Έντονες είναι οι αντιδράσεις των τυροκόμων στη Γαλλία για την πρόταση της Κομισιόν να αλλάξουν σταδιακά οι συσκευασίες των προϊόντων που κυκλοφορούν στην κοινή αγορά ώστε μέχρι το 2030 για να είναι ανακυκλώσιμες Mέσα στη λίστα είναι κα το γνωστό σε όλους, Camembert.

Οι Γάλλοι τυροκόμοι κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι το προτεινόμενο μέτρο απειλεί κάποια από τα πιο διάσημα τυριά της χώρας, όπως το Camembert και το Mont d’ or , καθώς θα πρέπει να αλλάξουν τις παραδοσιακές ξύλινες συσκευασίες τους. Από κοντά τα γαλλικά ΜΜΕ έσπευσαν να κατηγορήσουν την ΕΕ ότι θέτει σε κίνδυνο τους «γαστρονομικούς θησαυρούς» της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι ορισμένα τυριά θα απολέσουν αναπόφευκτα την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και προειδοποιώντας ότι μπορεί να χαθούν έως και 2.000 θέσεις εργασίας στη χώρα.

Στην κουβέντα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου των Παρισίων, Γικιγιόμ Πουατρινά, που επέκρινε μέσω της πλατφόρμας Χ την «τρέλα» της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. «Το ξύλινο κουτί – χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ελαφρύ, βιοδιασπώμενο, κατασκευασμένο στη Γαλλία – είναι καλύτερο για τον πλανήτη από το πλαστικό από σαουδαραβικό πετρέλαιο, που κατασκευάστηκε στην Κίνα με ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα και θα καταλήξει στον ωκεανό», σχολίασε.

Τον επιχειρηματία υποστήριξε η πρόεδρος του Fondation de la Mer, Σαμπίν Ρου ντε Μπεζιέ, η οποία χαρακτήρισε την προτεινόμενη αλλαγή ως «παρεκκλίνουσα», ενώ θέση πήρε και η υφυπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράνς Μπουν προειδοποιώντας τις Βρυξέλλες ότι διακινδυνεύουν ένα κάζο λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές. «Αν θέλουμε να γελοιοποιήσουμε την Ευρώπη πριν τις εκλογές, ας ενοχλήσουμε τους παραγωγούς Camembert και τις ξύλινες συσκευασίες τους», είπε.

Η απάντηση της Κομισιόν για το Camembert

Μετά τον ντόρο στη Γαλλία, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε να επισημάνει ότι ο προτεινόμενος νόμος “PPWR” (Packaging and Packaging Waste Regulatiion) δεν θα απαγορεύει τη χρήση ξύλινων συσκευασιών, όπως φοβούνται ορισμένοι Γάλλοι τυροκόμοι. «Οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να βελτιώσουν την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση των ξύλινων κουτιών. Αλλά αυτό θα αφορά και στους παραγωγούς άλλων τύπων συσκευασιών», σημείωσε.

Ωστόσο, οι παραγωγοί συσκευασιών προειδοποιούν ότι θα είναι πολύ ακριβή η εφαρμογή ενός συστήματος ανακύκλωσης ξύλινων κουτιών και ζητούν εξαίρεση για τις συσκευασίες του Camembert, που όπως σημειώνουν, είναι βιοδιασπώμενες και προκαλούν λιγότερα απορρίμματα σε σύγκριση με τις πλαιστικές.

«Είναι αναγκαία η ανακύκλωση, όπως και το να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά χρειάζεται και λίγος ρεαλισμός», τόνισε η Γαλλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο προτεινόμενος νόμος θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Κομισιόν εργάζεται για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων μέσω διαλόγου με τη βιομηχανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που οι Βρυξέλλες βρίσκονται αντιμέτωπες με αρνητική δημοσιότητα αναφορικά με κανόνες για τρόφιμα. Επί σειράν ετών, μέχρι το δημοψήφισμα του 2016, θιασώτες της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ προσπαθούσαν να αντικρούσουν ένα από τα επιχειρήματα των υπέρμαχων του Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ότι οι Βρυξέλλες απαγόρευαν την εισαγωγή μπανανών που ήταν πολύ «κυρτές».