Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια (και μετά από πανδημία), η Ένωση των Αμερικανών Σεναριογράφων που εκπροσωπεί 11.500 σεναριογράφους, προχώρησε σε απεργία, με αποτέλεσμα πολλές από τις τηλεοπτικές παραγωγές των Netflix, Disney, Apple, NBCUniversal, Warner Bros., Paramount, Amazon και άλλες, να μπαίνουν στον πάγο. 

H απεργία ξεκίνησε στις 2 Μαΐου με πολλές παραγωγές να σταματούν τα γυρίσματα ως ένδειξη αλληλεγγύρης στις διαδηλώσεις.  Οι σεναριογράφοι απαιτούν καλύτερες αμοιβές και προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία απειλεί τις δουλειές τους

Αν και μέχρι στιγμής οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν έχουν επηρεάσει τον κινηματογράφο, πολλές βραδινά talk show και σειρές έχουν σταματήσει. Για παράδειγμα οι εκπομπές Jimmy Kimmel Live, Saturday Night Live, The Late Show, Tonight, Late Night, Real Time with Bill Maher, Last Week Tonight with John Oliver και The Daily Show έχουν ρίξει μαύρο. 

Την ίδια πορεία ακολουθούν και οι σειρές, οι οποίες θα καθυστερήσουν να επανέλθουν στις πλατφόρμες. Αυτές είναι οι εξής:

Daredevil: Born Again (Disney+)

Η επερχόμενη τηλεοπτική σειρά του Disney+ έχει επισήμως σταματήσει. Όπως έχει γίνει γνωστό περιλαμβάνει 18 επεισόδια και επρόκειτο να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2024. Τουλάχιστον αυτό ήταν το πλάνο. 

Severance (Apple Tv+)

Η 2η σεζόν του «Severance» έχει εξίσου σταματήσει. Εκτός από το βασικό καστ με επικεφαλής τους Adam Scott και Patricia Arquette, στη 2η σεζόν θα συμμετέχουν ως guest star οι Gwendoline Christie, Bob Balaban, Merritt Wever, Alia Shawkat, Robby Benson, Stefano Carannante, Ólafur Darri Ólafsson και John Noble.

Stranger Things (Netflix)

Το φινάλε της επιτυχημένης σειράς θα αργήσει, δυστυχώς. «Ντάφερς εδώ. Το γράψιμο δεν σταματά όταν ξεκινούν τα γυρίσματα. Αν και είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε την παραγωγή με το απίθανο καστ και το συνεργείο μας, δεν είναι δυνατό να το κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας. Ελπίζουμε να επιτευχθεί σύντομα μια δίκαιη συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε όλοι να επιστρέψουμε στη δουλειά. Μέχρι τότε – over and out», έγραψαν στο twitter τα αδέρφια που είναι και οι δημιουργοί της σειράς. 

Cobra Kai (Netflix)

Η 6η σεζόν του Cobra Kai θα αργήσει να έρθει στο Netflix, μιας και όπως ανακοίνωσε ο συν-δημιοιυργός της σειράς, Jon Hurwitz, οι σεναριογράφοι σταμάτησαν ως ένδειξη  αλληλεγγύης στην απεργία. 

A Knight of Seven Kingdoms: The Hedge Knight (HBO)

Σε μια ανάρτηση στο blog του, ο συγγραφέας του Game of Thrones, George RR Martin, δήλωσε ότι η συντακτική ομάδα για το «A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight» σταμάτησε να εργάζεται λόγω της απεργίας από τη Συντεχνία Συγγραφέων της Αμερικής. «Δεν βρίσκομαι στο Λος Άντζελες, οπότε δεν μπορώ να συμμετέχω σε πορεία, όπως έκανα το 1988, αλλά θέλω να δηλώσω επίσημα την πλήρη, απόλυτη και ξεκάθαρη υποστήριξή μου στη συντεχνία μου», έγραψε.

Yellowjackets  (Showtime)

Μόλις μία ημέρα κράτησαν τα γυρίσματα της 3η σεζόν της σειράς Yellowjackets. Ξ συνδημιουργός Ashley Lyle έγραψε για το μοναδικό γύρισμα πως «ήταν καταπληκτικό, δημιουργικά αναζωογονητικό και διασκεδαστικό, και είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα επανέλθω σε αυτό μόλις το WGA λάβει μια δίκαιη συμφωνία».

Blade (Disney)

Η ταινία των Marvel Studios με τον υπερήρωα-βαμπίρ έχει ήδη περάσει αρκετές καθυστερήσεις από το 2019, όταν και έγινε γνωστό ότι εξασφάλισε για πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με 2 Όσκαρ Μαχέρσαλα Άλι. Η αρχική ημερομηνία πρεμιέρας μετακινήθηκε από τις 3 Νοεμβρίου 2023 στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, και τα γυρίσματα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Όμως το σενάριο του Νικ Πιτσολάτο («True Detective») δεν έχει ακόμη παραδοθεί και η νέα καθυστέρηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μία ακόμη μετάθεση της πρεμιέρας.

Loot (Apple TV+)

H 2η σεζόν της κωμικής σειράς, με πρωταγωνίστρια τη Μάγια Ρούντολφ, μπήκε κι αυτή με τη σειρά της σε αναμονή, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων.