Ακόμα ένα τραγικό περιστατικό με σύνδρομο ξεχασμένου μωρού σημειώθηκε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή Cecchignola, νότια της Ρώμης.

Πατέρας που είναι αστυνομικός στο επάγγελμα, έφυγε το πρωί για τη δουλειά του και πήρε μαζί του το ηλικίας ενός έτους κοριτσάκι του προκειμένου να το αφήσει στο νηπιαγωγείο. Το τμήμα που εργάζεται είναι δίπλα στο νηπιαγωγείο και όπως αποδείχθηκε με τραγικό μάλιστα τρόπο, ο πατέρας βγήκε από το αυτοκίνητο και ξέχασε το παιδί στο καρεκλάκι του.

Η σύζυγός του που επρόκειτο να παραλάβει το κοριτσάκι από το νηπιαγωγείο ενημερώθηκε ότι το παιδί δεν πήγε ποτέ. Πηγαίνοντας έξω από το αστυνομικό τμήμα είδε το αυτοκίνητο και μέσα το παιδί της. Παρότι με τη βοήθεια ενός περαστικού, έσπασε το τζάμι, ήταν ήδη αργά καθώς το κοριτσάκι είχε χάσει τη ζωή του.

Η ιστορία αυτή θυμίζει σε όλους μας το περιστατικό με τον πατέρα από την Άρτα που ξέχασε το παιδί του στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου.

Ήταν αρχές Μαΐου όταν εργαζόμενος στον ΔΕΔΔΗΕ πήρε το 5,5 μηνών βρέφος με το αυτοκίνητο για να το αφήσει στον παιδικό σταθμό. Όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς, το μυαλό του κόλλησε εντελώς με αποτέλεσμα να στρίψει κατευθείαν για τη δουλειά, να κλειδώσει το παιδί στο αυτοκίνητο και να το αφήσει εκεί για περίπου 8 ώρες με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού

Το συγκεκριμένο γεγονός, όπως και αυτό που συνέβη πριν λίγο καιρό στην Άρτα και σόκαρε το πανελλήνιο, αποτελούν φαινόμενα που έχουν καταγραφεί αρκετές φορές παγκοσμίως. Για πολλούς φαντάζει μια αδιανόητη πράξη, ωστόσο σύμφωνα με μελέτες σχεδόν 1 στους 10 γονείς έχει παραδεχτεί πως έχει ξεχάσει το παιδί στο αυτοκίνητο, έστω και προσωρινά. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι αμελείς, όμως η λειτουργία της κινητικής μνήμης σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου, ή το υψηλό στρες ή μια αλλαγή στη ρουτίνα μπορεί να φέρουν το μοιραίο.

Το σύνηθες στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι το μωρό να έχει αποκοιμηθεί ή να είναι σιωπηλό για αρκετή ώρα, όπως σημειώνουν ειδικοί. Επίσης οι τραγωδίες σχετίζονται και με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς συνήθως τα παιδιά καταλήγουν από θερμοπληξία.

«Μπορεί να συμβεί σε όλους, δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά πρόβλημα μνήμης»

Πολλοί άνθρωποι, όταν διαβάζουν αυτού του είδους τις ειδήσεις, επικρίνουν τους γονείς λέγοντας πώς είναι απαράδεκτοι. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμα και στον πιο υπεύθυνο και οργανωμένο γονιό.

«Το να ξεχάσεις το παιδί σου δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά πρόβλημα μνήμης. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι μόνο κακοί ή αμελείς γονείς ξεχνούν τα παιδιά στα αυτοκίνητα. Είναι όμως θέμα συνθηκών. Μπορεί να συμβεί σε όλους», υποστηρίζει ο David Diamond.

Τα πιο συχνά αίτια

  • Ο γονιός οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο.
  • Ο γονιός συχνά έχει «παροδική» αποτυχία μνήμης.
  • Υπάρχουν διάφοροι περισπασμοί κατά την οδήγηση και παράγοντες που αγχώνουν τον οδηγό και συμβάλλουν στην πιθανή αστοχία της μνήμης.

Ο David Diamond, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν γονείς οι οποίοι ξέχασαν τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητό τους, υπήρξε απώλεια της μνήμης εργασίας που είναι το μικρότερο σε είδος μνήμης καθώς αποθηκεύει πληροφορίες διάρκειας 2 λεπτών (περίπου) και σχετίζεται με την προσοχή και τη συγκέντρωση.