Καλλιτεχνική αναπαράσταση της πραγματικότητας. Να τι είναι ένα ντοκιμαντέρ. Και γι’ αυτό μας αρέσουν και τόσο. Γιατί είναι κάτι οικείο. Κάτι που ξέρουμε ή μάλλον νομίζουμε πως ξέρουμε. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, τα φρέσκα στοιχεία σε κάτι ήδη γνωστό. Ο τρόπος παρουσίασης τους, επίσης. Και στο Netflix συναντάμε μερικά από τα κορυφαία του είδους.

Καλή ώρα σαν το συγκινητικό Sly. Φρέσκο, φρέσκο, μόλις ανέβηκε στην πλατφόρμα και σαρώνει σε views. Τα χούμε γράψει ξανά για τον Σιλβέστερ Σταλόνε εδώ στο Intronews. Για το πώς κατάφερε μεγαλώνοντας να ξεφύγει από την εικόνα που είχε ο κόσμος γι’ αυτόν. Να κερδίσει το σεβασμό ακόμα και όσων τον είχαν κατατάξει στους «δεύτερους».

Το ντοκιμαντέρ αυτό έρχεται να αναδείξει το ανθρώπινο προφίλ του. Να μας δείξει πέρα ή παράλληλα από τα «μούσκλια». Για την ταραχώδη σχέση του με τον πατέρα του κυρίως, οι ψυχολόγοι από εδώ θα ξεκινούσαν την όποια ανάλυσή τους. Τα Ράμπο και τα Ρόκι από κάπου πηγάζουν – δείτε το Sly και θα μάθετε τα πάντα.

Κι αν σου άρεσε ο Σταλόνε, έχουμε ακόμα 5 τοπ βιογραφικά ή προσωποκεντρικά αν προτιμάς, ντοκιμαντέρ να σου προτείνουμε, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα του Netflix. Όλα τους βλέπονται νεράκι!

Τα best of των βιογραφικών ντοκιμαντέρ του Netflix

The Last Dance

Το 9,1 στο Imdb μιλάει από μόνο του για ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. To μεγαλείο του Μάικλ Τζόρνταν, των Σικάγο Μπουλς των 90s αποκαλύπτεται στην ολότητά του.

ντοκιμαντέρ

Αν ανήκεις σε γενιά που τα έζησες, δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Αν ανήκεις σε γενιά που τα μαθαίνει, κατανοείς τι σημαίνει πραγματικά «σταρ», πώς δημιουργείται, πώς εξελίσσεται και γιατί γίνεται μύθος. «AAAAnd from North Carolina, a 6’6″ guard, number 23, Michael Jordan!!!!»

Βeckham

Ένας superstar που έτυχε να παίζει ποδόσφαιρο. Το Netflix πραγματικά μας έκανε ένα δώρο δίνοντάς μας αυτό το ντοκιμαντέρ. Και δεν μιλάμε μόνο για το πόσο άρτια κινηματογραφικά είναι ως δουλειά.

Πρόκειται για μια ηχηρή υπενθύμιση του ότι η φήμη, η δόξα και τα λεφτά δεν έρχονται χωρίς προσωπικό κόστος, δεν συνεπάγονται (μόνο) dolce vita. Δεν θα ήταν κακή ιδέα, φρονούμε, να μπει στα σχολεία η προβολή του Beckham ως «έξτρα». Είναι ένα μάθημα ζωής αυτό το ντοκιμαντέρ για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Μια λαμπερή όσο και σκληρή ιστορία.

ντοκιμαντέρ

Senna

Ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κατά κάποιος ο κορυφαίος οδηγός που είδαμε ποτέ. Το σοκ εκείνης της Πρωτομαγιάς του 1994, Πάσχα είχαμε στα μέρη μας, ήταν τεράστιο. Όσοι ήταν σε ηλικία να θυμούνται, δεν θα ξεχάσου ποτέ πού ήταν και τι έκαναν όταν άκουσαν την τραγική είδηση για το φριχτό δυστύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής του Άιρτον Σένα, στην πίστα της Ίμολα, στη στροφή Ταμπουρέλο.

Αυτό το ντοκιμαντέρ, μέσα από σπάνιο υλικό, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τόσο το ποιος ήταν ο Βραζιλιάνος όσο και τον αντίκτυπο που είχε. Στο σπορ του, στην πατρίδα του, σε όσους (πάρα πολλούς) τον αγάπησαν. Ένα πραγματικό must see.

Όχι μόνο για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Κάθε άλλο. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό και δεν είναι τυχαίο πως οι κριτικοί ανά τον κόσμο έσταξαν μέλι γι’ αυτή τη δουλειά. Για τους φαν του είδους, εξαιρετικό είναι και το ντοκιμαντέρ για τον Μίχαελ Σουμάχερ. Επίσης διαθέσιμο στο Netflix.

Arnold

Από την ύπαιθρο της Αυστρίας ως τη μυώδη ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου. Το βλέπεις μονοκοπανιά, δεν κάνεις διάλειμμα ούτε για τουαλέτα – που λέει ο λόγος. Το άλμπουμ της ζωής του «Εξολοθρευτή», κατά κόσμον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι μια εκ βαθέων προσωπική εξομολόγηση που σε κάνει να καταλάβεις για ποιες περιπτώσεις βγήκε η έκφραση «ό,τι δεν σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Ξεπέρασε τα τραύματα, σωματικά και ψυχικά, που του άφησε ο κακοποιητικός του πατέρας φτάνοντας να γίνει ένας πετυχημένος bodybuilder, ένας θρύλος του Χόλιγουντ και αργότερα, κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια. Hasta la vista, baby.

Higuita: The way of the Scorpion

Για το ποιος ήταν ο Ρενέ Χιγκίτα ως τερματοφύλακας – και γιατί επηρέασε όσο κανείς άλλος τη θέση – σε καλούμε να πατήσεις κλικ εδώ. Για το ποιος ήταν συνολικά, ως άνθρωπος δηλαδή αλλά και ως επαγγελματίας, μπες Netflix και θα μάθεις.

Το ντοκιμαντέρ για το who is who του Κολομβιανού καλτ άλλοτε γκολκίπερ ανέβηκε στις αρχές Νοεμβρίου και αν δεν το ‘χεις δει, θα πρέπει επειγόντως να καλύψεις το… λάθος σου. Βλέπεται το ίδιο ευχάριστα και από κάποιον ή κάποια που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την μπάλα. Ο Ρενέ Χιγκίτα είναι άλλωστε μια προσωπικότητα larger than life…

ντοκιμαντέρ