Όσο ο καιρός γίνεται πιο χουχουλιάρικος τόσο μεγαλώνει και η επιθυμία μας να αρπάξουμε ένα βιβλίο, να σκεπαστούμε με μία φλις κουβέρτα και να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου. Εννοείται ότι το καλοκαίρι μας βρήκε με ένα βιβλίο στην παραλία, αλλά δεν συγκρίνεται με την ηρεμία του φθινοπώρου και του χειμώνα. Από την άλλη, υπάρχει μια ανάγκη παραπάνω, αφού όσα βιβλία κυκλοφόρησαν τούτες τις ημέρες στα βιβλιοπωλεία (ή θα κυκλοφορήσουν προσεχώς), είναι άξια προσοχής και διαβάσματος.

Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που κάθε τέτοια περίοδο βάζουν στόχο να ανανεώσουν τη βιβλιοθήκη τους και να διαβάσουν όσα περισσότερα βιβλία μπορούν, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να ρίξεις μια ματιά στα ακόλουθα. Η αστυνομική λογοτεχνία βρίσκεται στα καλύτερά της, ενώ η σεζόν δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα, με τον Jo Nesbo, τον βασιλιά του true crime, να «προσγειώνεται» στα ράφια με το νέο του βιβλίο.

Jo Nesbo – O Άρχοντας της Ζήλιας

Μια γυναίκα έχει συλλάβει το απόλυτο σχέδιο εκδίκησης απέναντι στον άντρα της που την απατάει με την καλύτερή της φίλη. Θα το ομολογήσει στον διπλανό της στη μοιραία πτήση της ζωής της. Ο αστυνόμος Νίκος Μπαλής, γνωστός ως «Άρχοντας της Ζήλιας», αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα στην Κάλυμνο και να λυτρωθεί από το παρελθόν του.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ.
Πολύ μακριά, σε μια άλλη χώρα, ένας οδηγός ταξί βρίσκει το σκουλαρίκι της συζύγου του μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας στην οποία ο ίδιος εργάζεται. Πώς βρέθηκε εκεί; Ένας συγγραφέας αλλάζει ζωή και διεκδικεί τον έρωτά του χωρίς ενδοιασμούς.

ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Μια πρόσφυγας αποφασίζει να παίξει τον ρόλο της Ατρόπου ενώ ακόμη ζει με τα φαντάσματά της. Σε μια γειτονιά του Όσλο ένα πτώμα καταλήγει στα σκουπίδια. Ποια αμαρτία διέπραξε όσο ζούσε για να αξίζει ένα τέτοιο τέλος; Και κάπου αλλού η αυτοκτονία μιας πλούσιας κληρονόμου ίσως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ευθύνεται κάποιος από τους πρώην συντρόφους της για τον θάνατό της; Υπέφερε ή οι τελευταίες της στιγμές ήταν γλυκές;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο – Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Michael Connelly – Νυχτερινό πυρ

Ο Χάρι Μπος και η ντετέκτιβ Ρενέ Μπάλαρντ ενώνουν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους στην υπόθεση φόνου που στοίχειωσε τον μέντορα εκπαιδευτή του Μπος. Πίσω στην εποχή που ο Μπος ήταν απλώς ένας νεόκοπος ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, είχε έναν μέντορα που τον ενέπνευσε και τον έμαθε να παίρνει τη δουλειά προσωπικά και να μην παρατάει ποτέ καμία υπόθεση. Τώρα όμως ο Τζακ Τόμσον, ο μέντοράς του, είναι νεκρός. Η χήρα του δίνει στον Μπος τον φάκελο μιας υπόθεσης ανθρωποκτονίας που είχε πάρει ο άντρας της από την Αστυνομία του Λος Άντζελες είκοσι χρόνια πριν. Πρόκειται για τον άλυτο φόνο ενός διαταραγμένου νεαρού.

Ο Μπος δείχνει την υπόθεση στην Μπάλαρντ και ζητάει τη βοήθειά της ώστε να ανακαλύψει τι ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον του Τόμσον τόσα χρόνια πριν. Καθώς εκείνη ξεκινά την έρευνά της, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τις δικές της υποθέσεις στη μεταμεσονύκτια βάρδια, αρχίζει να ανακαλύπτει στοιχεία της αρχικής έρευνας που δεν «κολλάνε» μεταξύ τους.Σύντομα οι δυο τους θα φτάσουν σε ένα ανησυχητικό ερώτημα: Γιατί έκλεψε τον φάκελο της υπόθεσης ο Τόμσον; Επειδή ήθελε να δουλέψει πάνω στην υπόθεση μετά τη συνταξιοδότησή του ή επειδή ήθελε να βεβαιωθεί ότι δεν θα λυνόταν ποτέ;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα – Μετάφραση: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Αμπιγκέϊλ Ντιν – Κορίτσι Α

«Το Κορίτσι Α», απάντησε. «Το κορίτσι που απέδρασε. Αν κατάφερνε ένας από σας να ξεπεράσει ό,τι έγινε, αυτή θα ήσουν εσύ». Η Λεξ Γκρέισι δε θέλει να σκέφτεται την οικογένειά της. Δε θέλει να σκέφτεται τα χρόνια που πέρασε στο Σπίτι του Τρόμου των γονιών της. Και δε θέλει να σκέφτεται τον εαυτό της ως το Κορίτσι Α: το κορίτσι που απέδρασε.

Όταν η μητέρα της πεθαίνει στη φυλακή και αφήνει στη Λεξ και στα αδέρφια της το οικογενειακό σπίτι, η νέα γυναίκα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να αποφεύγει το παρελθόν της. Μαζί με την αδερφή της, Ίβι, έχει σκοπό να μετατρέψει το Σπίτι του Τρόμου σε κάτι καλό. Αλλά πρώτα πρέπει να συμφιλιωθεί με τα έξι αδέρφια της – και με τα χρόνια που μοιράστηκαν ως παιδιά.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός – Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου

Lesley Kara – Σε ποιον μίλησες;

192 ημέρες, 7 ώρες και 15 λεπτά: Τόσος καιρός έχει περάσει από το τελευταίο της ποτό. Τώρα η Άστριντ προσπαθεί να αλλάξει τελείως τη ζωή της. Έχοντας επιστρέψει, χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, στο πατρικό της με τη μητέρα της, σε μια ήσυχη παραθαλάσσια πόλη μακριά από πειρασμούς και τις οδυνηρές αναμνήσεις της παλιάς της ζωής, επικεντρώνεται στην ανάρρωσή της. Πηγαίνει σε συναντήσεις Αλκοολικών Ανώνυμων, παραδέχεται τα λάθη της και προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη σχέση της με όσους αδίκησε στο παρελθόν. Γεμίζοντας τις μέρες της ίσως καταφέρει να ξεγελάσει τα «φαντάσματα» που την κυνηγούν. Ίσως καταφέρει να κάνει μια νέα αρχή.Κάποιος όμως με βασανίζει. Κάποιος γνωρίζει πού είμαι και τι έχω κάνει. Κάποιος γνωρίζει πολύ καλά από τι προσπαθεί να ξεφύγει η Άστριντ. Και δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να της μάθει πως κάποια λάθη δεν διορθώνονται. Για κάποια λάθη πρέπει να πληρώσεις… Το ερώτημα είναι: Σε ποιον μίλησες;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα – Μετάφραση: Χριστινα Παναγιώτου

Stephen King – Η Ιστορία της Λίσι

Η Λίσι έχασε πριν από δύο χρόνια τον άντρα της, τον Σκοτ, μετά από είκοσι πέντε χρόνια γάμου. Ο Σκοτ ήταν πολυβραβευμένος συγγραφέας μπεστ σέλερ και πολύπλοκος άνθρωπος. Ήδη από την αρχή της σχέσης τους, προτού παντρευτούν, η Λίσι ήξερε ότι ο Σκοτ αποτραβιόταν σε κάποιο μέρος –ένα μέρος που τον τρόμαζε και τον γιάτρευε συγχρόνως, που μπορούσε να τον καταβροχθίσει ζωντανό ή να του δώσει τις ιδέες που χρειαζόταν για να παραμείνει ζωντανός.

Τώρα είναι η σειρά της Λίσι να έρθει αντιμέτωπη με τους δαίμονες του Σκοτ και να επισκεφθεί αυτό το τρομακτικό μέρος. Σύντομα, αυτό που στην αρχή μοιάζει με την προσπάθεια μιας χήρας να βάλει σε τάξη τις σημειώσεις του διάσημου συζύγου της εξελίσσεται σε ένα μοιραίο ταξίδι στα σκοτάδια της ζωής του. Η Ιστορία της Λίσι, ίσως το πιο προσωπικό και δυνατό έργο του Στίβεν Κινγκ, έχει θέμα την πηγή της δημιουργικότητας, τους πειρασμούς της παράνοιας και τη μυστική γλώσσα της αγάπης.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος – Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

Mark Greany – Ο Γκρίζος Άνθρωπος

Ο Κόρτλαντ Τζέντρι είναι ένας καλός άνθρωπος. Αλλά και ένας εξαιρετικός δολοφόνος…
Για εκείνους που παραμονεύουν στις σκιές, είναι γνωστός ως ο Γκρίζος Άνθρωπος. Στο μυστικό κόσμο, είναι ένας θρύλος που ολοκληρώνει σιωπηλά τη μια δουλειά μετά την άλλη, κατορθώνοντας το αδύνατο, προτού χαθεί ξανά στο σκοτάδι.Και πάντα πετυχαίνει το στόχο του. Πάντα.Όμως, στον κόσμο υπάρχουν δυνάμεις πιο θανάσιμες από τον Τζέντρι. Δυνάμεις όπως τα χρήματα. Η εξουσία. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι τα μοναδικά πράγματα για τα οποία αξίζει να πολεμήσεις. Και στα μάτια τους, ο Τζέντρι έχει ξεπεράσει τη χρησιμότητά του. Αλλά ο Κόρτ Τζέντρι θα αποδείξει ότι, για εκείνον, δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη ανάμεσα στο να σκοτώνεις για το χρήμα και να σκοτώνεις για την επιβίωση…

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis – Μετάφραση: Βασίλης Αθανασιάδης