Το 2022 μπαίνει δυναμικά με μεγάλη θεατρική πρεμιέρα στον Cartel Τεχνοχώρο, για τα αιρετικά Κόκκινα Φανάρια του Βασίλη Μπισμπίκη. Κωμωδίες, παιδικές παραστάσεις, μιούζικαλ και ιστορικά έργα, γεμίζουν τις αθηναικές θεατρικές σκηνές αυτής της εβδομάδας, για να μην ξέρετε που να πρωτοπάτε.

«Κόκκινα Φανάρια» στον Cartel Τεχνοχώρος

σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης

01/01

Κόκκινα Φανάρια

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους, στον Cartel Τεχνοχώρο.

Η Μαντάμ Παρί και τα κορίτσια της, ανοίγουν με γενναιότητα την κουρτίνα του μπαρ τους, αφηγούνται τις ιστορίες τους, χορεύουν, τραγουδούν, ερωτεύονται, ονειρεύονται, ελπίζουν, άλλοτε διαψεύδονται, σκιαγραφώντας έναν κόσμο ζωντανό. Έναν κόσμο παλλόμενο, γεμάτο χρώματα, θραύσματα και σπαράγματα, γεμάτο φως και σκοτάδια, τραύματα και θαύματα. Έναν κόσμο υπαρκτό ανάμεσά μας, όσο κι αν επιλέγουμε ενδεχομένως να αποστρέφουμε το βλέμμα μας, όσο κι αν μας βολεύει ίσως να κάνουμε ότι είναι αόρατος.

Μέσα από τις ιστορίες τους, ιστορίες βιωμένες στα μονοπάτια της queer νύχτας και του αγοραίου έρωτα, η Μαντάμ Παρί κι ο Μιχαήλος, η Μαρίνα κι ο Ντορής, η Μυρσίνη, η Ελένη κι ο Πέτρος, η Άννα κι ο Νικόλας, ο Δημήτρης κι η Ρόζα, η Κατερίνα κι ο Φερζά, η Νάντια και ο Σάμι, έρχονται στη σκηνή για να δηλώσουν και να μας υπενθυμίσουν την παρουσία τους στη ζωή.

Ερμηνεύουν οι:Ερατώ Αγγουράκη, Λευτέρης Αγουρίδας, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μπέττυ Βακαλίδου, Δημήτρης Γαλάνης, Γιανμάζ Ερντάλ, Μάρα Ζαλώνη, Μάνος Καζαμίας, Διονύσης Κοκκοτάκης, Δημήτρης Παπάζογλου, Αγγέλα Πατσέλη, Γιώργος Σιδέρης, Τάσος Σωτηράκης, Στέλιος Τυριακίδης, Πουριά Χοσσεϊνί

«Ταρτούφος» του Μολιέρου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου

02/01

Κόκκινα Φανάρια

Ο «Ταρτούφος», η σπουδαία κωμωδία του Μολιέρου, ανεβαίνει στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου από τον Ιανουάριο του 2022, ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στο θέατρο της Αναγέννησης με κλασικά έργα που διασκευάστηκαν για «μικρούς θεατές»!

Η Ελένη Βλάχου στη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ηλίας Βαμβακούσης στην πρωτότυπη μουσική κι ένας πολυμελής θίασος, θα κάνουν ένα ανατρεπτικό κωμικό ταξίδι για να αφηγηθούν την ιστορία του μυστήριου κύριου Ταρτούφου, που δεν είναι αυτός που φαίνεται…

Ερμηνεύουν οι: Αργυρώ Ανανιάδου, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης, Δημήτρης Μηλιώτης, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα

«Άρεσε και του Δασκάλου» στο Θέατρο Από Κοινού

03/01

από την Ομάδα Rideau

Κόκκινα Φανάρια

Τρεις έφηβοι- δύο αγόρια κι ένα κορίτσι-, μία σοφίτα κάπου στον Πειραιά, μία καραντίνα που είναι στην αρχή της, ένας υπολογιστής που κολλάει συνεχώς… και η τηλεκπαίδευση ξεκινά. Όμως η Ευγενία, ο Θωμάς και ο Νίκος, είναι αδύνατον να συνδεθούν στην ειδική πλατφόρμα κι έτσι αποφασίζουν να κάνουν μόνοι τους μάθημα. Ο ένας στον άλλο και σε εμάς.

Ερμηνεύουν οι: Ευγενία Βησσαρίου, Θωμάς Κοτζαμάνης, Νίκος Παπαγιάννης

«Η Μηχανή του Τουρινγκ» στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

σκηνοθεσία – διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

05/01

Κόκκινα Φανάρια

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Ο ρόλος του στην Ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. Πάνω από όλα όμως ο Τούρινγκ είναι ο υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Η απόδειξη πως η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή να ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε κοινωνικό παρεμβατισμό, κάθε στερεότυπο, κάθε αναστολή.

Στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ, ο Ορφέας Αυγουστίδης

«Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι» στο Θέατρο Άλφα

σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα

06/01

Κόκκινα Φανάρια

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους I Want to Hold Your Hand (Θέλω να σου κρατάω το χέρι).

Το νούμερο ένα hit του 1964 στη Βρετανία, έδωσε στο 2021 την έμπνευση για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που θα εγκαινιάσει  τη νέα καλλιτεχνική εποχή ενός από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας. Το Θέατρο Άλφα.

Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές. Είναι και οι δύο γονείςΈχουν και οι δύο τα δίκια τουςΈχουν κάνει και οι δύο λάθη.

Θα τα καταφέρουν;

Ερμηνεύουν οι: Τάσος Ιορδανίδης,  Θάλεια Ματίκα

«Το Τρίτο Στεφάνι» στο Θέατρο Παλλάς

σκηνοθεσία:Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

07/01

Κόκκινα Φανάρια

Το μυθιστόρημα–σταθμός του Κώστα Ταχτσή, από τα πλέον αγαπημένα του ελληνικού κοινού, που στο παρελθόν έγινε σήριαλ από τον Γιάννη Δαλιανίδη και αποτέλεσε υλικό για πολύ επιτυχημένες παραστάσεις, είναι μια κατάθεση μνήμης όπου μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων περνάει ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Όχι με διάθεση διδακτική, αλλά μ᾽ένα σπάνιο χιούμορ που αναδεικνύει καίρια όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να παλεύει κανείς στη ζωή.

«Το Τρίτο Στεφάνι», η μεγαλύτερη παραγωγή που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της για 2η χρονιά, αυτή τη φορά στον φυσικό της χώρο, το Θέατρο Παλλάς.

Ερμηνεύουν οι: Κώστας Ανταλόπουλος, Ειρήνη Βαλατσού, Μελίνα Βαμπούλα, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Άρτεμις Γρύμπλα, Μαρία Καβογιάννη, Δημήτρης Καραβιώτης, Μαρία Κίτσου, Τάσος Λέκκας, Ορνέλα Λούτη, Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Μανδρινός, Στάθης Μαντζώρος, Φοίβος Μαρκιανός, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Ελευθερία Παγκάλου, Ελίζα Σκολίδη, Μενέλαος Χαζαράκης, Γιώργος Ψυχογυιός