Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ από αυτά που σε κάνουν να μην μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη, σε συνεπαίρνει με τη ζεστασιά και την αλήθεια του. Το «Τελευταίο μας Τανγκό» (Our Last Tango»), διαθέσιμο μέσω Ertflix, είναι η ιστορία του πιο διάσημου διδύμου χορευτών τανγκό στην Αργεντινή. Του Χουάν Κάρλος Κόπες και της Μαρία Νιέβες. Από τη γνωριμία τους και την καριέρα 50 ετών, ως τον άσχημο χωρισμό τους.

Ως επαγγελματικό ντουέτο, μάγευαν τα πλήθη και αποτέλεσαν την αφορμή να γίνει trend το τανγκό σε πολλά μέρη του κόσμου. Ως εραστές, εξέφρασαν το πάθος τους και το συχνά περίπλοκο, επίπονο «μετά» του, πάλι σαν να ακολουθούσαν τα βήματα ενός τανγκό.

Γιατί, και αυτό μας μαθαίνει αυτό το ντοκιμαντέρ κατά βάση. Ότι δηλαδή αυτός ο χορός είναι μεν αγάπη, αλλά μπορεί και είναι και μίσος. Εκφράζει τα συναισθήματα των ανθρώπων και αυτά σπανίως είναι ξεκάθαρα, άσπρο-μαύρο.

Ο Χουάν Κάρλος, που παρεμπιπτόντως πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή (πέθανε το 2021 λόγω COVID) απάτησε επανειλημμένα τη Μαρία, άλλο αν ποτέ δεν σταμάτησε να χορεύει μαζί της. Μετά από πάμπολλα «κρύο-ζέστη», την άφησε τελικά για μια γυναίκα 20 χρόνια νεότερη του, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.

Ο χορός και ο έρωτας πρωταγωνιστούν στο Ertflix

Στην ταινία που βρίσκουμε σήμερα στο Ertflix και η οποία γυρίστηκε το 2015, ο σκηνοθέτης κάνει zoom πάνω τους ενώ είχαν περάσει ηλικιακά τα 80. Άρα μπορούσαν να δουν προς τα πίσω με τη νηφαλιότητα του χρόνου που έχει κάνει πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Είναι πολύ ωραίο το πώς έχει στηθεί αφηγηματικά η παρουσίαση της ιστορίας, με τον Χουάν Κάρλος και τη Μαρία να διηγούνται, ξεχωριστά, τα «τι και πώς» του βίου τους, μπροστά σε μια ομάδα νεαρών χορευτών του τάνγκο, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στα όσα ακούνε. Ρωτάνε, σχολιάζουν.

Η ταινία γέρνει προς το μέρος της Μαρίας, η αλήθεια είναι πως αυτό θα συνέβαινε μία ή άλλη, καθώς είναι η αδικημένη της ιστορίας. Ο Χουάν Κάρλος προξενεί άσχημη εντύπωση με τον κυνισμό που προσεγγίζει τις απιστίες του, με το φαλλοκρατισμό επίσης που επιδεικνύει.

ertflix

Το Our Last Tango είναι σε τελική ανάλυση η ίδια η ζωή

Σε κάθε περίπτωση, το Our Last Tango είναι μία πολύ καλή ταινία για να δει κανείς τώρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν έχει αυτό το happy end που έχει η μυθοπλασία, αλλά ποιος είπε ότι πραγματική ζωή είναι μόνο «σοκολατάκια και τριαντάφυλλα»;

Στα 85 λεπτά του ντοκιμαντέρ στο Ertflix, δεν θα νιώσεις ποτέ να κάνει κοιλιά η ιστορία, δεν θα μείνεις αδιάφορος. Το συναισθηματικά έντονο κλίμα διατηρείται αναλλοίωτο καθόλη τη διάρκεια. Είναι μια ταινία για όσους αγαπούν το χορό, αλλά και τα «true stories».

Τώρα άμα ανήκεις σε αυτούς που βλέπουν ρομάντζα, χορούς και τα συναφή και… στρίβουν μακριά, μάλλον κατά λάθος έφτασες την ανάγνωση ως εδώ – σε ευχαριστούμε πάντως για το χρόνο σου!

*Πάτα ΕΔΩ για να δεις την ταινία στο Ertflix