Κάποτε τα μπιλιαρδάδικα ήταν meeting point για τη νεολαία. Εκεί βρίσκαμε τους φίλους μας, παίζαμε και πάνω από ένα τραπέζι μπιλιάρδου γεννήθηκαν ακόμη και έρωτες, δημιουργήθηκαν ιστορίες και πλάκες.

Το Roi mat είναι ένα από τα πιο ιστορικά μπιλιαρδάδικα της Αθήνας, από τα τραπέζια του έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες και θα αποτελέσει το φυσικό σκηνικό για μία πρωτότυπη παράσταση που μιλά με σαρκαστικό χιούμορ αλλά και τρυφερότητα για θέματα φιλίας, εξουσίας, μοναξιάς και ματαιοδοξίας.

Τα τέσσερα Σαββατοκύριακα του Απριλίου στο ιστορικό μπιλιαρδάδικο Roi Mat στην πλατεία Αμερικής θα δημιουργηθεί μία διαφορετική θεατρική σκηνή, οι ηθοποιοί θα είναι παίκτες μπιλιάρδου και οι θαμώνες θεατές, χάρη στη site specific παράσταση του Γιώργου Κλεάνθους, «Ρουά Ματ».

Μια διαφορετική (θεατρική) παρτίδα ξεκινά στον χώρο που συμπληρώνει φέτος πενήντα χρόνια λειτουργίας, από τα τραπέζια του οποίου έχουν περάσει μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Οι τρεις χαρακτήρες του έργου που κάνει πρεμιέρα στις 6 Απριλίου -ο Ψηλός, ο Άγιος και ο Μικρός- θα παίξουν τη δική τους αξέχαστη παρτίδα:
-ΑΓΙΟΣ: «Το ρίσκο δεν είναι για όλες τις ώρες, δεν είναι για όλες τις καταστάσεις και σίγουρα δεν είναι για όλους τους ανθρώπους».

-ΨΗΛΟΣ: «Πάλι δεν σε πιάνω».

Πρωταγωνιστούν οι Σωτήρης Δούβρης, Μιχάλης Καλιότσος και Γιάννης Σέρρης, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Νεκταρίας Ηλιάκη, οι φωτισμοί του Νίκου Σέμπου και η μουσική του Αλέξιου Αλεξόπουλου.

«Η αγαπημένη αίθουσα διασκέδασης, το μυστηριώδες Roi Mat, δεν είναι απλώς ένα μπιλιαρδάδικο. Είναι ένας θρύλος, ένας μύθος, ένας κόσμος ονείρων που είναι χαραγμένος στις αναμνήσεις των ανθρώπων που τον έχουν επισκεφθεί, που το έχουν ζήσει, που έχουν μεγαλώσει μέσα σε αυτό.

Και φέτος, που γιορτάζει τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του, εμπνευσμένος από την ιστορία του, αποφάσισα με την ομάδα μου ν’ ανεβάσουμε την ομώνυμη παράσταση. Ένα σύγχρονο έργο, που ακολουθεί τρεις χαρακτήρες, δια βίου θαμώνες του.

Το ύφος του έργου είναι κωμικοτραγικό και με αφορμή το μπιλιάρδο και τις περιπέτειες των ηρώων μιλάει για θέματα φιλίας, εξουσίας, μοναξιάς και ματαιοδοξίας”, σημειώνει ο Γιώργος Κλεάνθους.

«Ρουά ματ»: Η υπόθεση

Ένας διά βίου θαμώνας προετοιμάζεται με τον μαθητή του για τη συμμετοχή τους σε κάποιο τοπικό τουρνουά μπιλιάρδου. Όλα κυλούν ομαλά, όταν ένας από τους παλιούς παίχτες του μαγαζιού κάνει την εμφάνισή του ανατρέποντας όλες τις ισορροπίες…

Μια παράσταση εμπνευσμένη από το αυθεντικό μπιλιαρδάδικο της πλατείας Αμερικής, Roi Mat, που μιλά με τρυφερότητα και σαρκαστικό χιούμορ για τη φιλία, τη μοναξιά, τη νοσταλγία και τη ματαιότητα, με τις συγκρούσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες να είναι εκρηκτικές. Σαν το πρώτο “σπάσιμο” μιας παρτίδας μπιλιάρδου…

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη κράτηση θέσεων στο 6945136190.