Μυστικά, σκοτεινή ατμόσφαιρα, εγκλήματα, αγωνία, ανατροπές, ανδρεναλίνη, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την αστυνομική λογοτεχνία. Crime βιβλία που σε συνεπαίρνουν, που τα κάνεις ταινία στο μυαλό σου, που δεν θέλεις να τελειώσουν. Η αστυνομική λογοτεχνία είναι πλούσια και το μόνο στοίχημα που χρειάζεται να θέσεις στον εαυτό σου, αν είσαι true fan, είναι πόσα θα καταφέρεις να διαβάσεις σε μία χρονιά.

Αν τώρα σε πετυχαίνουμε σε μια φάση που αναζητάς το επόμενό σου, τότε έχεις πατήσει να διαβάσεις το κατάλληλο άρθρο. Πέντε μυθιστορήματα που σε ρουφάνε στις σελίδες τους. Προτείνουμε, λοιπόν να επιλέξεις ένα από τα παρακάτω για να γίνει η νέα σου συντροφιά:

«Πάρε Ανάσα» – Δημήτρης Σίμος

crime

Ο συγγραφέας του «Σώσε Με», το βιβλίο που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, επιστρέφει ξανά με το «Πάρε Ανάσα». Ο Δημήτρης Σίμος έχει ωριμάσει συγγραφικά και αποτελεί ένα από τα δυνατά ονόματα στο ελληνικό crime fiction.

Υπόθεση:

Η Σίλβια Κώτσου έχει επιστρέψει στη Χαλάστρα, όπου μεγάλωσε, μαζί με τις δύο ανήλικες κόρες της. Εργάζεται ως δύτρια στις τοπικές μυδοκαλλιέργειες στο Δέλτα Αξιού. Η Σίλβια και οι κόρες της έχουν επιζήσει μιας εγκληματικής επίθεσης στην Αθήνα, κατά την οποία δολοφονήθηκαν ο πατέρας της και ο άντρας της. Το παρελθόν εμφανίζεται και πάλι μπροστά της, όταν ο δικηγόρος της οικογένειάς της ανασύρεται νεκρός από τη θάλασσα των μυδιών. Το πρόσωπό του είναι βαμμένο με γυναικείο μακιγιάζ. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνόμος Λάζος. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, καθώς η Σίλβια Κώτσου κρύβει το κλειδί της υπόθεσης, τους Νυχτοβάτες.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια τη Σίλβια Κώτσου και τον αστυνόμο Λάζο.

Κυκλοφορεί από Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Ο Άλλος Αδερφός» – Βαγγέλης Γιαννίσης

crime

Μετά τη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας 173», όπου ο Βαγγέλης Γιαννίσης εισχώρησε στη ΓΑΔΑ παρουσιάζοντας πέντε πραγματικές ιστορίες ανθρωποκτονιών, επέστρεψε με ένα ακόμα πιο δυνατό βιβλίο, ονόματι «Ο άλλος αδερφός». Ένα βιβλίο σε ένα άλλο βιβλίο. Μια αληθινή ιστορία από το μακρινό παρελθόν που έλαβε χώρα στην Ελευσίνα.

Υπόθεση:

Αύγουστος 1988, Ελευσίνα.
Ένας έφηβος εξαφανίζεται ξαφνικά ένα απόγευμα.
Τα ίχνη του χάνονται, η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται και η οικογένεια του παιδιού αρχίζει σιγά σιγά να αποσυντίθεται εκ των έσω, εξαιτίας ενός τραύματος που δεν μπορεί να επουλωθεί.
Τα χρόνια περνούν. Η υπόθεση, με εξαίρεση ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές που την ανακινούν, ξεχνιέται, αλλά το φάντασμα του δεκατετράχρονου Ηλία Αδάμ εξακολουθεί να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.

Αύγουστος 2021
Ο Θέμης Αδάμ, αδερφός του Ηλία, δημοσιογράφος και επιτυχημένος συγγραφέας ενός true crime βιβλίου με θέμα την υπόθεση που εντέλει διέλυσε την οικογένειά του, επιστρέφει στην Ελευσίνα για την κηδεία του πατέρα του –και βασικού υπόπτου για την εξαφάνιση του παιδιού, σύμφωνα με τις φήμες–, ο οποίος αυτοκτόνησε. Έχει την πρόθεση να κάνει μια νέα αρχή, να επιστρέψει στην πατρίδα του έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες στο εξωτερικό. Πρώτα όμως πρέπει να κλείσει ένας ανοιχτός λογαριασμός.

Τι απέγινε ο Ηλίας;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

«Ο Κούκος» – Camilla Lackberg

crime

Η 11η περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του, Ερίκα. Η Lackberg για ακόμη μια φορά αποδεικνύει πως ο τίτλος «Βασίλισσα του Αστυνομικού» της ανήκει δικαιωματικά. Το crime πραγματικά στα καλύτερά του.

Υπόθεση:

Ένας διάσημος φωτογράφος νεκρός με ένα καρφί στο κεφάλι.
Δυο εξαιρετικά βίαιες δολοφονίες συνταράσσουν τη μικρή κοινωνία της Φιελμπάκα για ακόμα μια φορά. Μεταξύ των δύο εγκλημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση. Πρώτο θύμα ένας διάσημος φωτογράφος που βρίσκεται νεκρός παραμονές των εγκαινίων της νέας του έκθεσης.

Ένας πατέρας και οι δύο γιοι του νεκροί από σφαίρες μέσα στο σπίτι τους.
Τα επόμενα θύματα είναι ο γιος και τα εγγόνια του φετινού νικητή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που βρίσκονται πυροβολημένοι στο κρεβάτι τους. Η έρευνα του Πάτρικ Χέντστρεμ και των συναδέλφων του στο αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε καταλήγει σε αδιέξοδο, ενώ η Ερίκα Φαλκ ερευνά έναν τραγικό φόνο στη Στοκχόλμη του 1980.

Το παρελθόν δεν σβήνεται ποτέ. Και έχει έρθει η ώρα της τιμωρίας.
Σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι αμαρτίες του παρελθόντος έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα στο παρόν.

Κυκλοφορείς από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

«Ιερή Σκοτεινή Νύχτα» – Michael Connelly

crime

Ο Connelly είναι ο μαιτρ του crime μυθιστορήματος. Η «Ιερή Σκοτεινή Νύχτα» είναι ένα φοβερά ανατρεπτικό βιβλίο, γεμάτο ένταση. Για πρώτη φορά οι δύο ντετέκτιβ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια υπόθεση που ξεδιπλώνεται με καταιγιστικό ρυθμό.

Υπόθεση:

Η Ρενέ Μπάλαρντ δουλεύει πάλι τη νυχτερινή βάρδια. Επιστρέφοντας στο Αστυνομικό Τμήμα του Χόλιγουντ τις πρώτες πρωινές ώρες, βρίσκει έναν άγνωστο να ψάχνει τα αρχεία παλιών υποθέσεων. Ο εισβολέας δεν είναι άλλος από τον συνταξιούχο ντετέκτιβ Χάρι Μπος, ο οποίος σκαλίζει μια άλυτη υπόθεση που του έχει γίνει εμμονή. Η Μπάλαρντ εξαγριωμένη τον πετάει έξω, όμως όταν ρίχνει και η ίδια μια ματιά στον φάκελο της υπόθεσης, νιώθει να κατακλύζεται από συμπόνια και οργή. Η υπόθεση αφορά τον θάνατο της δεκαπεντάχρονης Ντέιζι Κλέιτον, η οποία το έσκασε από το σπίτι της και κατέληξε στους δρόμους του Χόλιγουντ, όπου δολοφονήθηκε βάναυσα. Το σώμα της βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων, πεταμένο σαν σκουπίδι. Η Μπάλαρντ ενώνει τώρα τις δυνάμεις της με τον Μπος, προκειμένου ν’ ανακαλύψουν τι συνέβη στην Ντέιζι και να οδηγήσουν τον φονιά της ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όμως, η εύθραυστη εμπιστοσύνη που δημιουργείται μεταξύ τους θα δοκιμαστεί όταν η υπόθεση πάρει μια αναπάντεχη και συνάμα επικίνδυνη τροπή.

Κυκλοφορεί από εκδόσεις Διόπτρα

«Φόνοι στο Μανχάταν» – James Patterson , Marshall Karp

crime

Ένα crime βιβλίο που σίγουρα δεν θα θέλεις να τελειώσει ή έστω να διαβάσεις τη συνέχειά του. Ο Patterson είναι αχτύπητος στο crime και στη δημιουργία σασπένς και μαζί με τον Karp τον καταφέρνουν στον μέγιστο βαθμό.

Υπόθεση:

NYPD RED: Οι σκληρότεροι ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης στις δυσκολότερες υποθέσεις
Μια συναρπαστική περιπέτεια στην οποία πρωταγωνιστεί μια ειδική ομάδα αστυνομικών που αναλαμβάνει την προστασία των πλούσιων, διάσημων και ισχυρών της Νέας Υόρκης.

Ένας πανίσχυρος κινηματογραφικός παραγωγός δηλητηριάζεται την πρώτη μέρα του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Μανχάταν. Και αυτή είναι μόνο η αρχή για μια σειρά εγκληματικών ενεργειών: ένας ηθοποιός σκοτώνεται σε γυρίσματα, μια μολότοφ εκρήγνυται στην πρεμιέρα μιας ταινίας.

Ο ντετέκτιβ Ζακ Τζόρνταν με τη νέα του συνεργάτιδα την Κάιλι Μακντόναλντ  αναλαμβάνουν την υπόθεση, ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Ο δολοφόνος έχει σχεδιάσει κάθε φόνο έως την παραμικρή του λεπτομέρεια ενώ ετοιμάζει ένα εκρηκτικό φινάλε που θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και Χόλιγουντ.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο