Το ερωτικό πάθος είναι ένα περίεργο συναίσθημα: άλλοτε σιγοκαίει την ψυχή και μπορεί να οδηγήσει σε ακρότητες, άλλοτε είναι ορμητικό και έντονο, άλλοτε πηγή δημιουργίας και λόγος ύπαρξης σε έναν πεζό κόσμο.

Τα ερωτικά μυθιστορήματα που επιλέξαμε κυριολεκτικά καλύπτουν όλα τα γούστα και θα σας «ταξιδέψουν» σε «κόσμους» γεμάτους από συναισθήματα.

Προτάσεις: 6 μυθιστορήματα για μεγάλους έρωτες

Τα απομεινάρια μίας μέρας

Καζούο Ισιγκούρο
Mετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου
Eκδόσεις Ψυχογιός

Εντέλει, τι έχουμε να κερδίσουμε αναλογιζόμενοι συνεχώς το παρελθόν, κατηγορώντας τον εαυτό μας για το γεγονός πως η ζωή μας δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε;

Ο Καζούο Ισιγκούρο ζωγραφίζει με την πένα του το συγκινητικό πορτρέτο του Στίβενς, του τέλειου μπάτλερ, και του κόσμου του, που ξεθωριάζει στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Στίβενς, ύστερα από δεκαετίες υπηρεσίας στο Ντάρλινγτον Χολ, μόνος του μια μέρα στην αγγλική ύπαιθρο, ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον εαυτό του ότι έχει υπηρετήσει την ανθρωπότητα προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον «μεγάλου ηθικού αναστήματος τζέντλεμαν», Λόρδο Ντάρλινγκτον.

Όμως, στη μνήμη του παραμονεύουν αμφιβολίες για την αληθινή φύση της «μεγαλοσύνης» του Λόρδου Ντάρλινγκτον, και ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες για τη φύση της δικής του ζωής.

Ένα σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα, μια όμορφη αναπόληση της ζωής ανάμεσα σε δύο πολέμους σε μια αγγλική έπαυλη, μια καθηλωτική επίκληση σε χαμένα όνειρα και χαμένους έρωτες.

Προτάσεις: 6 μυθιστορήματα για μεγάλους έρωτες

Τα γράμματα της Βιέρα Ούλκμαν

Μάρω Βαμβουνάκη
Εκδόσεις Ψυχογιός

Τα γράμματα της Βιέρα Ούλκμαν είναι μία συλλογή από ερωτικές επιστολές μιας γυναίκας προς έναν άνδρα.

Μια σπαρακτική ιστορία ενός μεγάλου έρωτα που φούντωσε μέσα στην απουσία και στην έλλειψη, σε μια παγωμένη πόλη του ρωσικού Βορρά –ιδανικό ντεκόρ για το ερωτικό ρέκβιεμ δυο απλών ανθρώπων.

Όλα ξεκινούν όταν η αφηγήτρια, συγγραφέας, δέχεται ένα τηλεφώνημα από μια άγνωστη γυναίκα που της ζητάει να συναντηθούν, για κάτι σημαντικό.

Αρχικά προσπαθεί να την αποφύγει, πιστεύοντας ότι θα είναι κι αυτή μια από τους πολλούς γραφομανείς που γυρεύουν υποστήριξη για τα μέτρια γραπτά τους από κάποιον καταξιωμένο συγγραφέα, αλλά όταν τελικά τη συναντά, τα πράγματα προκύπτουν διαφορετικά.

Η γυναίκα αυτή, ρωσικής καταγωγής, ονόματι Ταμάρα, της αποκαλύπτει ότι έχει βρεθεί στα χέρια της ένα τετράδιο με γραπτά, κάτι ανάμεσα σε επιστολές και ποιήματα, μιας άγνωστης γυναίκας.

Η Ταμάρα, καλή γνώστρια των βιβλίων της συγγραφέως, είναι πεπεισμένη ότι κάτι συνδέει τα γράμματα της άγνωστης Ρωσίδας με την Ελληνίδα συγγραφέα. Ότι υπάρχει μια βαθύτερη συγγένεια και ότι αυτά τα κείμενα την αφορούν. Είναι λες και τα έχει γράψει η ίδια.

Προτάσεις: 6 μυθιστορήματα για μεγάλους έρωτες

Τάλγκο

Βασίλης Αλεξάκης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τι να πούμε για το Τάλγκο, το τρένο του έρωτα; Το συγκεκριμένο βιβλίο το επιλέξαμε για τη διαχρονικότητά του.

Το ερωτικό μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη κινείται μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, όταν γεννιέται ένας έρωτας σαν ξαφνική βροχή, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των ηρώων.

Το μυθιστόρημα έδωσε το υλικό για την αγαπημένη ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Ξαφνικός έρωτας».

Προτάσεις: 6 μυθιστορήματα για μεγάλους έρωτες

Κλέφτης φιλιών

Άσλεϋ Τζένιφερ
Μετάφραση: Ιωάννα Παπαγεωργίου
Εκδόσεις: ELXIS

Ο Σκοτσέζος δικηγόρος Σινκλέρ ΜακΜπράιντ είναι χήρος με δύο δύστροπα και ανυπάκουα παιδιά. Κι ενώ αντιμετωπίζει με μαεστρία τους πιο φρικτούς εγκληματίες στο Λονδίνο, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με όσα συμβαίνουν στο ίδιο του το σπίτι.

Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και καμία νταντά δεν θέλει να αναλάβει τη μικρή Κατ και τον ταραχοποιό Άντριου. Μέχρι που… η έξυπνη Ρομπέρτα «Μπέρτι» Φρέιζερ μπαίνει στη ζωή του Σινκλέρ κλέβοντας το ρολόι του και στη συνέχεια… την καρδιά του!

Αυτή η οικογένεια της έχει εξάψει την περιέργεια και τελικά καταλήγει να σώσει τα παιδιά του Σινκλέρ από μια επικίνδυνη κατάσταση. Ο Σινκλέρ εντυπωσιασμένος από την επίδραση που έχει πάνω τους και την επικοινωνία μαζί τους ζητά από την όμορφη Μπέρτι να γίνει η νταντά τους.

Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως αυτή η αντισυμβατική γυναίκα θα τους αλλάξει μια για πάντα τη ζωή, δίνοντάς τους ένα μεγάλο μάθημα για την αγάπη. Το έβδομο βιβλίο της σειράς Οικογένεια Μακένζι είναι μια ιστορία δυνατή, απρόβλεπτη και πέρα για πέρα συγκινητική.

Προτάσεις: 6 μυθιστορήματα για μεγάλους έρωτες

Αναπάντεχη ελευθερία

Σάρα Μακλίν
Μετάφραση: Χριστίνα Παναγιώτου
Εκδόσεις: ELXIS

Στα είκοσι εννιά της χρόνια, η λαίδη Χενριέτα Σέντλεϊ είναι μια ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα, αποφασισμένη να κληρονομήσει την επιχείρηση του πατέρα της, να κάνει τη δική της περιουσία και να ζήσει τη ζωή της.

Πρώτα, όμως, θέλει να απολαύσει την ελευθερία της. Και όλα κυλούν υπέροχα… μέχρι που ανακαλύπτει τον πιο όμορφο άνδρα που έχει δει ποτέ δεμένο στην άμαξά της, απειλώντας να καταστρέψει τη φανταστική χρονιά που έχει ορκιστεί να χαρίσει στον εαυτό της.

Η μοιραία πρόταση… Ο Γουίτ, ένας βασιλιάς του Κόβεντ Γκάρντεν, γνωστός σε όλους ως το Τέρας, ξυπνά στα πόδια της Χάτι κι αναρωτιέται ποια είναι αυτή η περίεργη γυναίκα που τον ελευθερώνει. Όταν ανακαλύπτει πως είναι έτοιμη για μια νύχτα απόλυτης ηδονής, είναι πρόθυμος να της προσφέρει αυτό που λαχταρά.

Με ένα αντίτιμο. Ένα απροσδόκητο πάθος… Σύντομα, η Χάτι και ο Γουίτ θα βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλο διεκδικώντας την επιχείρηση. Εκείνη δεν θα κάνει πίσω στα σχέδιά της.

Εκείνος θα δείξει τη δύναμή του. Κανένας δεν αντιλαμβάνεται πως, αν δεν είναι προσεκτικοί, μπορεί να χάσουν τα πάντα… ακόμη και την καρδιά τους.

Προτάσεις: 6 μυθιστορήματα για μεγάλους έρωτες

Οι όρκοι που προδώσαμε

Lexi Ryan
Μετάφραση: Φωτεινή Μοσχή

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο βασιλιάς είχε δίκιο για ένα πράγμα πάντως:
είμαι πολύ καλή κλέφτρα.
Μπορώ να κλέψω σχεδόν τα πάντα·
την καρδιά ενός πρίγκιπα των ξωτικών, όμως;
Δεν ξέρω καν από πού να αρχίσω.

Όταν ο βασιλιάς της Αυλής των Σκιών απάγει την αδελφή της, η Μπρι, αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τη σώσει, συνάπτει μια συμφωνία με τον ίδιο τον βασιλιά των ξωτικών να κλέψει τρία μαγικά κειμήλια από την αντίπαλη Αυλή.

Για να εισχωρήσει στην Αυλή των Σίιλι, η Μπρι θα υποδυθεί την υποψήφια νύφη του Πρίγκιπα Ρόναν, του μελλοντικού βασιλιά, ο οποίος, τελικά, δεν είναι τόσο κακός όσο αρχικά εκείνη πίστευε.

Μη θέλοντας να αφήσει την καρδιά της να την επηρεάσει, δέχεται βοήθεια από μια συμμορία αποστατών της Αυλής των Σκιών, που έχουν τον δικό τους μυστικό σκοπό. Όσο περισσότερο χρόνο, όμως, περνάει η Μπρι με τον μυστηριώδη αρχηγό τους, τον Φιν, τόσο πιάνει τον εαυτό της να δυσκολεύεται να αντισταθεί στη γοητεία του…

Παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο επικίνδυνες Αυλές, η Μπρι πρέπει να αποφασίσει σε ποιον θα χαρίσει την αφοσίωση –και την καρδιά της.

Προτάσεις: 6 μυθιστορήματα για μεγάλους έρωτες