Οι πύλες της Κολάσεως άνοιξαν στην Ισλανδία και εκτοξεύουν λάβα σε απόσταση περισσότερων από τέσσερα χιλιόμετρα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ρέικιαβικ. Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ βρίσκεται εκεί κοντά, όμως παραμένει ανοικτό, αλλά άγνωστο για πόσο ακόμη. Πάντως,  η Μπλε Λιμνοθάλασσα (Blue Lagoon), ένα δημοφιλές για τους τουρίστες γεωθερμικό σπα έκλεισε στο μεγαλύτερο τμήμα του από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα.

Η έκρηξη του ηφαιστείου ξεκίνησε χθες, περίπου στις 10:17 μ.μ. μετά από μια σειρά μικρών σεισμών. Το χωριό Γκρίνταβικ, με πληθυσμό 4.000 κατοίκων που ήδη έχει εκκενωθεί από τις 11 Νοεμβρίου, ίσως βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, εξαιτίας των ποταμών λάβας και της ρωγμής περίπου 4 χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί στο έδαφος.

Να σημειωθεί ότι η Ισλανδία βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό και βρίσκεται πάνω στη μεσοατλαντική ράχη που χωρίζει την Ευρασιατική και τη Βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα. Αυτές οι τεράστιες πλάκες πετρωμάτων απομακρύνονται με ρυθμό μερικών εκατοστών το χρόνο, με αποτέλεσμα τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Είχαν προηγηθεί 1.000 μικροσεισμοί

Η έκρηξη ξεκίνησε βόρεια του Γκρίνταβικ, που είναι ένα ψαροχώρι, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Η περιοχή έχει πληγεί από ένα «σεισμικό σμήνος» με πάνω από 1.000 μικρούς σεισμούς σε 24 ώρες.

Αν και η έκρηξη τέτοιου είδους δεν παράγει συνήθως μεγάλη ποσότητα τέφρας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει επίπτωση στα αεροπορικά ταξίδια. Ενώ δεν αποκλείονται νέες εκρήξεις.

Αγγίζουν τα 200 κυβικά μέτρα λάβας ανά δευτερόλεπτο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την έκρηξη αναδύονταν ανά δευτερόλεπτο 100 έως 200 κυβικά μέτρα λάβας, ένα νούμερο πολύ μεγαλύτερο από προηγούμενες εκρήξεις. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, παρέμεινε ανοιχτό αν και καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Θεαματικές εκρήξεις

Για τους επισκέπτες της Ισλανδίας, η ασφάλεια πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας, δήλωσε ο Μάθιου Γουότσον, καθηγητής ηφαιστείων και κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Πρόσθεσε ότι αν και θα υπάρξει μια «ισχυρή έλξη» για να παρακολουθήσουν την έκρηξη, οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

«Αυτό το στυλ έκρηξης είναι από τα πιο θεαματικά που έχουν δει ποτέ και θα υπάρξει μια ισχυρή έλξη για τους τουρίστες, παρόλο που το συγκρότημα Blue Lagoon [γεωθερμικό σπα] έχει κλείσει και πάλι. Οι τουρίστες θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τις επίσημες συμβουλές, καθώς υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, όπως νέες εκρήξεις, οι οποίες μπορούν γρήγορα να θέσουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο», δήλωσε Μάθιου Γουότσον.

Οι ροές λάβας εξακολουθούσαν να απέχουν μόνο λίγα χιλιόμετρα από τουριστικά σημεία όπως η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα «και εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι η λάβα θα φτάσει σε αυτά τα σημεία-κλειδιά», πρόσθεσε ο Σαμ Μίτσελ, επιστημονικός συνεργάτης στην ηφαιστειολογία, επίσης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Αεροδρόμια ακόμη ανοικτά… αλλά οι μνήμες του 2010 μένουν!

Ανησυχία υπάρχει για το εάν θα παραμείνει ανοικτός ο εναέριος χώρος. Ο καθηγητής Μάθιου Γουότσον το θεωρεί «απίθανο, αλλά όχι αδύνατο», γιατί όπως εξήγησε: «Αυτός ο τύπος έκρηξης δεν παράγει γενικά πολλή τέφρα, η οποία είναι αυτή που τείνει να προσγειώνει τα αεροπλάνα». Βέβαια, οι μνήμες από την έκρηξη του ηφαιστείου του 2010 (Eyjafjallajökull), όπου έκλεισε ο εναέριος χώρος πέραν της Ισλανδίας. Η συγκεκριμένη έκρηξη οδήγησε στη μετατροπή του λιωμένου πετρώματος σε τέφρα και υαλώδη σωματίδια, τα οποία οι επιστήμονες φοβούνταν ότι θα έκαναν ζημιά στους κινητήρες των αεροπλάνων. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι το σύννεφο τέφρας πέταξε κατευθείαν στο τμήμα ενός ρεύματος αέρα που είναι γνωστό ως ρεύμα πίδακα (jet stream) και το οποίο το διέσπειρε στη δυτική Ευρώπη.