Ένα χρόνο πριν από την Ημέρα των Εκλογών του 2024, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να καταθέσει σε μια δίκη για αστική απάτη και χωριστά αντιμετωπίζει περισσότερες από 90 ποινικές διώξεις, θέτοντας την πιθανότητα ένας καταδικασμένος εγκληματίας να ξεπεράσει το δελτίο των Ρεπουμπλικανών τον επόμενο Νοέμβριο.

Αλλά είναι οι πολιτικές προοπτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν που «βυθίζονται». Σε μια άλλη ασυνήθιστη ανατροπή της προεκλογικής περιόδου του 2024 που είναι πιο αξιοσημείωτη για δικαστικές ακροάσεις παρά για ταξίδια σε πολιτείες πρόωρης ψηφοφορίας, ο Τραμπ αναμένεται να κληθεί στη θέση μάρτυρα στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

Αυτή δεν είναι τυπική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας μεταπροεδρίας. Αλλά ο Τραμπ ήταν τελικά ο πιο αντισυμβατικός πρόεδρος. Ο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, απορροφά βάναυσες νέες δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να χάνει από τον προπορευόμενο του GOP Τραμπ σε πολλές βασικές πολιτείες. Οι αριθμοί πιθανότατα θα πυροδοτήσουν τον πανικό μεταξύ των Δημοκρατικών και θα ανανεώσουν τις αμφιβολίες μεταξύ των Αμερικανών ότι ο 81χρονος θα ασκήσει σύντομα μια πλήρη δεύτερη θητεία. Εάν η έρευνα των New York Times/Siena College επιβεβαιωθεί το 2024, δεν θα υπάρχει εκλογική πορεία προς τη νίκη του Μπάιντεν.

Και ένας όλο και πιο αυταρχικός Τραμπ – ο οποίος υπόσχεται μια δεύτερη θητεία «αντιποίνων» – θα μπορούσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, παρά το ότι πυροδότησε εξέγερση στο Καπιτώλιο με τους ψευδείς ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία το 2020.

Οι κρίσεις που συμπίπτουν που αντιμετωπίζουν τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν διαψεύδουν το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις ελλείψεις τους, κανένας από τους δύο δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει καμία σοβαρή αμφισβήτηση από τα κόμματά του καθώς επιδιώκει την υποψηφιότητα. Η θέση του Μπάιντεν αποδυναμώνεται καθώς αντιμετωπίζει κλιμακωτές παγκόσμιες απειλές, όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, απορρίπτει την υποστήριξη για τον χειρισμό του στην οικονομία και βλέπει ρωγμές στον πολυφυλετικό συνασπισμό που τον εξέλεξε για πρώτη φορά.

Αντικατοπτρίζει επίσης ένα έθνος που είναι διχασμένο και απογοητευμένο και που ψαχουλεύει για την άπιαστη κανονικότητα που υποσχέθηκε ο πρόεδρος πριν από τρία χρόνια μετά την πανδημία και την ιστορική αναταραχή της κυβέρνησης Τραμπ. Η δημοσκόπηση είναι επίσης βέβαιο ότι θα ανανεώσει το ερώτημα εάν ο Μπάιντεν έχει δίκιο που επιμένει να είναι εκ νέου υποψήφιος, αν και ορισμένοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο χρόνος για να συσπειρωθούν γύρω από έναν διαφορετικό υποψήφιο μπορεί να έχει ήδη περάσει.

«Είναι πολύ αργά να αλλάξουμε άλογα», έγραψε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην ανώτερος στρατηγός του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και ανώτερος πολιτικός αναλυτής του CNN. Ο Άξελροντ είπε ότι ο Μπάιντεν είχε αψηφήσει τη συμβατική σοφία στο παρελθόν, αλλά ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα έστελναν «τρόμους αμφιβολίας στο κόμμα».

Η ισχύς του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις των New York Times και σε άλλες έρευνες θα προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο καθώς συνειδητοποιείται ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα μπορούσε να καταστρέψει το σύστημα των δυτικών συμμαχιών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ουσιαστικά να παραδώσει την Ουκρανία στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δημοσκοπήσεις στη σύγχρονη εποχή είναι σπάνια ένας ασφαλής προγνωστικός παράγοντας τόσο μακριά από τις εκλογές και παρέχουν μόνο ένα στιγμιότυπο.

Πολλά γεγονότα που θα διαμορφώσουν τον αγώνα του 2024 δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί. Οι υποστηρικτές του Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι οι επικριτές του και οι αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης που ορίζονται από τις χαμηλές δημοσκοπήσεις του προέδρου χάνουν άσχημα το πιο σημαντικό σημείο που θα καθορίσει τις εκλογές του 2024.

Μόλις η δυαδική επιλογή μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ γίνει ξεκάθαρη, λένε, το εκλογικό σώμα αναπόφευκτα θα ταχθεί με έναν πρόεδρο του οποίου οι προειδοποιήσεις στα ενδιάμεσα πέρυσι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να συντρίψουν τη δημοκρατία των ΗΠΑ ήταν πολύ πιο επιτυχημένες από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Και η οικονομία – η οποία είναι θεμελιωδώς ισχυρή όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη – θα μπορούσε να στραφεί περισσότερο υπέρ του Μπάιντεν τους επόμενους 12 μήνες με όλα τα μάτια στραμμένα στις υψηλές τιμές και τα επιτόκια.

Και ενώ οι αφοσιωμένοι οπαδοί του Τραμπ έχουν αποδεχτεί τους ισχυρισμούς του ότι ο εγκληματικός του κίνδυνος είναι όλη η πολιτική δίωξη από την κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν υπάρχει προηγούμενο για την εκπληκτική προοπτική ενός πρώην προέδρου και δυνητικού υποψηφίου σε δίκη σε ένα εκλογικό έτος.

Ο Τραμπ παίρνει θέση

Η μεγαλύτερη δοκιμασία μέχρι στιγμής για τη στρατηγική του Τραμπ να μετατρέψει τον εγκληματικό του κίνδυνο σε εκλογικό πλεονέκτημα θα εκτυλιχθεί σε μια δικαστική αίθουσα της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα. Οι Αμερικανοί απλά δεν έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι οι πρώην ηγέτες τους θα ορκίζονται στο βήμα των μαρτύρων. Είναι ένα σενάριο πιο οικείο σε εύθραυστα αναπτυσσόμενα κράτη στο εξωτερικό παρά στην πιο ισχυρή δημοκρατία του κόσμου.

Επειδή πρόκειται για πολιτική δίκη, ο Τραμπ δεν έχει καμία ποινική ευθύνη. Αλλά ο δικαστής έχει ήδη αποφανθεί ότι ο Τραμπ, οι ενήλικοι γιοι του και ο Οργανισμός Τραμπ διέπραξαν «επίμονη και επαναλαμβανόμενη» απάτη. Τώρα ο δικαστής εξετάζει την αξίωση της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς για 250 εκατομμύρια δολάρια και την απαγόρευση στον Τραμπ να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πολιτεία όπου έκανε το όνομά του. Ενώ η δίκη δεν μεταδίδεται τηλεοπτικά, ο Τραμπ προσπάθησε χαρακτηριστικά να μετατρέψει τις εμφανίσεις του στο δικαστήριο σε ένα δράμα που καταναλώνει με τις ατάκες του έξω από την αίθουσα για την αδικία και τις σκληρές επιθέσεις του στον Τζέιμς, τον δικαστή και το προσωπικό του δικαστηρίου που έχουν εγείρει φόβους για την ασφάλειά τους.

Ο πρώην πρόεδρος επιδιώκει να καταστρέψει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος που επιδιώκει να τον λογοδοτήσει. Η στρατηγική του δείχνει ότι παραμένει ακόμη πιο απειλητικός για το δημοκρατικό σύστημα της Αμερικής από ό,τι ήταν όταν έφυγε από την Ουάσιγκτον αφού απέτυχε να εμποδίσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν.

Η κατάθεση ενόρκως είναι μια δύσκολη υπόθεση για έναν πρώην πρόεδρο που φημίζεται για ψευδείς ισχυρισμούς. Ο νόμος προσφέρει λιγότερη ατιμωρησία απ’ ό,τι απολαμβάνει όταν προβάλλει ψέματα στην προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, ο Τραμπ υπερασπίζεται επίσης την πολύτιμη επιχείρησή του, την κληρονομιά του και το μέλλον της οικογένειάς του.

Ο Temidayo Aganga-Williams, πρώην ανώτερος σύμβουλος έρευνας της επιτροπής της Βουλής στις 6 Ιανουαρίου, λέει ότι η συμπεριφορά του πρώην προέδρου μπορεί να εξαρτηθεί από το πώς η νομική ομάδα του πιστεύει ότι εξελίσσεται η υπόθεση. «Είδαμε τον Ντόναλντ Τραμπ των συγκεντρώσεων, που είναι θορυβώδης, προσβλητικός, επιθετικός και μετά είδαμε έναν Ντόναλντ Τραμπ, σε κατάθεση, ο οποίος ήταν λίγο πιο ελεγχόμενος για τα λόγια του. , ο οποίος γίνεται λίγο πιο ήπιος», είπε η Aganga-Williams στην Kaitlan Collins του CNN την Παρασκευή. «Αν πιστεύουν ότι όλα έχουν χαθεί, μπορεί να αποφασίσουν να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική στρατηγική, με δημόσια προβολή, όπου δεν έχει να κάνει με το τι συμβαίνει με την ετυμηγορία».

Οι άμυνες του Τραμπ στους τομείς της ποινικής του ευθύνης έχουν μεταμορφωθεί με μια στρατηγική εκστρατείας που βασίζεται στους επαναλαμβανόμενους και ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί. Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει μια ομοσπονδιακή δίκη στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσιγκτον λόγω της προσπάθειάς του να ανατρέψει τις εκλογές το 2020. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν επίσης κατηγορηθεί στην κομητεία Fulton της Τζόρτζια, με κατηγορίες εκβιασμού που σχετίζονται με τις εκλογές.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε επίσης από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ για φερόμενο λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων που διατηρούσε στο θέρετρό του στη Φλόριντα μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Και αντιμετωπίζει δίκη για το πρώτο του ποινικό κατηγορητήριο σε μια υπόθεση της Νέας Υόρκης που προέκυψε από καταβολή σιωπηλών χρημάτων σε αστέρι ταινιών ενηλίκων.

Όμως, σύμφωνα με τον Τραμπ, όλα αυτά είναι μια νέα παρέμβαση στις εκλογές πριν από το 2024. Προειδοποίησε σε ένα email συγκέντρωσης κεφαλαίων προς τους υποστηρικτές την Κυριακή, ακριβώς ένα χρόνο από την ημέρα των εκλογών, ότι αν κερδίσουν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί, «Αυτό θα συνεχιστεί για πάντα και ποτέ – και η Αμερική δεν θα έχει ποτέ ξανά γνήσιες εκλογές».

Ο Μπάιντεν διολισθαίνει βαθύτερα στο πολιτικό τέλμα

Δεδομένου ότι ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία αντιμετωπίζει πιθανή καταδίκη, αφού υπηρέτησε μία μόνο θητεία στον Λευκό Οίκο που ολοκληρώθηκε με μια δεύτερη παραπομπή για τη συμμετοχή του σε μια εξέγερση, το ερώτημα για τον Μπάιντεν θα πρέπει να είναι: Γιατί είναι η εκκολαπτόμενη κούρσα του 2024 έστω και κοντά;

Η δημοσκόπηση από τους New York Times και το Siena College δείχνει ότι ο Τραμπ έχει δημιουργήσει ένα προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν στην οικονομία, τη μετανάστευση, την εθνική ασφάλεια και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ο Μπάιντεν, ωστόσο, εμπιστεύεται περισσότερο την άμβλωση – μια πιθανή κινητήρια δύναμη για την προσέλευση των Δημοκρατικών και ένα πρόβλημα για το GOP το 2024. Στη Νεβάδα, την οποία ο Μπάιντεν κέρδισε οριακά το 2020, ο Τραμπ προηγείται με 52% έναντι 41% του Μπάιντεν. Ο Τραμπ προηγείται στη Τζόρτζια, μια πολιτεία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες εκβιασμού, 49% έναντι 43% του Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος αυξήθηκε κατά 49% σε 44% στην Αριζόνα, μια άλλη βασική πολιτεία. Στο Μίσιγκαν, το οποίο κέρδισε ο Τραμπ το 2016 και ο Μπάιντεν το 2020, ο Ρεπουμπλικανός σημείωσε άνοδο 5 μονάδων.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Μπάιντεν αποδυναμώνεται μεταξύ των Μαύρων και Ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Και το 71% των ερωτηθέντων είπε ότι ήταν πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος, ενώ μόνο το 39% είπε το ίδιο για τον Τραμπ – ο οποίος είναι 77 ετών.

Ο Σπένσερ Βάις, ψηφοφόρος της Πενσυλβάνια που αναφέρθηκε από τους Times, ο οποίος υποστήριξε τον Μπάιντεν το 2020 αλλά τώρα υποστηρίζει τον Τραμπ, είπε: «Ο κόσμος καταρρέει υπό τον Μπάιντεν». Και πρόσθεσε: «Θα προτιμούσα να δω κάποιον που νιώθω ότι μπορεί να είναι ένα θετικό πρότυπο ηγέτη για τη χώρα. Αλλά τουλάχιστον νομίζω ότι ο Τραμπ έχει τα νου του γι’ αυτόν».

Η εκστρατεία του Μπάιντεν χλεύασε τις δημοσκοπήσεις έναν χρόνο πριν από τις εκλογές και υποστήριξε ότι «η νικηφόρα, λαϊκή ατζέντα μας» θα κέρδιζε τον «αντιλαϊκό εξτρεμισμό των Ρεπουμπλικανών MAGA».

Αλλά υπήρξαν πραγματικά σημάδια ανησυχίας μεταξύ των Δημοκρατικών την Κυριακή. Εκτός από τον Blumenthal, η βουλευτής Pramila Jayapal, πρόεδρος της Προοδευτικής Ομάδας του Κογκρέσου, προειδοποίησε ότι ο Μπάιντεν υποφέρει από τη σταθερή υποστήριξή του στο Ισραήλ παρά το ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο βουλευτής της Πολιτείας της Ουάσιγκτον είπε στην Τζεν Ψάκι στο MSNBC ότι για «πρώτη φορά» σκέφτηκε ότι οι ελπίδες επανεκλογής του Μπάιντεν ήταν «μεγάλο πρόβλημα» επειδή «οι Μουσουλμάνοι Αμερικανοί, οι Αραβοαμερικανοί, αλλά και οι νέοι, βλέπουν αυτή τη σύγκρουση ως ηθική σύγκρουση και ηθική κρίση».

Πηγή: CNN