Στην Ελλάδα σοκαριστήκαμε με τον θάνατο βρέφους 5,5 μηνών το οποίο ο πατέρας του ξέχασε στο αυτοκίνητο στην Άρτα και πολλοί ήταν αυτοί που δεν διανοούνταν να συγχωρήσουν στον 37χρονο το λάθος του, κάνοντας λόγο για εγκληματική αμέλεια.

Αποδεικνύεται, ωστόσο, με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού υπάρχει και τα περιστατικά που παιδάκια πεθαίνουν υποφέροντας παγιδευμένα μέσα σε ένα αυτοκίνητο, είναι συχνά. Κυρίως στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην Ευρώπη.

Τελευταίο παράδειγμα αυτό στη Ρώμη, όπου πατέρας, αστυνομικός στο επάγγελμα, πάρκαρε το αμάξι έξω από τη δουλειά του δίπλα στην οποία βρίσκεται και το νηπιαγωγείο του παιδιού του. Βγήκε, κλείδωσε πήγε στη δουλειά και ξέχασε για ώρες μέσα την ενός έτους κόρη του με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο.

Κι όλα αυτά ενώ από το 2019 υπάρχει νόμος στην Ιταλία που υποχρεώνει τους οδηγούς να εγκαθιστούν σύστημα συναγερμού στα παιδικά καθίσματα προκειμένου να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά. Το σύστημα αυτό ειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία του παιδιού με ακουστικά ή οπτικά σήματα με δόνηση ή ακόμα και με SMS και μήνυμα σε υπηρεσίες όπως το Whatsapp.

Κάθε οδηγός με παιδί κάτω των 4 ετών που δεν έχει το συγκεκριμένο σύστημα ειδοποίησης τιμωρείται με αυστηρό πρόστιμο. Χίλιες φορές καλύτερα όμως ένα πρόστιμο, όσο τσουχτερό και να είναι, από ακόμα μία προσθήκη στη μακρά λίστα των «ξεχασμένων παιδιών» που πέθαναν βασανιστικά.