Δεν είναι απίθανο να δυσκολευτεί κάποιος να πιστέψει, παρακολουθώντας το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, American Nightmare, πως πρόκειται για ένα πραγματικό έγκλημα με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι η Denise Huskins και ο Aaron Quinn.

Στο American Nightmare, που έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου στο Netflix η Huskins και ο σύζυγός της Aaron Quinn αφηγούνται πώς η ζωή τους ξέφυγε από τον έλεγχο μετά την αρπαγή της Huskins από το σπίτι του Quinn στο Vallejo της Καλιφόρνιας τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Μαρτίου 2015.

Το ντοκιμαντέρ είναι εξαιρετικά δομημένο ώστε οι θεατές να βρίσκονται συνεχώς με την αμφιβολία στο μυαλό τους, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί στην συνέχεια, ποιος στα αλήθεια κρύβεται πίσω από όλα αυτά και ποιος στην τελική είναι ο πραγματικός ένοχος.

Η πλοκή χωρίζεται σε τρία μέρη, με το φινάλε κάθε επεισοδίου να λειτουργεί ως cliffhanger για το επόμενο. Τι συνέβη όμως πραγματικά στην περίπτωση του Quinn και της Huskins; Ποιος ήταν υπεύθυνος και πού βρίσκονται τώρα;

Σύμφωνα με τη συνέντευξη των Quinn και Huskins στο ABC7 News το 2021, ήταν και οι δύο φυσικοθεραπευτές και ζούσαν στο Vallejo της Καλιφόρνια το 2014, όταν γνωρίστηκαν και ξεκίνησαν τη σχέση τους. Ο Quinn είχε χωρίσει πρόσφατα από την πρώην αρραβωνιαστικιά του, η οποία φέρεται να τον είχε απατήσει. Το ζευγάρι έβγαινε ραντεβού για έναν χρόνο.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2015, η Huskins βρήκε μηνύματα ανάμεσα στον Quinn και την πρώην αρραβωνιαστικιά του σχετικά με την επανασύνδεσή τους. Εκείνη και ο Quinn χώρισαν, αλλά άρχισαν να ξαναφτιάχνουν τη σχέση τους και στις 22 Μαρτίου συναντήθηκαν στο σπίτι του Quinn για μια κουβέντα που θα καθόριζε το μέλλον της σχέσης τους. Η Huskins έμεινε εκεί τη νύχτα.

Στις 3 τα ξημερώματα, ένας άγνωστος εισέβαλε στο σπίτι τους νάρκωσε και στην συνέχεια απήγαγε την γυναίκα για να ζητήσει λύτρα.

Όταν ο Aaron Quinn στράφηκε στην αστυνομία για βοήθεια διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί δεν πίστευαν την εκδοχή του για την απαγωγή. Σύντομα θεωρήθηκε υπεύθυνος για την εξαφάνιση της.

Εκείνη την εποχή, η υπόθεση συγκρίθηκε γρήγορα με το μυθιστόρημα Gone Girl της Gillian Flynn που έκανε υψηλές πωλήσεις και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2014, με πρωταγωνιστές τους Ben Affleck και την Rosamund Pike. Στη φανταστική ιστορία, η συγγραφέας Amy Dunne (την οποία υποδύεται η Pike) εξαφανίζεται ξαφνικά και κάνει την αστυνομία να υποψιαστεί ότι ο σύζυγός της Nick (Affleck) ήταν πίσω από την εξαφάνιση.

American Nightmare: Τι συνέβη στη Denise Huskins

Τα δύο πρώτα επεισόδια του «American Nightmare» επιχειρούν να αφηγηθούν τον τρόπο με τον οποίο o Quinn και η Huskins αντιλήφθηκαν τι είχε γίνει τη νύχτα της απαγωγής της Huskins και τις ημέρες που ακολούθησαν.

«Θυμάμαι να είμαι ξύπνια, να ακούω μία φωνή και να σκέφτομαι ότι ήταν ένα όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Huskins μιλώντας στο ABC7 News. «Θυμάμαι ότι κοιμόμουν και άκουσα μια φωνή και νόμιζα ότι ήταν όνειρο… Αλλά η φωνή συνέχισε να μιλάει και θυμάμαι ότι τα μάτια μου άνοιξαν και είδα τους τοίχους να φωτίζονται με ένα λευκό φως που αναβόσβηνε και είδα μερικές κόκκινες κουκίδες λέιζερ να διασχίζουν τον τοίχο και άκουσα: Ξυπνήστε, πρόκειται για ληστεία. Δεν είμαστε εδώ για να σας κάνουμε κακό. Και εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα: «Ω, Θεέ μου. Αυτό δεν είναι όνειρο».

Το ζευγάρι εξήγησε πως τους έδεσαν με κολλητική ταινία που τοποθετήθηκε στα μάτια τους. Μέσω ακουστικών, ένα ηχογραφημένο μήνυμα τους είπε ότι επρόκειτο να ναρκωθούν με φάρμακα.

Αλλά στα μέσα της επίθεσης, ένας από τους εισβολείς είπε: «Έχουμε ένα πρόβλημα” και ρώτησε τον Quinn: Η Denise και η πρώην αρραβωνιαστικιά σου μοιάζουν;». Πράγματι. Το ζευγάρι πίστευε ότι αυτή η περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας θα οδηγούσε τους εισβολείς να φύγουν, αλλά αντ’ αυτού απήγαγαν τη Huskins, λέγοντας στον Quinn ότι θα ήταν για 48 ώρες και ότι θα έπρεπε να κάνει κάποιες εργασίες προτού την απελευθερώσουν, ενώ του απαγόρευσαν να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

Όταν ο Quinn συνήλθε τελικά από τα ηρεμιστικά, η Huskins και οι εισβολείς είχαν εξαφανιστεί. Είχε μηνύματα στο τηλέφωνό του που απαιτούσαν δύο πληρωμές ύψους 8.500 δολαρίων για την απελευθέρωσή της. Ο Quinn τηλεφώνησε στον μεγαλύτερο αδελφό του, που ήταν πράκτορας του FBI, ο οποίος τον συμβούλεψε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των απαγωγέων και να καλέσει την αστυνομία.

Εντούτοις, όταν η αστυνομία έφτασε και ανέκρινε τον Quinn, άρχισε να χτίζει μια υπόθεση εναντίον του. Υπέθεσαν ότι είχε επινοήσει την ιστορία για να καλύψει την επίθεση εναντίον της Huskins.

Σύμφωνα με τη Nicole Weisensee Egan, τη συν-συγγραφέα της μετέπειτα αυτοβιογραφίας του ζευγαριού, «Victim F: From Crime Victims to Suspects to Survivors», «Είναι σαφές ότι δεν τον πίστεψαν. Ήταν ψυχοφθόρο για τον Aaron, επειδή είχε τρελαθεί από την ανησυχία του για την Denise».

O Quinn έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε τίποτα να κρύψει, αλλά τότε οι ντετέκτιβ βρήκαν μια κηλίδα αίματος στο στρώμα του. «Ήξερα ότι υπήρχε ένας παλιός λεκές στο σεντόνι μου. Είχα πλύνει αυτά τα σεντόνια πολλές φορές. Είναι απλά ένας μικρός λεκές που δεν μπόρεσα να βγάλω. Δεν ήξερα ότι μια κηλίδα αίματος θα σήμαινε ότι ήμουν δολοφόνος».

Δύο ημέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου, όπως ακριβώς είχαν υποσχεθεί οι απαγωγείς της, η Huskins απελευθερώθηκε και την άφησαν στο Huntington Beach, 650 χιλιόμετρα μακριά από το Vallejo. Τελικά απέκτησε πρόσβαση στο άδειο σπίτι του πατέρα της που βρισκόταν εκεί κοντά.

Αλλά όταν έφτασε η αστυνομία, άρχισαν οι υποψίες. Δεν γνώριζαν ότι η Huskins είχε βιαστεί δύο φορές από τον απαγωγέα της και ότι της είχε πει ότι αν το αποκάλυπτε αυτό στην αστυνομία ή ότι οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος στην επίθεση ήταν πρώην στρατιωτικός, θα επέστρεφε για να βλάψει την οικογένειά της.

Είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν είχα κανένα λόγο να πιστέψω εκείνη τη στιγμή ότι η αστυνομία με αμφισβητούσε. Απλώς φοβόμουν περισσότερο… ότι αν τους μιλούσα θα έβαζα εμένα ή την οικογένειά μου σε κίνδυνο».

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ American Nightmare, το οποίο έχει τίτλο «The Boyfriend», ο Quinn αναλύει πώς έφτασε να θεωρείται ύποπτος στην υπόθεση, εξηγώντας πώς η αστυνομία δεν πίστεψε την εξήγησή του για την εξαφάνιση της Denise. Πλάνα από την ώρα που ο Quinn μίλησε με τον ντετέκτιβ Mathew Mustard του Vallejo δείχνουν τον Mustard να λέει στον Quinn ότι δεν πιστεύει την ιστορία του και να υπονοεί ότι ο Quinn σκότωσε τη Huskins σε μια διαμάχη για ενδοοικογενειακή βία και πέταξε το πτώμα της. Μετά από 18 ώρες αστυνομικής ανάκρισης, ο αδελφός του Quinn, Ethan, προσέλαβε έναν δικηγόρο, τον Dan Russo, για να εκπροσωπήσει τον αδερφό του.

«Πάντα πίστευα ότι οι αστυνομικοί υπάρχουν για να προστατεύουν τους πολίτες, αλλά ανακάλυψα πόσο γρήγορα το σύστημα δικαιοσύνης μπορεί να στραφεί εναντίον σου», είχε πει ο Quinn στην The Post το 2021. «Το μέγεθος της πίεσης που σου ασκούν οι αστυνομικοί, πάνω στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί, είναι φοβερό. Έχουν απόλυτη βεβαιότητα ότι λες ψέματα».

Κατά τη διάρκεια της κράτησης του Quinn, όπως είχε πει στην αστυνομία ότι θα συνέβαινε, οι απαγωγείς προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του τόσο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο και μέσω τηλεφώνου για τα λύτρα. Αλλά η αστυνομία είχε θέσει το τηλέφωνό του σε λειτουργία πτήσης.

Εν τω μεταξύ, όπως αφηγείται στο δεύτερο μέρος, το οποίο έχει τίτλο «Gone Girl» η Huskins κρατούνταν σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία. Ο μόνος άνδρας με τον οποίο συναναστράφηκε της είπε ότι ήταν πρώην στρατιωτικός και μέλος μιας εγκληματικής ομάδας που περιελάμβανε άλλα τρία μέλη. Είπε επίσης ότι ο επιδιωκόμενος στόχος της απαγωγής ήταν στην πραγματικότητα η πρώην αρραβωνιαστικιά του Quinn, η Andrea Roberts, η οποία ζούσε στο σπίτι του μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και έμοιαζε κάπως με τη Huskins. Τις επόμενες 48 ώρες, η Huskins βιάστηκε δύο φορές από τον απαγωγέα της. Και οι δύο φορές βιντεοσκοπήθηκαν.

American Nightmare: Πώς δικαιώθηκαν Huskins και Quinn – Τι κάνουν σήμερα

Στο τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ American Nightmare, το οποίο έχει τίτλο «The Others», βλέπουμε πως το ζευγάρι δικαιώθηκε τρεις μήνες μετά την απαγωγή της Huskins, όταν η αστυνομία ερεύνησε άλλη υπόθεση, με έναν κουκουλοφόρο εισβολέα, 65 χιλιόμετρα μακριά από την κομητεία Alameda.

Το περιστατικό της 5ης Ιουνίου 2015 είχε εντυπωσιακές ομοιότητες με την ιστορία των Huskins και Quinn, μόνο που αυτή τη φορά το απειλούμενο ζευγάρι είχε καταφέρει να αποτρέψει τον εισβολέα. Οι αρχές κατάφεραν να βρουν στοιχεία, όπως τον φορητό υπολογιστή του Quinn και μία τρίχα της Huskins σε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν ανήκαν στον Matthew Muller, έναν πρώην πεζοναύτη και δικηγόρο που τελικά παραδέχτηκε την ενοχή του.

Το 2020 ο Muller κρίθηκε ότι δεν μπορεί να δικαστεί λόγω ψυχιατρικών προβλημάτων. Σήμερα, βρίσκεται σε κέντρο ψυχικής υγείας στην Καλιφόρνια.

Από την πλευρά τους, ο Quinn και η Huskins έκαναν μήνυση στην πόλη του Vallejo το 2018 για συκοφαντική δυσφήμιση, κερδίζοντας έναν διακανονισμό 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2018 παντρεύτηκαν και έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, την Olivia. Το 2022 έφεραν στον κόσμο και τη δεύτερη κόρη τους, την Naomi.

American Nightmare: Οι αντιδράσεις των θεατών

Σοκαρισμένοι είναι οι περισσότεροι από τους θεατές που είδαν την αληθινή ιστορία που απεικονίζει το «American Nightmare».

Ειδικότερα, αρκετοί επιδοκίμασαν το American Nightmare, με ένα άτομο να τη χαρακτηρίζει ως το «πιο τρελό» ντοκιμαντέρ αληθινών εγκλημάτων του Netflix.

«Τι ΤΑΞΙΔΙ ήταν αυτό που με έκανε να περάσω, ω Θεέ μου», σχολίασε ένας, με έναν άλλο να προσθέτει: «Αυτό είναι το πιο τρελό πράγμα που έχω παρακολουθήσει ΠΟΤΕ!!!». Ένας επιπλέον θεατής είπε: «Αυτό το θέαμα είναι το πιο εντυπωσιακό που έχω δει ποτέ: “Μόλις τελείωσα το “American Nightmare” στο Netflix και βρίσκομαι σε κατάσταση πλήρους σοκ».

Παρόλα αυτά, ένα από τα πράγματα που ενόχλησε ορισμένους θεατές με το American Nightmare, ήταν η δυσπιστία που έδειξαν οι αρχές απέναντι στο θύμα, καθώς μοιράστηκαν την απέχθειά τους για τη μεταχείριση της Huskins.

Κάποιος έγραψε στο Τwitter: «Ολόκληρο το American Nightmare είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί οι γυναίκες δεν καλούν την αστυνομία όταν δέχονται επίθεση. Η αστυνομία είναι τόσο αμελής που είναι αηδιαστικό».

Ένας άλλος θεατής συμφώνησε: «Είμαι ακόμα τόσο συναισθηματικά φορτισμένη και τσαντισμένη», ενώ ένας άλλος δήλωσε: «Το “American Nightmare” στο Netflix ήταν συγκλονιστικό. Ο κόσμος είναι άρρωστος».

Το «American Nightmare» είναι διαθέσιμο για προβολή στο Netflix.