Η φετινή χρονιά στην τηλεόραση, σε επίπεδο μυθοπλασίας, θα έπρεπε να έχει δώσει μαθήματα. Και βρισκόμαστε σε θέση αναμονής για να δούμε τις επιλογές των καναλιών. Ο ALPHA, ένα κανάλι που έχει τα ηνία της μυθοπλασίας με σαφώς ισχυρό ανταγωνισμό σε σχέση, έχει φτιάξει ένα line up με 5 νέες σειρές + 2 από τη φετινή σεζόν, είναι μία όμως η σειρά που προκάλεσε ενδιαφέρον, που παρουσιάστηκε εντελώς διαφορετικά από αυτό που είναι και γι’ αυτό προκάλεσε και μια παρανόηση-παρεξήγηση.

Η σειρά Ο Τιμωρός που θα έχει ο ALPHA τη νέα σεζόν, ερμηνεύτηκε από πολλούς πως θα είναι μια ελληνική εκδοχή του Punisher της Marvel και με βάση αυτό το σκεπτικό γράψαμε χθες στο ίδιο αυτό άρθρο, ότι θα ήταν μια τραγική επιλογή να συμβεί κάτι τέτοιο, μιας και δεν υπάρχει εταιρεία παραγωγής στα τηλεοπτικά αυτή τη στιγμή να μπορέσει να υποστηρίξει αυτό το κόνσεπτ, ούτε και ηθοποιός.

Η σειρά Punisher με τον Τζον Μπέρνθαλ που είδαμε στο Netflix πριν από 7 χρόνια και συνεχίστηκε και για 2η σεζόν το 2019, είναι μια σειρά της Marvel, κάτι που θα καθιστούσε ακόμα πιο περίεργο το να έχει αγοραστεί από ελληνικό κανάλι για να την προσαρμόσει σε ελληνική εκδοχή, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν τρομακτικά κοστοβόρο. Η Disney δεν δίνει έτσι απλά το περιεχόμενό της και σίγουρα δε συμφωνεί εύκολα με καμία προσαρμογή στην εκάστοτε χώρα.

Δε μαθαίνει η τηλεόραση με τίποτα: Η σειρά που ετοιμάζει ο ALPHA έχει όλα τα φόντα για να γελάνε μέχρι κι οι πέτρες μαζί της

Παρουσιάστηκε όμως Ο Τιμωρός, που έχει τον τίτλο μόνο ως σημείο αναφοράς και χωρίς καμία άλλη πρόθεση σύνδεσης από τον ALPHA, όπως μας μεταφέρθηκε από το κανάλι, και αυτό οδήγησε στη δική μας κριτική για το ότι θα γελάσουν και οι πέτρες αν μια τέτοια επιλογή έχει όντως υπόσταση.

Αν ίσχυε μάλιστα, θα ήταν μια εκκωφαντική δήλωση από το κανάλι πως έχει περάσει στη ζώνη του λυκόφωτος. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά Ο Τιμωρός θα έχει στοιχεία αστυνομικού και μέχρι εκεί. Θα υπάρχει προφανώς υπόκοσμος, θα υπάρχουν τέτοια στοιχεία, αλλά δεν θα δούμε τον Δημήτρη Λάλο, που θα πρωταγωνιστεί, να γίνεται Punisher σαν τον Τζον Μπέρνθαλ.

Να ξεφύγει η σειρά από τις αστοχίες του Σκαραβαίου

Επομένως, Ο Τιμωρός, με το σίγουρα ψαρωτικό όνομα δεν είναι σίγουρα μια σειρά που θα γελάνε ειρωνικά μαζί της, είναι σίγουρα ακόμα μια σειρά με ρίσκο, ακριβώς επειδή έχουμε αρκετό καιρό να δούμε τηλεοπτικά να πετυχαίνει το νουάρ.

Ο Σκαραβαίος είχε τα υλικά να το πετύχει, η συνταγή κάπου χάλασε, παρά το ελπιδοφόρο του ξεκίνημα. Αν δοθεί χρόνος στους σεναριογράφους και το καστ να δουλέψουν το υλικό τους, τότε θα δούμε μια σειρά που θα έχει κάτι να μας δώσει. Πάντα, στις ελληνικές παραγωγές μυθοπλασίας, αυτό είναι το στοίχημα, το ζήτημα: ο χρόνος.

* Το παρόν κείμενο έχει αναθεωρηθεί πλήρως, καθώς το αρχικό του premise βασιζόταν σε μια πληροφορία που το κανάλι μας εξήγησε ότι δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα.