Μετά από 1,5 χρόνο καραντίνας, με τα θέατρα να μένουν κλειστά και να αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα αυτό για τη ψυχούλα μας, είναι πια καιρός να οργανωθούμε και να παρακολουθήσουμε όσες περισσότερες παραστάσεις μπορούμε, τη φετινή σεζόν. Είναι που μας έλειψε η έβδομη τέχνη, επομένως πρέπει να πάρουμε γερή δόση, αλλά είναι και που οι επιλογές είναι πάρα πολλές.

Με μάσκα, πιστοποιητικά εμβολίου και με όλα τα μέτρα προστασίας γενικότερα, τα θέατρα έχουν ανοίξει τις επιβλητικές πόρτες τους για να μας υποδεχτούν και να νιώσουμε ξανά τη μυσταγωγία της κάθε παράστασης, ακούγοντας το κουδούνι στα αυτιά μας που σηματοδοτεί την έναρξη της και βλέποντας τις βαριές κουρτίνες του σανιδιού να ανοίγουν αυλαία.

Φυσικά, όμως, και τις υπέροχες ερμηνείες, από αυτές που σε εντυπωσιάζουν και σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, από αυτές που σε κάνουν να γελάς με τη ψυχή σου, αλλά και με σενάρια που σου χαρίζουν αυτά τα ωραία βράδια ψυχαγωγίες κι εκείνα που περνάνε μηνύματα για τη ζωή. Κλείστε λοιπόν το εισιτήριό σας ευθύς αμέσως στις ακόλουθες:

Άνθρωποι και Ποντίκια – CARTEL Τεχνοχώρος

Ο Βασίλης Μπισμπίκης με μια παράσταση ακραίου ρεαλισμού αφηγείται τη ζωή δύο εκτοπισμένων ψυχών, του Βασίλη και του Λένου στην περιοχή του Ρέντη, μέσα σε βιομηχανικές αποθήκες και εργοστάσια που αναζητούν δουλειά. Οι ήρωες του «Άνθρωποι και ποντίκια» είναι εργάτες ταλαιπωρημένοι από τη δουλειά και την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό και κυρίως την ανάγκη για ένα μεροκάματο.

Ο ρατσισμός, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, η δύναμη της φιλίας, η σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης, είναι τα στοιχεία της διαχρονικότητας του αριστουργήματος του Τζον Στάινμπεκ.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Μαίρη Μηνά, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Λευτέρης Αγουρίδας, Αγγέλα Πατσέλη, Μάρα Ζαλόνη και Ερατώ Αγγουράκη.

Περισσότερες πληροφορίες κι εισιτήρια εδώ.

Απρόσκλητος Επισκέπτης – Eliart

Στην πυκνή ομίχλη της Νότιας Ουαλίας, ο Μάικλ Σταρκβέντερ χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέφτει σ’ ένα χαντάκι. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά και στην προσπάθειά του να βρει βοήθεια, μπαίνει σε μια απομονωμένη έπαυλη. Στην ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, τον περιμένει μια έκπληξη: Ένας άντρας είναι νεκρός. Λίγο πιο πέρα, μ’ ένα περίστροφο στο χέρι, μια όμορφη γυναίκα. Η Λόρα Γουόρικ. Η γυναίκα που παραδέχεται πως δολοφόνησε το σύζυγό της. Ο Μάικλ γοητευμένος από τη νεαρή χήρα, αποφασίζει να τη βοηθήσει, επιχειρώντας να κατασκευάσουν από κοινού ένα ακλόνητο άλλοθι.

Μήπως όμως δεν είναι αυτή τελικά η δολοφόνος; Και αν όχι, γιατί καλύπτει τα ίχνη του ενόχου; Ένα σπίτι γεμάτο πιθανούς υπόπτους. Θα καταφέρει, άραγε, ο απρόσκλητος επισκέπτης να βρει τον δολοφόνο προτού να είναι πολύ αργά; O Απρόσκλητος Επισκέπτης» γράφτηκε το 1957 για το θέατρο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την επόμενη χρονιά. Ένα καθαρόαιμο αστυνομικό με δυνατούς χαρακτήρες και ανατροπές μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Σοφία Μανωλάκου, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντος Γεωγλερής, Κώστας Ζέκος, Νίκος Καϊνός και ο Γιώργος Φρατζεσκάκης. Φιλική συμμετοχή: Ιλιάς Λαμπρίδου.

Περισσότερες πληροφορίες κι εισιτήρια εδώ.

Οι άθικτοι – Νέος Ακάδημος

Μια αληθινή, συγκινητική ιστορία, γεμάτη ελπίδα και δικαίωμα στο όνειρο, που περιγράφει την σχέση δύο διαφορετικών ανθρώπων που συναντήθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και δέθηκαν τόσο δυνατά, δημιουργώντας μια αξεπέραστη φιλία.

Ο Αντώνης Καρυστινός, 3 χρόνια μετά το «Νo man’s land» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Κ. Φιλίππογλου, επιστρέφει στο θέατρο, με τον ρόλο του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, που έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι επιλέγει για βοηθό του τον Αμπντέλ, που ερμηνεύει ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μετανάστη. Η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και, παρά τις διαφορές τους, οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία, γεμάτη χιούμορ, αστείες στιγμές αλλά και γνήσια συγκίνηση!

Η θεατρική διασκευή του Αντώνη Γαλέου βασίζεται στο κινηματογραφικό σενάριο των Olivier Nakache και Eric Toledano καθώς και στις αυτοβιογραφίες των δύο πραγματικών προσώπων. Οι θεατές δηλαδή, έχουν την ευκαιρία να δουν επί σκηνής αρκετά στιγμιότυπα από την ζωή του Φιλίπ και του Αμπντέλ που δεν υπάρχουν στην ταινία, η οποία σημείωσε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία τόσο στην Γαλλία όσο και παγκοσμίως. Οι “ΑΘΙΚΤΟΙ” είχαν εννέα υποψηφιότητες στα γαλλικά Βραβεία Σεζάρ και απέσπασαν δεκάδες βραβεία και διακρίσεις σε όλο τον κόσμο.

Διανομή: Αντώνης Καρυστινός, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Σταύρος Καλλιγάς, Τζωρτζίνα Λιώση, Χρύσα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Ψαλίδας.

Περισσότερες πληροφορίες κι εισιτήρια εδώ.

Μακμπέθ – Θέατρο Τέχνης

Ο πολεμιστής Μακμπέθ γυρνώντας νικητής μετά από σπουδαίες μάχες στοιχειώνεται από μια προφητεία μαγισσών που τον θέλει να γίνεται Βασιλιάς της Σκωτίας. Επηρεασμένος από τον χρησμό και την αλαζονεία του που τροφοδοτεί η Λαίδη Μακμπέθ, αποφασίζει να σκοτώσει τον Βασιλιά Ντάνκαν και να γίνει αυτός Βασιλιάς στη θέση του. Στην συνέχεια διαπράττει και άλλα εγκλήματα ώστε να μην κινδυνεύσει η βασιλεία του. Η τιμωρία του όμως δεν αργεί να επέλθει.

Η ιστορία του Μακμπέθ καταδεικνύει με τον πιο οδυνηρό και ποιητικό τρόπο, την δύναμη που ασκεί ο φόβος πάνω στην ψυχή και στο σώμα. Ο φόνος αποδεικνύεται κύριο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης κατάστασης, μια θλιβερή διαπίστωση που μας κάνει να σκεφτούμε το γεγονός, ότι αν δεν σκοτώσουμε στη ζωή μας, αυτό δεν είναι από επιλογή, αλλά από τύχη.

Μετάφραση: Θέμελης Γλυνάτσης/Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης/Επιμέλεια κίνησης: Μπέττυ Δραμισιώτη/Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας/Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου/Ήχος-μουσική: Αλέκος Βασιλάτος/Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου/Βοηθοί σκηνοθεσίας: Κυβέλη Δραγούμη, Μάγδα Καφκούλα, Νικόλας Λαμπάκης.

Περισσότερες πληροφορίες κι εισιτήρια εδώ.

12 Ένορκοι – Θέατρο Άνεσις

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ’ αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται.

Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του, αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά): Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζη, ΜάνοςΖα χαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Μιχάλης Μαρκάτης,Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος,Τάσος Παπαδόπουλος,Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς. Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.

Περισσότερες πληροφορίες κι εισιτήρια εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=It1AY0uTihI