Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις αμερικανικές εκλογές γνωρίζουν ως μια από τις σημαντικότερες εκλογικές σταθερές: Οι Αφροαμερικανοί προτιμούν ως κοινότητα το Δημοκρατικό Κόμμα. Όλη αυτή η σχέση υπάρχει πολύ πριν ο Δημοκρατικός Αφροαμερικανός Μπαράκ Ομπάμα εκλεγεί και ορκιστεί 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από τη δεκαετία του 1960 ακόμα, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα πρωτοστάτησε στην ψήφιση του νόμου για τα εκλογικά δικαιώματα, που καταργούσε τις φυλετικές διακρίσεις, οι μαύροι ψήφισαν σταθερά τους «γάιδαρους». Το αποκορύφωμα αυτής της υποστήριξης σημειώθηκε το 2020, όταν ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις πήρε το 92% (!) των ψήφων των αφροαμερικανών, έναντι μόλις 8% του Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η φαινομενικά προνομιακή σχέση, πάντως, φαίνεται να σπάει ενόψει του 2024.

Οι Δημοκρατικοί κρούουν συναγερμό για απώλεια Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, κυρίως των πιο ευάλωτων οικονομικά. Η προσέλευση των μαύρων ψηφοφόρων μειώθηκε κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 σε σύγκριση με τις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές, και οι δημοσκοπήσεις και οι συνεντεύξεις με ψηφοφόρους δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια που έχουν οι Αφροαμερικανοίγια την οικονομία και την ηγεσία του Μπάιντεν.

Είναι φανερό ότι οποιαδήποτε πτώση του ποσοστού αυτών των ψηφοφόρων θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την επανεκλογή του Μπάιντεν, του οποίου η πορεία προς τη νίκη εξαρτάται από την οικοδόμηση ενός διαφορετικού συνασπισμού ψηφοφόρων όπως οι Αφροαμερικανοί, ειδικά στις πολιτείες όπου κρίνουν το αποτέλεσμα (swing states).

Τα μισθολογικά κέρδη έχουν μειωθεί πιο δραματικά για τους μαύρους εργαζόμενους από τους άλλους Αμερικανούς. Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές για τους μαύρους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 4,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 10,3% το προηγούμενο έτος. Οι συνολικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,5% το περασμένο τρίμηνο, έναντι αύξησης 6,9% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Αφροαμερικανοί: Φόβος ότι τώρα θα ψηφίσουν Τραμπ

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών δεν ανησυχούν μόνο για τη μειωμένη προσέλευση των μαύρων ψηφοφόρων. Φοβούνται, επίσης, ότι ορισμένοι από αυτούς τους ψηφοφόρους θα πάνε κατευθείαν στην άλλη πλευρά, θα ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικάνους, ακόμα κι αν υποψήφιος είναι ο Τραμπ.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από τους New York Times και το Siena College έδειξε ότι σε μια υποθετική αντιστοιχία μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, το 22% των μαύρων ψηφοφόρων θα υποστήριζε τον Τραμπ. Κι επίσης άλλο ένα 25% Αφροαμερικανοί απάντησε ότι το σκεφτόταν αν θα ψηφίσει ή δεν θα ψηφίσει καθόλου. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα για να αγνοηθούν.

Το ποσοστό ανεργίας των μαύρων εργαζομένων άγγιξε το ιστορικό χαμηλό 4,7% τον Απρίλιο., όμως αυξήθηκε στο 5,8% ως τον Οκτώβριο, δηλαδή μέσα σε έξι μήνες.

Οι Δημοκρατικοί άρχισαν να επενδύουν σε κοινότητες Μαύρων και Λατίνων σε πολιτείες πεδίου μάχης την άνοιξη του 2021, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής ψηφοφόρων, της προβολής και της διαφήμισης. Η καμπάνια διέθεσε πάνω από 25 εκ. δολάρια σε περιοχές όπως το Φοίνιξ, η Ατλάντα, το Ντιτρόιτ, το Μιλγουόκι και η Φιλαδέλφια. Πρόσφατα, η εκστρατεία Μπάιντεν και το Κόμμα ξεκίνησαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα οργάνωσης που επικεντρώθηκε στη στοχευμένη προσέγγιση σε ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων σε γειτονιές στο Μιλγουόκι, όπου ζουν Αφροαμερικανοί.

Η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η πρώτη Αφροαμερικανή ατιπρόεδρος και η πρώτη ινδικής καταγωγής, προσεγγίζει επίσης το μαύρο κοινό. Επισκέπτεται κολλέγια που προτιμούν οι μαύροι, αλλά και οργανώσεις (όπως π.χ. η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων) και φοιτητικές αδελφότητες, όπως η Alpha Kappa Alpha.

Αλλά και η καμπάνια του Τραμπ φαίνεται ότι επικεντρώνεται στο να βελτιώσει τα ποσοστά της στη συγκεκριμένη ομάδα. Στις εκδηλώσεις που γίνονται διαφημίζεται η ην υποστήριξη του Τραμπ στη δικομματική νομοθεσία για την αναθεώρηση των νόμων περί ποινικής δικαιοσύνης και την ισχυρή οικονομία πριν από την πανδημία COVID-19 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος αναμένεται να υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ζώνης ευκαιριών για επενδύσεις που ευνοούνται από τη φορολογία σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Ορισμένοι Αφροαμερικανοί, που είναι και οικονομικά ευάλωτοι, αντιμετώπισαν υψηλότερο πληθωρισμό από τον εθνικό μέσο όρο, πιθανότατα επειδή ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε είδη όπως οι μεταφορές και η στέγαση που έχουν δει ιδιαίτερα απότομες αυξήσεις τιμών.

Εναλλακτική ψήφος στον Γουέστ

Η υποχώρηση της υποστήριξης προς τον Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια ευκαιρία για τρίτους υποψηφίους. Ένας απ’ αυτούς είναι ο ακαδημαϊκός και ακριβιστής Κορνέλ Γουέστ, ανεξάρτητος σοσιαλιστής υποψήφιος και Αφροαμερικανός ο ίδιος, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική για τη συγκεκριμένη ομάδα αντί για τον Μπάιντεν. Ο Γουέστ χει επικρίνει τον Μπάιντεν και τον κατηγόρησε ότι παραβλέπει τις ανάγκες των φτωχών εθνολογικών ομάδων, όπως οι Αφροαμερικανοί.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν έχει διορίσει μαύρους δικαστές, συμπεριλαμβανομένου του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, και έχει ακολουθήσει οικονομικές πολιτικές για να αυξήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προσπάθησε, επίσης, να ακυρώσει το χρέος των φοιτητικών δανείων, το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα τους Αφροαμερικανούς ή Λατίνους δανειολήπτες. Οι προσπάθειές του να περάσει μια αναθεώρηση της αστυνόμευσης και της ψηφοφορίας νομοθεσίας παρεμποδίστηκαν στο Κογκρέσο.

Για να κερδίσει τις ψήφους ομάδων όπως οι Αφροαμερικανοί, πάντως, δεν φτάνει ούτε η καλή διάθεση, ούτε η προσπάθεια. Χρειάζονται αποφάσεις και αποτελεσματικές ενέργειες. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η ψήφος των Αφροαμερικανών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τουλάχιστον στα νούμερα που ίσχυε ως και πριν τέσσερα χρόνια.

** Με πληροφορίες από Wall Street Journal.