Την απόφαση να πουλήσει τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster (Σάιμον και Σούστερ), έναν από τους πέντε μεγαλύτερους στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο όμιλος Paramount Global με το νέο αγοραστή να είναι η εταιρεία επενδύσεων KKR.

Ο Μπομπ Κάκις, ο επικεφαλής της Paramount, ανέφερε σε δελτίο Τύπου πως η εταιρεία είναι «ευτυχής που κατέληξε σε συμφωνία» που θα φέρει «εξαίρετη αξία στους μετόχους» της και θα οδηγήσει «τον Simon & Schuster και την KKR στην επόμενη φάση ανάπτυξης».

Οι Paramount και KKR υπέγραψαν «οριστική συμφωνία» για την πώληση του οίκου, έναντι 1,62 δισεκ. δολαρίων σε ρευστό, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για ποσό πολύ κατώτερο από αυτό που είχε συμφωνήσει να καταβάλει ο ανταγωνιστικός εκδοτικός οίκος Penguin Random House (2,18 δισεκ. δολάρια) για να συγχωνευθούν δυο από τους πέντε μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους των ΗΠΑ.

Όμως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εναντιώθηκε στη συγχώνευση εκείνη, επικαλούμενος το ενδεχόμενο ο νέος όμιλος να μειώσει τον αριθμό των βιβλίων που θα εκδίσει ή τις αμοιβές των δημιουργών. Προσέφυγε στα δικαστήρια τον Νοέμβριο του 2021. Δικαστής το δικαίωσε το 2022, επικαλούμενος την προοπτική της στρέβλωσης ή της αποδυνάμωσης «του ανταγωνισμού».

Ο όμιλος Paramount Global ανακοινώνοντας τον Νοέμβριο του 2022 την εγκατάλειψη του σχεδίου συγχώνευσης, σημείωνε ότι ο Σάιμον και Σούστερ δεν θεωρείτο στρατηγικός πόρος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώλησή του σε κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο.

Την Παρασκευή, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως πέρα από την KKR, στο ρινγκ παρέμεναν ο εκδοτικός οίκος HarperCollins (News Corp) κι ο επενδυτής Ρίτσαρντ Χάροουιτς, με την υποστήριξη του ταμείου Mubadala Investment (Αμπού Ντάμπι, ΗΑΕ).

Ο Σάιμον και Σούστερ, που ιδρύθηκε το 1924, τυπώνει περίπου 2.000 βιβλία τον χρόνο. Έχει τα δικαιώματα πολλών συγγραφέων παγκόσμιων μπεστ-σέλερ, συμπεριλαμβανομένων του μυθιστοριογράφου Στίβεν Κινγκ ή του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ.

Ο κατάλογός του περιλαμβάνει σχεδόν 36.000 τίτλους για ενηλίκους και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων ηχητικών βιβλίων. Απασχολεί 1.600 εργαζόμενους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: shutterstock