Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Φλόριντα, η οποία πλήττεται από τον τυφώνα Ιντάλια, ανακοίνωσε η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων της πολιτείας αυτής.

Το πρώτο δυστύχημα σημειώθηκε στην κομητεία Πάσκο, όταν ένας 40χρονος άνδρας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο έπεσε σε ένα δέντρο. Στην Αλάτσουα, ένας 59χρονος που οδηγούσε ένα Toyota Tacoma έριξε το όχημά του σε δέντρα ενώ στην περιοχή έπεφτε καταρρακτώδης βροχή.

Χαρακτηριστικό της έντασης του φαινομένου είναι ότι ο τυφώνας έφτασε στη Φλόριντα με ταχύτητα 205 χλμ την ώρα.

Ολόκληρη η πολιτεία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν δοθεί από χθες εντολές εκκένωσης ολόκληρων περιοχών.

Οι πολίτες ήδη ετοιμάζονται για το χτύπημα του Ιντάλια οχυρώνοντας τα σπίτια τους και συγκεντρώνοντας ήδη πρώτης ανάγκης την ώρα που αξιωματούχοι των δυνάμεων διάσωσης και έρευνας προειδοποιούν ότι ίσως να μην είναι σε θέση να φτάσουν έγκαιρα για να τους βοηθήσουν.

Καταστροφές στη Φλόριντα

Μεγαλύτερες ζημιές προκάλεσε στα κεντροδυτικά της Φλόριντα και στα ανατολικά της Βόρειας Καρολίνας και της Τζόρτζια, απ’ όπου πέρασε προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές σε ακτίνα 400 χιλιομέτρων, από την Τάμπα ως το Ορλάντο.

Γέφυρες που συνδέουν πόλεις έκλεισαν λόγω των πλημμυρών, ενώ και η Disneyland στο Ορλάντο έμεινε κλειστή για λόγους ασφαλείας.

Πάνω από 264.000 νοικοκυριά παραμένουν από το πρωί χωρίς ρεύμα, ενώ η μετακίνηση στα δυτικά και τα βόρεια της Φλόριντα, είναι σχεδόν αδύνατη.

Το Σένταρ Κι έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές καθώς σπίτια ισοπεδώθηκαν, ενώ κάποια… παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, αφού ο τυφώνας πέρασε εκεί με ταχύτητα που «άγγιξε» τα 200 χλμ ανά ώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στην πόλη Χάντσον, στην περιοχή Πάσκο Κάουντι, η οποία έχει πλημμυρίσει και ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων που δεν εκκένωσε την περιοχή, έχει παγιδευτεί μέσα στα σπίτια του.

Η ζωή τους μάλιστα είναι σε κίνδυνο, καθώς η στάθμη του νερού ανέβηκε σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα.

Χωρίς αεροδρόμια η Φλόριντα

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων τονίζει ότι ένα «καταστροφικό κύμα καταιγίδας» σαρώνει την ακτή Big Bend της Φλόριντα, με «καταστροφικούς ανέμους να εξαπλώνονται μέσα στην ενδοχώρα», ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Σύμφωνα με τη Washington Post 900 πτήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι αυτή την ώρα, ενώ αεροδρόμια έκλεισαν στην Φλόριντα.

Για την περιοχή του Ταλαχάσι, το NHC ανέφερε ότι «ορισμένες τοποθεσίες μπορεί να μην είναι κατοικήσιμες για αρκετές εβδομάδες ή μήνες», εξαιτίας των ζημιών από τον σφοδρό άνεμο, ενώ το κύμα καταιγίδας θα μπορούσε ακόμη να εμποδίσει την πρόσβαση.

Ο Ιντάλια είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Μπιγκ Μπεντ, τα τελευταία 127 χρόνια, με τη στάθμη του ποταμού Σταινχάτσι, να αυξάνεται ραγδαία μέσα σε μία ώρα. Επιπλέον, αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος τυφώνας που έχει χτυπήσει ποτέ το Ταλαχάσι.