Το 1968, όταν κυκλοφόρησε η ταινία Romeo & Juliet, η Ολίβια Χάσεϊ και ο Λέοναρντ Γουάιτινγκ ήταν 17 και 18 ετών αντίστοιχα. Τότε, είχαν πάρει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι, σε παραγωγή της Paramount, και ήταν το πρώτο βήμα σε μια μεγάλη καριέρα και για τους δύο. Μια καριέρα που άντεξε λιγότερο απ΄όσο θα περίμενε κανείς.

Από τότε έχουν περάσει 54 χρόνια, η Ολίβια Χάσεϊ έχει συνεργαστεί ξανά με τον Τζεφιρέλι στο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» 9 χρόνια μετά, όταν ήταν 26 ετών, και οι δύο πρωταγωνιστές προχώρησαν σε μήνυση κατά του στούντιο και του σκηνοθέτη, που πέθανε το 2019, για παιδική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στη μήνυση που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου, οι δύο ηθοποιοί υποστηρίζουν πως ο Τζεφιρέλι τους είχε πει ότι στο Romeo & Juliet δεν θα υπήρχε γυμνό, ούτε θα φορούσαν κάποια ειδικά ρούχα που να έχουν ζωγραφισμένα σημεία του σώματος πάνω τους στη σκηνή του δωματίου. Όμως, όταν ξεκίνησε το γύρισμα, ο σκηνοθέτης επέμενε πως πρέπει να υπάρξει γυμνό, ειδάλλως η ταινία θα αποτύγχανε.

«Αυτό που τους είχαν πει και αυτό που έγινε τελικά, ήταν δύο διαφορετικά πράγματα. Εμπιστεύτηκαν τον Φράνκο. Στα 16 τους, ως ηθοποιοί, ακολούθησαν τις οδηγίες του και πίστεψαν πως δε θα παραβιάσει την εμπιστοσύνη που του είχαν. Ήταν φίλος τους και, ειλικρινά, στα 16 τους τι να έκανα; Δεν υπήρχαν επιλογές, δεν υπήρχε #MeToo».

Οι δύο ηθοποιοί, μπορεί όταν κυκλοφόρησε η ταινία να ήταν 17 και 18 ετών, αλλά όταν έγιναν τα γυρίσματα στη Φλωρεντία, ήταν 15 και 16, άρα αρκετά μακριά από το να θεωρηθούν ενήλικες. Στη μήνυση υποστηρίζεται πως σε αυτά τα 54 χρονια έχουν υποστεί πνευματικό και ψυχικό πόνο και αναστάτωση, ενώ έχουν χάσει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες λόγω της σύνδεσης τους με το γυμνό.

Τι ζητάνε με τη μήνυση; Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από την Paramount και τον Τζεφιρέλι, δηλαδή 500 εκατομμύρια δολάρια. «Ήταν πολύ νέοι και αφελείς στα 60s και δεν είχαν ιδέα τι πρόκειται να τους συμβεί. Στα ξαφνικά, ήταν διάσημοι σε ένα επίπεδο που δεν περίμεναν και ταυτόχρονα είχαν δεχτεί παραβίαση με τρόπο που δεν γνώριζαν πώς να τον αντιμετωπίσουν».

Αυτή πάντως η μήνυση, έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει η Ολίβια Χάσεϊ το 2018 μιλώντας στην Guardian, όπου είχε δηλώσει ότι λάτρεψε το Romeo & Juliet, με μόνο μελανό σημείο την προώθηση της ταινίας και το pr που ήταν εξαντλητικό. Είχε επίσης αποκαλύψει πως ο Τζεφιρέλι την αποκαλούσε «Boobs O’ Mina» και ήταν ο κρυφός έρωτας της ζωής του. Αυτό το παρατσούκλι η ίδια γράφει στην αυτοβιογραφία της πως το σιχαινόταν. Ούτε αυτό το είπε στη συνέντευξη στη Guardian.

Ο βιασμός που υπέστη η Χάσεϊ και το παρατσούκλι του Τζεφιρέλι που σιχαινόταν

Προκύπτουν προφανώς ερωτήματα γι΄αυτή τη μήνυση, αφού η Χάσεϊ συνεργάστηκε στα 26 της με τον Τζεφιρέλι, δηλαδή 9 χρόνια μετά από αυτή την εμπειρία που τώρα αποκαλεί τραυματική, διάστημα στο οποίο θα μπορούσε να έχει κατανοήσει ότι ο Τζεφιρέλι έσπασε το όριο της εμπιστοσύνης. Ή, το 2018 που δήλωνε όσα δήλωνε, ήταν 67 ετών. Τότε όμως ο Τζεφιρέλι ήταν ζωντανός κι ίσως να υπήρχε αντίλογο.

Στη συγκεκριμένη σκηνή, η κάμερα δείχνει τα γυμνά οπίσθια του Γουάιτινγκ, ενώ η Χάσεϊ φοράει ένα ένδυμα σαν δέρμα, που τονίζει το στήθος της και την κάνει πιο ελκυστική. Αυτό σε ηλικία 15 ετών.

Η δε αιτίαση για το ότι απέκτησαν δημοσιότητα και ήταν δυσβάσταχτο γι΄αυτούς, παραξενεύει ακόμα περισσότερο, 54 χρόνια μετά, δεδομένου ότι υποστηρίζουν πως έχασαν επαγγελματικές ευκαιρίες, ενώ τότε, τους είχε φέρει τέτοια φήμη, άρα και πολλές επαγγελματικές προτάσεις.

Για την Ολίβια Χάσεϊ πάντως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, μιας και λίγο μετά το Romeo & Juliet η Χάσεϊ γνώρισε τον προβληματικό Κρίστοφερ Τζόουνς στα γυρίσματα μιας ταινίας, έγιναν ζευγάρι, αλλά εκείνος είχε διαρκή ξεσπάσματα και εύθραυστη πνευματική κατάσταση, με αποτέλεσμα να γίνει βίαιος. Πρώτα, την χτύπησε στο στομάχι.

Μετά από καιρό, αφού εκείνη είχε πάει στο Λος Άντζελες, την είχε ακολουθήσει, τη βρήκε στο σπίτι του μάνατζερ του και τη βίασε. «Ήξερα πως αργά ή γρήγορα θα φτάναμε σε αυτό», γράφει η ίδια. Μέσα σε όλα αυτά, άρχισε να πάσχει και από αγοραφοβία, κάτι που δεν κράτησε εκτός δουλειάς για καιρό.

Ως προς τη μηνυση, είναι χαρακτηριστικό πως ήρθε σε μια περίοδο που είχε αλλάξει ένας νόμος στις ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια συγκεκριμένα, και επέτρεπε να γίνουν μηνύσεις για σεξουαλικά εγκλήματα και παιδική εκμετάλλευση-κακοποίηση για υποθέσεις που αφορούν ως και 60 χρόνια πίσω, με deadline την 31η Δεκεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου δε θα μπορούσε να υπάρξει ποινική ευθύνη, άρα και κανένα δικαίωμα μήνυσης.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Άλλο ένα δίωρο Babylon γύρισε ο Damien Chazelle με το… iPhone του

Μετά το Διάστημα… το Διάστημα: Οι Ρώσοι πρόλαβαν τους Αμερικάνους για την πρώτη ταινία που γυρίστηκε εκτός Γης

10/10 μόνο οι φανατικοί σινεφίλ: Εσύ πόσες έχεις δει από τις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς;