H Jane Campion γράφει για ακόμα μια φορά ιστορία και συνεχίζει να σαρώνει με το «The Power of the Dog» στα βραβεία του Σωματείου των Αμερικάνων Σκηνοθετών. Παρέλαβε το βραβείο από την Chloe Zhao που το είχε κερδίσει πέρσι για τo «Nomadland». Η Campion είναι η μόλις τρίτη γυναίκα που κερδίζει τη διάκριση μετά την Kathryn Bigelow (το 2008) και την Chloe Zhao (2021), ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που κατάφερε ποτέ να έχει δύο υποψηφιότητες στα βραβεία του σωματείου.

«Με ενδιαφέρει η φωνή των γυναικών και είμαι τόσο ενθουσιασμένη για την επόμενη γενιά δημιουργών», δήλωσε. Η νίκη αυτήν την φέρνει ακόμα πιο κοντά στο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Μόλις επτά φορές στην ιστορία τα βραβεία DGA και τα Όσκαρ Σκηνοθεσίας δεν συμπίπτουν μεταξύ τους. Το 2019 συνέβη για τελευταία φορά όταν το βραβείο του σωματείου είχε κερδίσει ο Sam Mendes για το «1917» και το Όσκαρ κέρδισε ο Bong Joon-ho για τα «Παράσιτα».

Τα βραβεία του σωματείου φαίνεται να ήταν γυναικεία υπόθεση φέτος, καθώς το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη κέρδισε η Maggie Gyllenhaal για τo Lost Daughter. «Είμαι πολύ συγκινημένη. Τελικά απέκτησα τόσο θάρρος ώστε να πω αυτό που επιθυμούσα» ανέφερε η ίδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τελική εξάδα υποψηφίων είχε τέσσερις υποψήφιες γυναίκες.

Η Campion, επίσης, δεν συγκρατήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα βραβεία, όταν της ζητήθηκε η απάντησή της στα καυστικά και ομοφοβικά σχόλια που έκανε ο ηθοποιός Sam Elliott για το « The Power of the Dog». «Δεν είναι καουμπόι. Είναι ηθοποιός. Η Δύση είναι ένας μυθικός χώρος και υπάρχει πολύς χώρος. Νομίζω ότι είναι λίγο σεξιστικό» είπε η σκηνοθέτιδα.

Ο Elliott είναι γνωστός για τη δουλειά του σε γουέστερν ταινίες, για αυτό κι επέκρινε την Campion κατά την πρόσφατη εμφάνιση του στο podcast του Marc Maron “WTF”. Είπε ότι η ταινία είναι σκ*τα και αναρωτήθηκε «πού είναι το γουέστερν σε αυτό το γουέστερν». Από την πλευρά της η Jane θεωρεί ότι έχει μια πιο εκτεταμένη άποψη για το γουέστερν είδος και ότι θεωρεί την ωμή κριτική ως σεξιστική επίθεση εναντίον της.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Amazon: «Ταράζει τα νερά» με την επένδυσή της στο Nollywood

The Batman: Το HBO Max βάζει μπρος για spin-off σειρά με τον Penguin του Colin Farell

Οι ταινίες που θα δούμε στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 10 Μαρτίου