Η Marvel, αφού απολογήθηκε, αλλάζει το όνομα και το σχέδιο ενός χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε ένα πρόσφατο τεύχος της σειράς κόμικ «King Conan», στο οποίο απεικονίζεται μια ιθαγενής. Στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 16 Φεβρουαρίου, βλέπουμε τον πρωταγωνιστή εγκλωβισμένο σε ένα νησί με μια πριγκίπισσα, την Matoaka.

Η πριγκίπισσα είχε ένα σκοτεινό παρελθόν και κατάγεται από μια μακρινή χώρα στη δύση. Κάποτε ερωτεύτηκε έναν άνδρα, ο οποίος ήθελε να κατακτήσει την περιοχή της. Τελικά τον σκότωσε, καθώς εκείνος λεηλάτησε το σπίτι της, αλλά ο πατέρας της την εξόρισε στο νησί. Τώρα είναι καταδικασμένη να διώχνει οποιοδήποτε κατακτητή περνάει από εκεί και έχει στόχο να εποικίσει στην πατρίδα της.

Για τους ιθαγενείς Αμερικάνους, το όνομα και η ιστορία της ήταν μια αναφορά στην πραγματική Pocahontas. Ήταν γνωστή και ως Matoaka και άνηκε στο λαό Powhatan. Μάλιστα ήταν κόρη του Powhatan, δηλαδή του αρχηγού ενός δικτύου υποτελών φυλών στο Tsenacommacah, που περικλείει την περιοχή Tidewater της Βιρτζίνια. Μέσα και από την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, η ιστορία της Pocahontas ρομαντικοποιήθηκε. Στην πραγματικότητα ήταν μια γυναίκα που αψήφησε τον πατέρα της για να σώσει τον Άγγλο άποικο, John Smith, από την εκτέλεση.

Συνάντησε για πρώτη φορά τον Smith γύρω στα 12 έτη της, και οι ιστορικοί αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του Smith ότι τον έσωσε. H Pocahontas απήχθη από τους Άγγλους και βιάστηκε, ενώ ήταν αιχμάλωτη, σύμφωνα με την ιστορία της φυλής Mattaponi. Έτσι, θεώρησαν ότι η απεικόνιση της Matoaka ήταν ασεβής και υποτιμητικός, καθώς υπερ-σεξουαλικοποιήθηκε. Πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς θεώρησαν ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα διαστρεβλωμένο στερεότυπο.

«Η πραγματική Matoaka ήταν ένα κορίτσι πριν από την εφηβεία που υπέφερε από τα χέρια των Άγγλων απαγωγέων της. Αυτό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες είναι στο διαδίκτυο. Μια γρήγορη αναζήτηση θα ενημέρωνε τον συγγραφέα, τον καλλιτέχνη, τον εκδότη και τον εκδότη ότι ήταν κακή επιλογή να δοθεί σε αυτόν τον χαρακτήρα το όνομα ενός διάσημου θύματος βίας» έγραψε ο Arigon Starr, ένας καλλιτέχνης κόμικ, σε ένα email στο CNN.

Η απολογητική ανάρτηση της Marvel

Μετά από την σφοδρή κριτική, ο συγγραφέας Jason Aaron ζήτησε συγγνώμη, ενώ παραδέχτηκε ότι ήταν «κακή» η επιλογή να χρησιμοποιήσει το όνομα «Matoaka». «Αυτός ο νέος χαρακτήρας είναι μια υπερφυσική πριγκίπισσα ενός καταραμένου νησιού μέσα σε μια παρωδία και έναν κόσμο σκοτεινής φαντασίας. Δεν προοριζόταν ποτέ να βασιστεί σε κανέναν από την ιστορία. Θα έπρεπε να είχα καταλάβει καλύτερα την αληθινή σημασία και την απήχηση του ονόματος και να είχα αναγνωρίσει ότι δεν ήταν σκόπιμο να το χρησιμοποιήσω. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση που εκφράστηκε από εκείνους που θεωρούν ιερή την κληρονομιά της Matoaka και την σύγχυση που επικράτησε. Συγγνώμη» είπε σε μια δήλωση που κοινοποίησε η Marvel.

Πάντως το τεύχος δεν αποσύρθηκε από τα περίπτερα και δεν σταμάτησε εντελώς τη διανομή. Γεγονός είναι ότι οι ιθαγενείς χαρακτήρες σε ταινίες και κόμικ παραποιούνται. Τα έργα που έχουν δημιουργήσει εγγενείς καλλιτέχνες και συγγραφείς, πάντως, δίνουν μια πιο αυθεντική αναπαράσταση των χαρακτήρων αυτών στον κόσμο των κόμικς.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Zoe Kravitz: Το 2012 διώχθηκε από audition του Batman λόγω του χρώματός της – Δέκα χρόνια μετά είναι πρωταγωνίστρια

The Batman: Είναι ο Robert Patinson ο 2ος καλύτερος που υποδύθηκε τον Σκοτεινό Ιππότη;