Οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Κέβιν Χαρτ, θέλουμε να το ξέρουμε, να το μαθαίνουμε να το βλέπουμε. Και η ταινία Lift που ανέβηκε στο Netflix την Παρασκευή, ήταν από την πρώτη στιγμή κάτι που είχαμε κυκλώσει να δούμε. Ο ίδιος είναι ο λόγος που πολλές ταινίες του Netflix, παρόλο που φαίνονται από την πρώτη στιγμή για αδιάφορες ως κακές, καθόμαστε να τις δούμε, γιατί ξέρουμε πως θα γελάσουμε μαζί του.

Το είδαμε στο Man From Toronto, στο Me Time, στο Fatherhood, αλλά και σε όσες ταινίες του ενσωμάτωσε το Netflix στο πλαίσιο της συνεργασίας τους. Κι από το Lift περιμέναμε να δούμε μια ταινία δράσης, όπου όμως ο Κέβιν Χαρτ θα ήταν ένας γκαφατζής που με κάποιο τρόπο θα πετύχαινε αυτό που καλείται να κάνει.

Εις μάτην όμως περιμέναμε κάτι τέτοιο, αφού ο εξαίρετος κωμικός έπαθε μάλλον κάποια κρίση ταυτότητας και θέλησε να αφήσει στην άκρη όλα όσα τον έκαναν πολυεκατομμυριούχο και να υποδυθεί κάτι που δεν πείθει το κοινό πως το έχει.

Έχουμε δει αρκετές φορές κωμικούς να τα καταφέρνουν σπουδαία σε δραματικές ιστορίες (βλ. Στιβ Καρέλ στο Foxcatcher), αλλά ο Κέβιν Χαρτ δεν είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας άνθρωπος που φέρνει το ξεκαρδιστικό σε όποιο είδος κληθεί να συμμετέχει και στο Lift που φιγουράρει πρώτο στο Netflix, δεν το κάνει καθόλου.

Είναι μια ταινία δράσης, που το σενάριό της δεν βοηθάει καθόλου τους ηθοποιούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κάτι χειρότερο κι από flat. Ο Κέβιν Χαρτ, η Γκούγκου Μπάθα Ρο, η Ούρσουλα Κορμπερό (σούπερ γοητευτική η Τόκιο από το Casa de Papel), ο Σαμ Γουόρθινγκτον, ακόμα και ο Ζαν Ρενό με τον Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο, όλοι μοιάζουν με άπειροι ηθοποιοί που δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα διαλογικά μέρη. Μόνο ο ρόλος του Μπίλι Μάγκνουσεν (ο Μάγκνους της συμμορίας) είναι υποφερτός και βγάζει χιούμορ.

Ο Κέβιν Χαρτ, ο πολιορκητικός κριός της ταινίας, έχει το στοιχείο του γοητευτικού αρχισυμμορίτη, του ευφυή που οργανώνει τις μεγάλες απάτες, χαρακτηριστικά που δεν μπορεί να τα υποστηρίξει – με βάση τουλάχιστον αυτή την ταινία – ο Χαρτ.

Netflix Νο1 ταινία trends

Τι πραγματεύεται το Νο1 του Netflix

Το στόρι της Νο1 ταινίας του Netflix αφορά σε μια προσπάθεια της Ιντερπόλ να δημιουργήσει αποδείξεις για να συλλάβει έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες παγκοσμίως, ο οποίος έχει γίνει μεγιστάνας πληρώνοντας τρομοκρατικές οργανώσεις για να προκληθεί αναταραχή σε συγκεκριμένες χώρες, με στόχο να πέφτουν μετοχές και να τις αγοράζει για να τις πουλάει ακριβότερα και γενικώς τον νοιάζει να αυξάνεται ο τραπεζικός λογαριασμός κι ας γίνεται πάνω στο αίμα αθώων.

O Λαρς Γιόργκενσον λοιπόν, σκοπεύει να μεταφέρει σε τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία μια τεράστια ποσότητα χρυσού, ώστε από κει να χρηματοδοτήσει μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Ιντερπόλ θέλει να εμποδίσει αυτή τη μεταφορά, αλλά δε μπορεί να το κάνει με νόμιμο τρόπο.

Έτσι, αποφασίζεται να ανατεθεί αυτή η αποστολή στον Σάιρους (Χαρτ) και την ομάδα του, που είναι επαΐοντες στην κλοπή έργων τέχνης και μόλις έχουν καταφέρει να πουλήσουν ένα κλεμμένο NFT για ποσό κοντά στα 75 εκατομμύρια.

Ο Σάιρους έχει ερωτικό παρελθόν με την πράκτορα Άμπι και όταν του γίνεται η πρόταση-συμφωνία για να μην τον συλλάβουν μαζί με την ομάδα του για την κλοπή ενός πίνακα Βαν Γκογκ, ο Σάιρους θέτει όρο να είναι κι αυτή μέλος της αποστολής.

Η αποστολή τίθεται σε εφαρμογή και ο Σάιρους με την Άμπι θα είναι αυτοί που θα κρίνουν την επιτυχία της Ιντερπόλ ή θα βρεθούν νεκροί από τον Γιόργκενσον.

Netflix

Κέβιν Χαρτ χωρίς γέλιο, είναι ανάλατο φαγητό

Οι στιγμές γέλιου σε αυτή την ταινία είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι ερμηνείες περνάνε αδιάφορες και το μόνο σημείο που είναι ευχάριστο και ικανοποιητικό, είναι η σεκάνς μάχης στο αεροπλάνο λίγο πριν τελειώσει η ταινία.

Στο Χόλιγουντ είναι ένας μεγάλος κανόνας πως πρέπει να μένεις πιστός στον χαρακτήρα και στην εικόνα που έχεις χτίσει, ώστε να συνεχίσεις να υπάρχεις, ιδίως αν έχεις ένα πολύ δυνατό σημείο και δεν είσαι ο ΝτιΚάπριο ή ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις φερ’ ειπείν.

Κι ο Κέβιν Χαρτ δεν είναι. Είναι φουλ αστείος, κάνει καλά τον τύπο που μέσα από τις γκάφες του στις κρίσιμες στιγμές τα καταφέρνει και αυτό στο Lift δεν υπάρχει. Θέλει να βγάλει κάτι από Τομ Κρουζ ή κάτι από action ηθοποιούς τύπου Στέιθαμ. Απέχει πολύ το Νο1 του Netflix από κάτι τέτοιο. Το νιώθεις σε κάθε σκηνή πως κάτι λείπει.

Επειδή όμως είναι ο Κέβιν Χαρτ, το Lift καπάρωσε την πρωτιά στις ταινίες του Netflix, αλλά κάτι μας λέει πως γρήγορα θα αρχίσει να κατεβαίνει.