H μεγάλη απεργία του Χόλιγουντ που περιλαμβάνει συγγραφείς και καλλιτέχνες είναι πιθανό να σταματήσει την παραγωγή των περισσότερων ταινιών και πολλών δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών.

Η τελευταία φορά που τα μέλη του Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) σταμάτησαν από τα καθήκοντά τους ήταν τον Ιούλιο του 1980.

Τότε, μέρος της διαμάχης μεταξύ μελών και κολοσσών ψυχαγωγίας αφορούσε τα κέρδη από την πώληση εκπομπών και ταινιών που έγιναν για καλωδιακή τηλεόραση και βιντεοκασέτες, ανέφεραν οι New York Times.

Σαράντα τρία χρόνια αργότερα, η νέα απεργία, η οποία προστίθεται σε μια υπάρχουσα απεργία συγγραφέων, επικεντρώνεται σε παρόμοια αιτήματα σχετικά με υλικό που δημιουργήθηκε για πλατφόρμες ροής και ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ποιες ταινίες επηρεάζονται από την απεργία;

Οι εκπρόσωποι του SAG-AFTRA είπαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η αποχώρηση θα περιλαμβάνει μέλη των τηλεοπτικών και θεατρικών συμβολαίων.

απεργία

Οι επερχόμενες κυκλοφορίες που θα πραγματοποιήσουν προωθητικές εκδηλώσεις, όπως τα junkets του Τύπου και οι πρεμιέρες στο κόκκινο χαλί περιλαμβάνουν το Disney’s Haunted Mansion (κυκλοφορεί στις 28 Ιουλίου), μια νέα ταινία Teenage Mutant Ninja Turtles (2 Αυγούστου), το μυστήριο της Agatha Christie με τίτλο Sir Kenneth Branagh A Haunting In Venice (15 Σεπτεμβρίου).

Μερικές από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση προετοιμασίας είναι οι εξής: Wonder Woman 3, Ghostbusters 4, Mufasa: The Lion King και Avatar 3 και 4, σύμφωνα με την Internet Movie Database.

απεργία

Ενώ η συγγραφή για αυτά τα έργα είναι πιθανό να ολοκληρωθεί, η απεργία των καλλιτεχνών θα σταματήσει ένα μεγάλο μέρος των εργασιών παραγωγής και θα προκαλέσει «όλεθρο» στον προγραμματισμό.

Ο αριθμός των αδειών γυρισμάτων για ταινίες μεγάλου μήκους και τηλεοπτικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των ριάλιτι, στο Λος Άντζελες μειώθηκε κατά 64% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της FilmLA.

«Σε μια κανονική εβδομάδα αυτή την εποχή του χρόνου, θα υπήρχαν δεκάδες τηλεοπτικά έργα στη φάση της παραγωγής. Αντίθετα, δεν έχουμε τηλεοπτική σειρά σε σενάριο με άδειες γυρισμάτων αυτήν την εβδομάδα» ανέφερε το πρακτορείο.

Ακόμα κι αν έχει ολοκληρωθεί η κύρια φιλμογράφηση (το κύριο κομμάτι της κινηματογράφησης σε ένα έργο), οι ηθοποιοί δεν είναι πλέον διαθέσιμοι για κοινά αιτήματα, όπως επαναλήψεις και αντικατάσταση διαλόγων όπου οι γραμμές εγγράφονται ξανά για να διορθωθούν λάθη.

Οι παραγωγές του εξωτερικού, όπως τα γυρίσματα της συνέχειας του Gladiator της Paramount στο Μαρόκο και τη Μάλτα, αναμένεται επίσης να επηρεαστούν.

Τι γίνεται με τις τηλεοπτικές εκπομπές;

Όσον αφορά την τηλεόραση, η Warner Bros Discovery καυχιόταν για την ελάχιστη διακοπή της απεργίας των συγγραφέων σε έργα του HBO όπως η σειρά House of the Dragon, επειδή τα σενάρια είχαν ολοκληρωθεί.

Αλλά η απεργία των ερμηνευτών που είναι μέλη του SAG-AFTRA σημαίνει ότι πολλά πλήρως γραμμένα σενάρια είναι πλέον πιθανό να μείνουν αχρησιμοποίητα.

Θεωρείατι βέβαια ότι θα μπορούσαν να συναφθούν παράπλευρες συμφωνίες μεταξύ συντεχνιών και παραγωγών για να μπορέσουν να συνεχιστούν ορισμένα έργα.

Στις ΗΠΑ, άλλα τηλεοπτικά έργα που αναμένεται να τεθούν σε παραγωγή αυτό το καλοκαίρι περιλαμβάνουν τη δεύτερη σειρά της επανεκκίνησης του Night Court και τα Chicago Med, Fire και P.D. στο NBC, στο NCIS και στο Young Sheldon στο CBS και στο Family Guy και στο The Simpsons στο Fox.

Τα δίκτυα των ΗΠΑ έχουν ανταποκριθεί επεκτείνοντας την ποσότητα του «χωρίς σενάριο περιεχομένου», όπως το The Masked Singer, το The Amazing Race, το Survivor και το Kitchen Nightmares, στα φθινοπωρινά τους προγράμματα.

απεργία

Τι συμβαίνει μετά την απεργία;

Το 1980, κατά τη διάρκεια της τελευταίας στάσης εργασίας των ηθοποιών, η απεργία διήρκεσε 10 εβδομάδες καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν τους όρους μιας νέας διευθέτησης που αντανακλούσε τα αιτήματα και τις ανησυχίες όλων των πλευρών.

Το εκτιμώμενο κόστος αυτής της απεργίας υπολογίστηκε σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια (76 εκατομμύρια λίρες) από τη βιομηχανία, ανέφεραν τότε οι New York Times, που ισοδυναμεί με περίπου 370 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Η τελευταία φορά που τόσο οι συγγραφείς όσο και οι ηθοποιοί έκαναν απεργία μαζί ήταν το 1960 – όταν οι συγγραφείς σταμάτησαν να εργάζονται για είκοσι μία εβδομάδες και οι ηθοποιοί για έξι.

Αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο παρατεταμένες, με ορισμένους παράγοντες να παροτρύνουν το σωματείο τους να υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Δεν είναι στιγμή για να συναντηθούμε στη μέση και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα μάτια της ιστορίας είναι στραμμένα σε όλους μας», ανέφερε μια επιστολή, υπογεγραμμένη από 2.000 ηθοποιούς.

Από την πλευρά τους, εργοδότες και παραγωγοί του Χόλιγουντ δήλωσαν απογοητευμένοι από την απόφαση του SAG-AFTRA, το οποίο όπως είπαν απέρριψε μια ιστορική προσφορά.

Απαντώντας στην απεργία, η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης είπε ότι «σίγουρα δεν ήταν το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, καθώς τα στούντιο δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους ερμηνευτές που ζωντανεύουν τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις ταινίες μας».

«Το σωματείο επέλεξε δυστυχώς την απεργία, έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε οικονομική δυσπραγία για αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπους που εξαρτώνται από τον κλάδο».

απεργία, SAG Χόλιγουντ ηθοποιοί
LOS ANGELES, CALIFORNIA – JULY 12: A sign reads ‘Unions Stand Together’ as SAG-AFTRA members walk the picket line in solidarity with striking WGA (Writers Guild of America) workers outside Netflix offices on July 12, 2023 in Los Angeles, California. Members of SAG-AFTRA, which represents actors and other media professionals, may go on strike by 11:59 p.m. today which could shut down Hollywood productions completely with the writers in the third month of their strike against Hollywood studios. (Photo by Mario Tama/Getty Images)