Όταν ένα μέσο του εξωτερικού με διεθνές κύρος αποφασίζει να κάνει αφιέρωμα στο σουβλάκι, δύο τινά ισχύουν. Ή ο άνθρωπος που θα επιμεληθεί το αφιέρωμα γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική αγορά στο σουβλάκι ή έχει άκρες με δημοσιογράφους που ασχολούνται με το φαγητό, που γράφουν για φαγητό και ζητάει τη βοήθειά τους, τις κατευθύνσεις τους για αυτό που πρέπει να εστιάσουν.

Έτσι, η Deutche Welle, δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες ένα 7λεπτο βίντεο με αφιέρωμα στο δημοφιλέστερο street food στην Ελλάδα, δηλαδή τον γύρο και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Και σε αυτό το αφιέρωμα, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένα θρυλικό σουβλατζίδικο στον Νέο Κόσμο, με ιστορία 30 ετών, που αν το σκεφτείς, είναι το 1994, που είναι τελικά πιο μακρινό απ’ όσο νομίζεις.

Ο λόγος για τον Αχιλλέα, εκεί όπου τόσο οι Νεοκοσμίτες όσο και από τις γύρω συνοικίες, κάνουν προσκύνημα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Σουβλάκι, καλαμάκι, γύρος, όλα καταλήγουν στην ίδια απόλαυση

Προφανώς, για να επιλέξει κάποιος να αναδείξει ένα σουβλατζίδικο, χωρίς αυτό να είναι ένα από τα mainstream τύπου Μπαϊρακτάρης, Θανάσης ή Σάββας, είχε κάνει την έρευνά του και η επιλογή για το σουβλάκι του Αχιλλέα είναι αναμφίβολα από τις καλύτερες που μπορεί να κάνει ένα μέσο για να αναδείξει αυτό το έδεσμα στο εξωτερικό.

Δηλαδή οποιονδήποτε και να ρωτήσεις για τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα, ο Αχιλλέας θα βρίσκεται στην πεντάδα σχεδόν όλων.

Η DW κάνει αναφορά στο πώς παρασκευάζεται ο γύρος, πότε τρώγεται μέσα στην ημέρα, την ιστορική του διαδρομή και αναδεικνύει την πρωταρχική εκδοχή του σουβλακίου, αναζωπυρώνοντας το debate, αυτή δηλαδή όπου η πίτα τυλίγει το κρέας, ντομάτες, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Και τίποτε άλλο. Ούτε πατάτες, ούτε τζατζίκι.

Όσο για τον Αχιλλέα, το γεγονός ότι δεν έχει social media και έχει αποκτήσει αυτή τη φήμη μόνο με το «από στόμα σε στόμα», επιβεβαιώνει και το δίκαιο της ανάδειξης του ως το σουβλατζίδικο με τον καλύτερο γύρο στην Ελλάδα, τίτλο που του έχουν απονείμει αρκετά μέσα στην Ελλάδα.

Δείτε το αφιέρωμα της DW.