όταν είσαι μάστορας στο τηγάνι (ώστε να μην πέφτει βαρύ στο στομάχι και να αποθεώνει τη γεύση), όταν είσαι γνήσιος και φιλικός, ο κόσμος δεν μπορεί παρά να σε αγκαλιάσει.

Λεωφ. Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς

Θεόδωρος και Ελένη

Και μπάνιο να μην έχεις πάει να κάνεις στα γύρω μέρη, η ψαροταβέρνα αυτή είναι λόγος, σοβαρότατος, να «ξεκουβαλήσεις» για να κατέβεις ως τα Λεγραινά! Όσα έχεις ακούσεις γι’ αυτό το μαγαζί, που βγαίνει σε δύο μέρη (υπάρχει και το «μικρό», λίγο πιο κάτω) ισχύουν και με το παραπάνω.

Δεν θα φας πάνω στο κύμα, είναι «χωμένο» στο χωριό, αλλά θα νιώσεις τη θαλασσινή αύρα σε κάθε σου μπουκιά. Σπεσιαλιτέ τα μύδια, αλλά είναι απλώς το καλύτερο από τα… καλύτερα.

Λεωφ. Λεγραινών, Λαυρεωτική