Πολιτικός πυρετός επικρατεί στην Τουρκία, ενόψει εκλογών. Οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες στις 14 Μαΐου, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κι ενώ τα δημοσιεύματα διαδέχονται το ένα το άλλο, μία δήλωση άναψε φωτιές.

Ο Τουφάν Αλγκάν, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, έθεσε σε αμφιβολία τη νομιμότητα της τρίτης προεδρικής θητείας του Ερντογάν. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε στην εφημερίδα «Yeniçağ», λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Ο πρόεδρος του CHP και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει υποστηρίξει κατά τον παρελθόν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου κι εγώ πιστεύω το ίδιο, ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» και πρόσθεσε:  «Θα μπορούσε να είναι υποψήφιος μόνο αν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές».

Το ίδιο δίλλημα και το 2002

Επιπλέον, ο Τουφάν Αλγκάν αναφέρθηκε σε ένα παρόμοιο δίλημμα που έλαβε χώρα το 2002, για το αν έπρεπε ο Ερντογάν να είναι βουλευτής ή όχι.  Κι αυτό γιατί αναφορά με το άρθρο 11 για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, όσοι έχουν καταδικαστεί με το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Εκείνη την περίοδο, ο Ερντογάν είχε τοποθετήσει τον εαυτό του, πρώτο υποψήφιο στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και πρώτο στον εκλογικό κατάλογο. 

Το ερώτημα τέθηκε στο Συμβούλιο, ο οποίο διέθετε επτά μέλη, οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά. Ο Αλγκάν ψήφισε κατά. Η κυβέρνηση, βέβαια, αλλά και η αντιπολίτευση δεν κατέθεσαν ένσταση.

«Δεν υπάρχει νομικό κόλλημα για την υποψηφιότητά του» λέει η κυβέρνηση

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχει νομικό κόλλημα να είναι ο Ερντογάν ξανά υποψήφιος, καθώς το σύστημα είναι νέο και ο ρόλος είναι διαφορετικός μετά τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος το 2017, αφού ο Τούρκος πρόεδρος έχει διαφορετικό ρόλο.

Σημειώνεται όμως πως με το Άρθρο 101 του Συντάγματος της Τουρκίας βάζει όριο δύο θητειών στον πρόεδρο. Επίσης ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος αν το Κοινοβούλιο αποφάσιζε να διεξάγει πρόωρες εκλογές, κάτι που θα χρειαζόταν τη θετική ψήφο των 360 από τους 600 βουλευτές.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την εξουσία για να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές, καθώς η κυβέρνηση έχει 334 βουλευτές και δεν θα μπορούσε να περάσει τον συγκεκριμένο νόμο από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.