Όσες φορές ρωτήθηκε, ο σκηνοθέτης (και ηθοποιός) Ματ Ρος επέμενε πως η επιλογή του να φτιάξει μια ταινία με τίτλο που συναντάμε σε άλμπουμ του Έλτον Τζον ήταν εντελώς τυχαία και υποσυνείδητη. Μόλαταυτα υπάρχει μια σύνδεση. Το Captain Fantastic είναι σαν μελωδία στα αυτιά σου. Μία από τις πιο ξεσηκωτικές συναισθηματικά καλλιτεχνικές στιγμές επί της (μεγάλης) οθόνης των τελευταίων ετών – τι καλό νέο που είναι διαθέσιμη στο Ertflix.

Υπάρχει επιπλέον και μια κάποια συνάφεια με τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού του δίσκου του Βρετανού συνθέτη. «Από εδώ και πέρα, φίλε μου, είναι μια μακριά και μοναχική αναρρίχηση», λέει κάποια στιγμή και ταιριάζει γάντι.

Γιατί αυτό είναι, σε λίγες λέξεις, αυτή η ταινία στο Ertflix. Μια ωδή στη διαφορετικότητα, στο ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς, χωρίς να μιμούμαστε, χωρίς να ακολουθούμε τυφλά ρεύματα και τάσεις. Το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες ήταν η επιβράβευση του Captain Fantastic.

Τα σημερινά παιδιά περνάνε πολύ καιρό μπροστά σε τηλεοράσεις, τάμπλετ, κινητά. Μειώνοντας έτσι το χρόνο που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν παίζοντας με τους φίλους τους, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή απλώς αράζοντας και συζητώντας. Επικοινωνώντας ουσιαστικά.

Ertflix

Η υπόθεση του Captain Fantastic που μπορείς να δεις στο Ertflix

Ακούγεται ενδεχομένως κάπως «boomer» το παραπάνω, είναι και γενικολογία, δεν παύει βέβαια να είναι αλήθεια. Στο Captain Fantastic βλέπουμε παιδιά που δεν συμβιβάζονται, που μαθαίνουν πώς να επιβιώνουν, που διδάσκονται για την πολιτική και πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας. Όλα αυτά υπό τη σκέπη του πατέρα τους, Μπεν τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Βίγκο Μόρτενσεν. «Είτε ο καλύτερος είτε ο χειρότερος μπαμπάς του κόσμου», ναι τόσο ακραίο είναι.

Στα δάση του βορειοδυτικού Ειρηνικού, μεγαλώνει τα 6 παιδιά του, ηλικίας από 7 ως 18 ετών, υπό αυστηρή σωματική και πνευματική καθοδήγηση, θέλοντας να τους δώσει μια πιο ουσιαστική εκπαίδευση, μακριά από τη ζούγκλα της σύγχρονης κοινωνίας.

Ertflix

Το πρωί κυνηγάνε για να βρουν τροφή, το βράδυ διαβάζουν Αδελφούς Καραμαζόφ και συζητάνε για τον Μαρξισμό και τις ιδέες του Νοάμ Τσόμσκι. Διανοούμενοι της φύσης; Θα μπορούσες να το πεις και έτσι.

Αλλά με τα δικά τους μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από μια ζωή στο περιθώριο της κοινωνίας. Τα οποία θα βγουν στην επιφάνεια όταν η οικογένεια θα αναγκαστεί να αφήσει τον Πλατωνικού τύπου παράδεισο που έχει δημιουργήσει για να μεταφερθεί ξανά στον έξω κόσμο.

Είναι μια πολύ συναισθηματική εμπειρία η παρακολούθηση. Έχει επιπλέον απαραίτητες δόσεις χιούμορ για να αποφορτίζει και να σε βοηθάει να ακολουθήσεις το ρυθμό, ενώ αποφεύγεται και η παγίδα του μελοδραματισμού.

Ertflix

Μια σάτιρα των δύο προσώπων της Αμερικής, του δίπολου συντηρητικότητα – προοδευτισμός. Μια ταινία με χίπικη ψυχή που μένει στην καρδιά και στο μυαλό χάρη στο ευφυές και τολμηρό της σενάριο, την πρωτοτυπία και τη ζωντάνια της.

Δεν είναι σούπερ ήρωας, αλλά στο κομμάτι «φαντασία» ο Captain Fantastic μπορεί να πετάξει. Και είναι μια ταινία που σου προτείνουμε οπωσδήποτε να δεις. Ειδικά αν έχεις παιδιά. Το Ertflix το κάνει τόσο εύκολο για όλους εμάς που είναι κρίμα να το χάσεις. Αυτό το ΣΚ πάτα το play!