Την πρεμιέρα της προεκλογικής του καμπάνιας για τις προκριματικές εκλογές των ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές έκανε μέσω Twitter ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis μαζί με τον Elon Musk. Ωστόσο δεν έλειψαν τα τεχνικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις.

Έπειτα από τεχνικές δυσλειτουργίες που καθυστέρησαν την έναρξη κατά 25 λεπτά, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis ανακοίνωσε την Τετάρτη στην ηχητική πλατφόρμα του Twitter ότι εισέρχεται στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, προκαλώντας σύγκρουση με τον σημερινό προπορευόμενο του GOP, πρώην Πρόεδρο Donald Trump.

«Θα διεκδικήσω την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών για να ηγηθώ στη μεγάλη επιστροφή της αμερικανικής ηγεμονίας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν ο ιδιοκτήτης του Twitter Elon Musk και ο επενδυτής Τεχνολογίας Ντέιβιντ Σακς. «Ξέρουμε ότι η χώρα μας πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Το βλέπουμε με τα μάτια μας. Και το νιώθουμε στα κόκαλά μας» συμπλήρωσε.

Με αυτές τις παρατηρήσεις, ο DeSantis, ο οποίος κέρδισε επανεκλογή με ηχηρό τρόπο το περασμένο φθινόπωρο και τράβηξε την προσοχή ενός κόμματος που λαχταρούσε να γυρίσει σελίδα από τις πρόσφατες ήττες, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εκστρατεία για να βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρόεδρο Joe Biden στην εκλογική αναμέτρηση του 2024.

Ο DeSantis μπήκε στην κούρσα για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων αργότερα από άλλους υποψήφιους, αλλά ξεκινά την υποψηφιότητά του με περισσότερα μετρητά και υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους διεκδικητές εκτός του Donald Trump.

Στην εναρκτήρια ομιλία του προς τους ακροατές ο DeSantis ζωγράφισε την σκοτεινή εικόνα μιας χώρας που, όπως είπε, πηγαίνει προς λάθος κατεύθυνση υπό τον Biden και προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να τον πλησιάσουν.

Στο παρελθόν σύμμαχοι, πλέον αντίπαλοι

«Η υπόσχεσή μου προς εσάς είναι η εξής: Εάν με προτείνετε, μπορείτε να ρυθμίσετε το ρολόι σας για τις 20 Ιανουαρίου 2025, το μεσημέρι, επειδή στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, θα ορκιστώ ως ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε εμφατικά ο DeSantis. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, θα ολοκληρώσω τη δουλειά» πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο οποίος έλαβε μια αποφασιστική ώθηση από τον Donald Trump κατά τη διάρκεια των προκριματικών του 2018, δεν επέκρινε ευθέως τον Donald Trump. Υπάρχει μόνο ένα υπονοούμενο που άφησε εις βάρος του το οποίο χρησιμοποίησε ως βασικό στοιχείο της ρητορικής του πριν από την εκστρατεία.

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο της νίκης», είπε ο κυβερνήτης, ο οποίος κατέθεσε αίτηση στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή νωρίτερα την Τετάρτη. «Πρέπει να τερματίσουμε την κουλτούρα της ήττας που έχει μολύνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τα τελευταία χρόνια».

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων που έδωσε στη διαδικτυακή εκδήλωση, ο DeSantis έχασε ξανά την ευκαιρία να επιτεθεί κατά μέτωπο στον Donald Trump. Ο συντηρητικός σχολιαστής Steve Deace έθεσε μια ερώτηση όπου ανέφερε πολλές από τις αδυναμίες του πρώην προέδρου και στη συνέχεια ρώτησε πώς ο DeSantis θα διασφαλίσει ότι η ατζέντα του θα γίνει πραγματικότητα.

«Ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές μου στη Φλόριντα θα μου αναγνωρίσουν πως όταν λέω στους ανθρώπους ότι θα κάνω κάτι, δεν δίνω υποσχέσεις ούτε λέω ότι θα κάνω κάτι απλώς για να το πω» απάντησε ο DeSantis.

Με τον Musk στο πλευρό του

Η απόφαση του DeSantis να μοιραστεί ουσιαστικά την ίδια «σκηνή» με τον Musk, ο οποίος αγόρασε το Twitter πέρυσι και ηγείται της τάσης των ψηφοφόρων που κλίνουν προς τη δεξιά πλευρά, ήταν μια ασυνήθιστη επιλογή για έναν υποψήφιο για την προεδρία.

Στη συνέχεια μίλησε για την επιθυμία του να κερδίσει τους δεξιούς ακτιβιστές που επικρατούν ολοένα και περισσότερο στον ιστότοπο.

Με στόχο να το πετύχει αυτό, ο DeSantis επέκρινε το NAACP, την εξέχουσα οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το αριστερό όργανο, εξήγησε τις κατηγορίες για την απαγόρευση βιβλίων ως «επιμέλεια που δεν συνάδει με τα κρατικά πρότυπα» και απέκρουσε τα τεχνικά εμπόδια που μπέρδεψαν το κοινό στο πρώτο μισό της εικονικής εκδήλωσης.

Σε μια νέα εξέλιξη, ο DeSantis τάχθηκε κατά της δράσης του Κογκρέσου για τον περιορισμό των κρυπτονομισμάτων, ένα αγαπημένο θέμα των δύο επιχειρηματιών που φιλοξενούσαν τη συνομιλία στον ιστότοπο.

«Έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε Bitcoin», είπε ο DeSantis, Να σημειώσουμε ότι ο Elon Musk συνέδεσε στον κύκλο του Bitcoin το Dogecoin, το εναλλακτικό κρυπτονόμισμα meme που ο δισεκατομμυριούχος βοήθησε να διαδοθεί.

Ο DeSantis σχολίασε επίσης ότι η χαλιναγώγηση της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας θα αποτελέσει βασικό «μισθωτή» της πλατφόρμας του στο μέλλον.

Στη συνέχεια, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανακοίνωση, δήλωσε στο Fox News ότι θα απέλυε τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησής του.

«Δεν θα κρατούσα τον Chris Wray ως διευθυντή», είπε ο DeSantis. «Νομίζω ότι το DOJ και το FBI έχουν χάσει το δρόμο τους. Νομίζω ότι έχουν οπλιστεί εναντίον των Αμερικανών που σκέφτονται όπως εγώ και εσείς, και νομίζω ότι γίνονται πολύ κομματικοί».

Ως κυβερνήτης, ο DeSantis έχει αναλάβει κρατικές υπηρεσίες που συχνά λειτουργούσαν ανεξάρτητα και τις μετέτρεψε σε προεκτάσεις του γραφείου του.

Ο Elon Musk χαρακτήρισε την εκδήλωση ως αυθόρμητη συζήτηση με τον DeSantis. Ωστόσο, οι τοποθετήσεις προήλθαν από ένα «καστ» συμμάχων, συμπεριλαμβανομένου του Jay Bhattacharya, ενός καθηγητή του Στάνφορντ που ήταν σύμβουλος του DeSantis για τον Covid.

Του Thomas Massie, ενός ρεπουμπλικανού από το Κεντάκι που ενέκρινε τον κυβερνήτη. Του συντηρητικού σχολιαστή Κρις Ρούφο, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κατηγορία κατά της Critical Race Theory (CRT), και της Dana Loesch, πρώην εκπροσώπου του National Rifle Association.

Πολλοί από τους καλεσμένους που προσκλήθηκαν να μιλήσουν, αφιέρωσαν ένα κομμάτι του χρόνου τους επαινώντας τον Elon Musk, δείχνοντας να αγνοούν τον DeSantis παρότι ήταν στο προσκήνιο.

«Είμαι ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές σου», είπε η Massie στον Musk. «Είμαι ο πρώτος βουλευτής που έχει Tesla. Είμαι στο Starlink».

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε επίσης στο ίδιο το Twitter και την ικανότητά του να υποκαθιστά τα λεγόμενα «παραδοσιακά μέσα» -και αυτό λίγα λεπτά αφότου η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης απέτυχε να διαχειριστεί την πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του DeSantis.

«Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην ελευθερία του λόγου και στους ίσους όρους ανταγωνισμού και ενδίδουμε απλώς σε μια έντονη συζήτηση», εξήγησε ο Elon Musk. «Η Πρώτη Τροποποίηση είναι αδιάφορη, εάν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και όλες οι κυβερνήσεις λειτουργούν σε κατάσταση αδιέξοδου».

Ενώ ο Elon Musk επέμεινε ότι η τεχνική αστοχία στην κορυφαία στιγμή της προγραμματισμένης «συνομιλίας» ήταν, στην πραγματικότητα, μια επίδειξη δύναμης του Twitter, το flub πυροδότησε ένα κύμα χλευασμού κατά του DeSantis από τους αντιπάλους του.

Το τεχνικό σφάλμα που καθυστέρησε τη ροή του Twitter με τους Ron DeSantis και Elon Musk

«Ο λάθος τρόπος ανακοίνωσης της καμπάνιας του Ron DeSantis είναι άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει γιατί δεν είναι έτοιμος για τη δουλειά. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό και ο αγώνας για τη σωτηρία της Αμερικής είναι πολύ κρίσιμος για να στοιχηματίσετε σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο που σαφώς δεν είναι έτοιμος για prime time», δήλωσε η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος της Make America Great Again Inc., του σούπερ PAC του Donald Trump.

Ο ίδιος ο Donald Trump, στον ιστότοπό του Truth Social, αρχικά περιορίστηκε σε ένα σχόλιο για την εμφάνιση του DeSantis σε ένα βίντεο έναρξης εκστρατείας: «Το κολάρο του», παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος για τον αντίπαλό του, «είναι πολύ μεγάλο».

Αργότερα, ο Donald Trump εξέφρασε μια αγενή κριτική για την περίσταση: «Ουάου! Η κυκλοφορία του DeSanctus TWITTER είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Όλη του η εκστρατεία θα είναι καταστροφή. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ!» σχολίασε.

Οι άνθρωποι που στηρίζουν την εκστρατεία του Biden επίσης αστειεύτηκαν για την ασυνεπή έναρξη, δημοσιεύοντας έναν σύνδεσμο συγκέντρωσης κεφαλαίων –στο Twitter– με ένα σημείωμα που έλεγε: «Αυτός ο σύνδεσμος λειτουργεί».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο DeSantis έβαλε στο στόχαστρο τον Biden –τον περιέγραψε ως ηγέτη μιας ακτιβιστικής αριστεράς, ενώ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος είναι πολύ μεγάλος ηλικιακά για να ηγηθεί.

«Ο πρόεδρός μας, επειδή του λείπει το σθένος, παραπαίει μπροστά στις προκλήσεις του έθνους μας και αντλεί συνθήματα από τον αφηνιασμένο όχλο», είπε ο DeSantis, στην πρώτη από τις αμέτρητες ρητορικές επιθέσεις του κατά της «woke ideology» η οποία, όπως ισχυρίζεται, οδηγεί στην «αμερικανική κατάρρευση».

Ο Elon Musk μίλησε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία κατέληξε να «τρέχει» για περισσότερο από μία ώρα, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές την ευκαιρία αυτή για να γιορτάσει την ιδιοκτησία του στο Twitter και να μιλήσει για τη θέση του στο «δημόσιο λόγο».

Όταν τελικά ξεκίνησε η συνομιλία στο Twitter, ο Σακς κολάκευε τον DeSantis, λέγοντάς του: «Νομίζω ότι «έριξες» το διαδίκτυο».

Ο DeSantis αργότερα επανέλαβε αυτήν τη ρήση σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο από την καμπάνια του.

«Το ανακοινώσαμε στο Twitter Spaces νωρίτερα απόψε και «έπεσε» το διαδίκτυο, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι ήταν ενθουσιασμένοι που θα έκανα αυτό το Twitter Space», είπε ο DeSantis.

Η συμμαχία DeSantis – Musk ήταν στα σκαριά εδώ και ένα χρόνο

Για να τεκμηριώσει τις απόψεις του στους ακροατές, ο DeSantis εστίασε σε μεγάλο βαθμό στον αμφιλεγόμενο χειρισμό του Covid-19 στη Φλόριντα και στην πιο πρόσφατη σύγκρουσή του με την Disney, την οποία ο DeSantis προσπάθησε να χαρακτηρίσει ως avatar της ψεύτικης εταιρικής «wok».

«Όταν προέκυψε ο Covid, έπρεπε να πάρω αποφάσεις για το αν ακολουθήσετε το πλήθος ή θα κοιτάτε μόνοι σας τα δεδομένα και έτσι θα παίρνετε τις αποφάσεις σας, για να βιώσετε πιο ομαλά την κατάσταση, και επέλεξα να κάνω το δεύτερο», είπε ο DeSantis.

«Η άποψή μου ήταν ότι έπρεπε να προσέχω τους ανθρώπους που αντιπροσώπευα, να προτιμώ να προστατεύω τη δουλειά τους, παρά να προσπαθώ να προστατεύσω το δικό μου πολιτικό συμφέρον, αλλά ένιωσα μεγάλη μοναξιά σε πολλές από αυτές τις αποφάσεις» έχει δηλώσει.

Στη συνέχεια επαίνεσε τον Elon Musk για την ηγεσία του στο Twitter και τη δέσμευσή του να προστατεύσει την «ελευθερία στη συζήτηση».

Αγώνας για τη νίκη

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει τον DeSantis, τον οποίο είχε υποστηρίξει κάποτε ως κυβερνήτη της Φλόριντα, ως τον κορυφαίο εχθρό του εδώ και μήνες, του επιτίθεται τακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε συνεντεύξεις.

Ένας σούπερ PAC ευθυγραμμισμένος με τον Donald Trump έχει ξοδέψει εκατομμύρια για επιθέσεις στον DeSantis μέσω της κρατικής τηλεόραση, θέτοντας προσδοκίες για μια εκρηκτική προκριματική διαδικασία μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων.

Για να ξεπεράσει τον Donald Trump, ο DeSantis θα πρέπει να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους ότι βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Biden τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Αυτό πιθανότατα θα συνεπάγεται την κατάκτηση των συντηρητικών που μπορεί ακόμα να κοιτάζουν πίσω με στοργή την προεδρία του Donald Trump, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνονται μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που επιθυμούν νέο αίμα για να ηγηθεί του κόμματος.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις ως Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία στην Αϊόβα, στο Νιου Χάμσαϊρ και στη Νότια Καρολίνα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της έναρξης της εκστρατείας του.

Πώς έφτασε στη διεκδίκηση της προεδρίας

Ο Ron DeSantis, 44 ετών, έχει περάσει μήνες θέτοντας τις βάσεις για να γίνει αυτό. Έχει ταξιδέψει στη χώρα εκτενώς, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως ηγέτη στους πολιτιστικούς πολέμους της Δεξιάς και παρουσιάζοντας ένα νέο όραμα για ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που χρησιμοποιεί εκλεγμένες εξουσίες για να τιμωρήσει τους πολιτικούς αντιπάλους και να επιβάλει τη συντηρητική ορθοδοξία σε θεσμούς και επιχειρήσεις.

Συνεργαζόμενος με το ελεγχόμενο από το GOP νομοθετικό σώμα της πολιτείας του, ο Ron DeSantis έχει συγκεντρώσει πολλές πολιτικές νίκες -συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των αμβλώσεων μετά τις έξι εβδομάδες κύησης, της εξάλειψης των αδειών για τη μεταφορά κρυμμένου όπλου, της θέσπισης ενός καθολικού νόμου για τα σχολικά κουπόνια και της πρόσβασης των τρανς στην υγειονομική περίθαλψη- που θα χρησιμεύσουν ως βάση, στην έναρξη της εκστρατείας του.

«Νομίζω ότι (ο DeSantis) και ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Donald Trump έχουν πολλά κοινά, τα οποία δεν θέλουν να ακούσουν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο ψηφοφόρος του Ουισκόνσιν, Steve Frazier, μετά την ομιλία του DeSantis σε πρόσφατο δείπνο του GOP. στην επαρχία Marathon.

«Δυστυχώς, είναι υποψήφιοι για το ίδιο αξίωμα και αυτό είναι μια σύγκρουση για ανθρώπους σαν εμένα, καθώς μπορεί να έχουμε δύο πολύ, πολύ καταρτισμένους άνδρες που τρέχουν για την ίδια θέση».

Η σύγκρουση με την Disney

Ο DeSantis βεβαιώς συνέχισε να δημιουργεί πρωτοσέλιδα για τον ετήσιο αγώνα του με την Disney, την πιο εμβληματική επιχείρηση της πολιτείας του και μια ζωτικής σημασίας οικονομική μηχανή, για έναν νέο νόμο που απαγορεύει ορισμένες οδηγίες σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα σχολεία.

Όταν η Disney έβγαλε μια δήλωση κατά του μέτρου, ο DeSantis σχεδίασε την αναστολή του ειδικού φορολογικού καθεστώτος της, καθώς αυτό επέτρεψε στον γίγαντα της ψυχαγωγίας να χτίσει την εμβληματική αυτοκρατορία του θεματικού πάρκου στην Κεντρική Φλόριντα.

Η κίνηση έθεσε τις επιχειρήσεις της Φλόριντα σε εγρήγορση και ανησύχησε ακόμη και ορισμένους στο GOP, οι οποίοι αμφισβήτησαν εάν τα εκλεγμένα στελέχη θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την κρατική εξουσία για να τιμωρήσουν μια εταιρεία.

Απτόητος, ο DeSantis έχει κάνει τη σύγκρουσή του με την Disney κεντρικό μέρος της πολιτικής του ιστορίας, αφιερώνοντας ένα ολόκληρο κεφάλαιο από τα πρόσφατα απομνημονεύματά του σε αυτό το θέμα.

Η Disney μήνυσε τον DeSantis, κατηγορώντας τον κυβερνήτη ότι χρησιμοποίησε την πολιτική του εξουσία για να τιμωρήσει την εταιρεία για την άσκηση των δικαιωμάτων της για την ελευθερία του λόγου, ενώ ο DeSantis έχει ορκιστεί να μην κάνει πίσω.

Δημοσκόπηση του CNN: Μπροστά ο Donald Trump στο προκριματικό στάδιο του GOP 2024

Αν και πρόθυμος να τα βάλει με ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημοσιογράφους και μερικές φορές με το κόμμα του, ο DeSantis έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσει άμεσα τον Donald Trump. Αντίθετα, επέλεξε να περιοριστεί σε πιο λεπτές συγκρίσεις μεταξύ των θητειών τους στην εξουσία.

Έχει επικρίνει την έλλειψη δράσης κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια του Donald Trump, ενώ απαριθμεί τα δικά του επιτεύγματα ως κυβερνήτης. Διαφημίζει τακτικά την έλλειψη «δραματοποίησης» και «διαρροών» στην κυβέρνησή του, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρο χτύπημα στο χάος που κατέκλυζε συχνά τον Λευκό Οίκο επί Donald Trump.

«Αν θα είμαι υποψήφιος, θα είμαι υποψήφιος εναντίον του Biden», είπε ο DeSantis σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Βρετανό τηλεοπτικό παρουσιαστή Piers Morgan.

Την ίδια μέρα, ωστόσο, ο DeSantis φαινόταν να κοροϊδεύει τον Donald Trump για την υποτιθέμενη σχέση του με έναν αστέρα ταινιών ενηλίκων που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης εισαγγελέα του Μανχάταν εναντίον του πρώην προέδρου.

Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ Elon Musk

«Δεν ξέρω τι σημαίνει να πληρώνω κρυφά χρήματα σε έναν πορνοστάρ», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Σε πολλούς, ο DeSantis είχε δώσει σημάδια από το παρελθόν ότι ήταν έτοιμος να αντιπαρατεθεί με τον Donald Trump. Όμως, μια εβδομάδα αργότερα, καθώς ο Donald Trump κατηγορήθηκε, ο DeSantis υποχώρησε και αντ’ αυτού επέκρινε τον εισαγγελέα που κατέθεσε τις κατηγορίες.

Η οπισθοδρόμηση ήταν ενδεικτική των αγώνων των Ρεπουμπλικανών να αμφισβητήσουν κατά μέτωπο τον Donald Trump και χρονολογούνται από τις προκριματικές προεδρικές εκλογές του 2016. Οι αντίπαλοι του GOP του πρώην προέδρου συχνά επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον υποψήφιο που θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την υπέρβαση του Donald Trump: τον DeSantis.

Ήδη, υποψήφιοι για το 2024, όπως η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Nikki Haley και ο επιχειρηματίας Vivek Ramaswamy έχουν κάνει επιθέσεις στον κυβερνήτη της Φλόριντα με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι επέκριναν τον Donald Trump.

«Το θέμα των περισσότερων από τις επιθέσεις στην πρώτη συζήτηση θα είναι ο DeSantis, όχι ο Trump», δήλωσε ο Alex Conant, βετεράνος πολλών προεδρικών εκστρατειών.

Τα επόμενα βήματα του Donald Trump

Ο Alex Conant είναι εξοικειωμένος με το πώς είναι να τρέχεις πίσω από τον Donald Trump. Ήταν σύμβουλος στην προεδρική εκστρατεία του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο το 2016 και παρακολούθησε τον Ρεπουμπλικανό της Φλόριντα να δέχεται βέλη από τα υπόλοιπα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε μια συζήτηση που οδηγούσε στις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ. Ο Ρούμπιο δεν ανέκαμψε ποτέ.

«Η ομάδα του DeSantis», είπε ο Alex Conant, πρέπει «να έχει τα μάτια ορθάνοιχτα γιατί θα στοχοποιηθεί σε κάθε στιγμή του πρώτου debate».

Ο DeSantis θα έχει περισσότερους πόρους από τους περισσότερους για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις. Ένα σούπερ PAC που υποστηρίζει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, το Never Back Down, είχε ήδη συγκεντρώσει 30 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο μήνα μετά την κυκλοφορία του και έχει ξοδέψει εκατομμύρια για να ενισχύσει τον DeSantis και να ανταποκριθεί σε αρνητικές διαφημίσεις από τους συμμάχους του Donald Trump.

Έχει αποταμιεύσει περισσότερα από 85 εκατομμύρια δολάρια σε μια πολιτειακή πολιτική επιτροπή που η ομάδα του σχεδίαζε εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να μετατρέψει σε μια ομοσπονδιακή επιτροπή -πιθανότατα το Never Back Down- αν και ορισμένοι θεματοφύλακες της χρηματοδότησης της εκστρατείας έχουν την άποψη ότι το σχέδιο αυτό θα ήταν αντίθετο με το νόμο.

Ο DeSantis, για ένα διάστημα, ήταν επίσης αγαπημένος μεταξύ των Ρεπουμπλικανών χορηγών με βαθιά τσέπη, που έχουν τσαντιστεί με τον Donald Trump και είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν μια εναλλακτική λύση. Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη έχει κάπως παγώσει τελευταία, με αρκετούς βασικούς χρηματοδότες να εκφράζουν επιφυλάξεις για τον DeSantis.

Η σκληρή στροφή του προς τα δεξιά, η ανταγωνιστική του κόντρα με την Disney και τα αντιληπτά ελαττώματα της προσωπικότητάς του έχουν οδηγήσει μερικούς στην υποστήριξη άλλων υποψηφίων.

Ο Thomas Peterffy, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που έχει δωρίσει 570.000 δολάρια στην πολιτική επιτροπή του DeSantis όλα αυτά τα χρόνια, είπε πρόσφατα στους Financial Times ότι αυτός και άλλοι δωρητές του GOP απογοητεύτηκαν από την στάση του DeSantis στα θέματα των «εκτρώσεων και της απαγόρευσης βιβλίων» για αυτό βρίσκονται σε επαγρύπνηση και στασιμότητα.

Για την ιστορία, ο DeSantis έχει υποστηρίξει έναν νέο νόμο της πολιτείας που απαιτεί την έγκριση των βιβλίων στις βιβλιοθήκες της τάξης και διευκολύνει το κοινό να επισημαίνει σχολικά βιβλία για αναθεώρηση.

Ωστόσο, χωρίς να προκύψει άλλη σημαντική εναλλακτική λύση για τον Donald Trump, οι σύμμαχοι του DeSantis παραμένουν πεπεισμένοι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι χορηγοί που είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από τον πρώην πρόεδρο θα βρεθούν τελικά πίσω από τον κυβερνήτη της Φλόριντα.

«Υπάρχει ευρεία αποδοχή ότι αυτό είναι πραγματικά μια κούρσα δύο ατόμων και υπάρχει μεγάλη προσωπική εκτίμηση για τον Πρόεδρο Donald Trump, αλλά ρεαλιστικά κατανοούμε ότι δεν έχει τις καλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον Biden», δήλωσε ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Βιρτζίνια, Ken Cuccinelli. ιδρυτής του Never Back Down super PAC, δήλωσε στο CNN τον Μάρτιο. «Δεν έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τη Γερουσία και να διατηρήσει τη Βουλή όπως αποδεικνύει η ιστορία».