Το Blue Lagoon είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα που φέρνει τους επισκέπτες στην Ισλανδία, για να επιπλεύσουν στα γαλάζια, άνετα ζεστά νερά του. Όμως η παγκοσμίου φήμης γεωθερμική πισίνα, Blue Lagoon, έχει κλείσει για μια εβδομάδα λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας γύρω από την τοποθεσία.

Η τοποθεσία είναι μέρος της χερσονήσου Reykjanes της νοτιοδυτικής Ισλανδίας – ένα χοντρό δαχτυλίδι γης που δείχνει δυτικά στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Εκτός από το Blue Lagoon, η χερσόνησος φιλοξενεί επίσης το κύριο αεροδρόμιο της Ισλανδίας, το Keflavik International. Η Ισλανδία είναι μια από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές στον πλανήτη. Αντί να έχει ένα κεντρικό ηφαίστειο, η χερσόνησος Reykjanes κυριαρχείται από μια κοιλάδα με ρήγμα, με πεδία λάβας και κωνικό σχήμα.

Blue Lagoon: Έκλεισε καθώς 1.000 σεισμοί πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 24 ώρες

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας, περίπου 1.400 σεισμοί καταγράφηκαν το 24ωρο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου, με άλλους 800 τις πρώτες 14 ώρες της Παρασκευής. Επτά από τους σεισμούς της Πέμπτης ήταν μεγέθους τεσσάρων ή παραπάνω – και όλα αυτά ήταν στη χερσόνησο, μεταξύ του Έλντβορπ, κοντά στο αεροδρόμιο, και του Σίλινγκαρφελ, ένα βουνό ακριβώς ανατολικά της Μπλε Λιμνοθάλασσας. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε 4,8 στα δυτικά του Þorbjörn, ένα βουνό περίπου ένα μίλι νότια της Μπλε Λιμνοθάλασσας, λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Είναι ο μεγαλύτερος σεισμός από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα στις 25 Οκτωβρίου», έγραψε το Met Office σε δελτίο της Πέμπτης. «Ενώ η συσσώρευση μάγματος συνεχίζεται, μπορεί να αναμένεται σεισμική δραστηριότητα στη χερσόνησο του Ρέικιαβικ, επειδή η διείσδυση του μάγματος προκαλεί αυξημένη ένταση στην περιοχή».

Blue Lagoon: Έκλεισε καθώς 1.000 σεισμοί πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 24 ώρες

Το μάγμα τρία μίλια κάτω

Τις προηγούμενες 24 ώρες, καταγράφηκαν 1.200 σεισμοί, κυρίως στην ίδια περιοχή και στο ίδιο βάθος – περίπου πέντε χιλιόμετρα (τρία μίλια) κάτω από το επίπεδο του εδάφους. «Είναι πιθανό η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί και να είναι επεισοδιακή σε ένταση, ενώ η συσσώρευση μάγματος είναι σε εξέλιξη», έγραψε η ανακοίνωση στις 8 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι «η άνοδος του μάγματος συνεχίζεται στην περιοχή». Μέχρι την Παρασκευή, η περιοχή ήταν ακόμα ενεργή, με περίπου 800 σεισμούς να έχουν ήδη καταγραφεί από τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με μια 2 μ.μ. τοπική ώρα από το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Ένα «πυκνό σμήνος» σεισμών ξεκίνησε στις 7 το πρωί, με αποκορύφωμα έναν σεισμό μεγέθους 4,1 Ρίχτερ κοντά στο Sýlingarfell λίγο πριν τις 2 μ.μ. Ωστόσο, ήταν επίσης δύσκολο να επισημανθεί ότι μια έκρηξη δεν είναι απαραίτητα επικείμενη. «Το γεγονός ότι υπάρχουν τώρα μεγαλύτεροι σεισμοί από πριν στην περιοχή δεν σημαίνει απαραίτητα αυξημένο ποσοστό συσσώρευσης μάγματος», ανέφερε το δελτίο του Met Office της Πέμπτης. Το δελτίο της Παρασκευής προειδοποίησε ότι «μπορούν να αναμένονται σεισμοί μεγέθους έως και 5,5 Ρίχτερ», καθώς η συσσώρευση μάγματος συνεχίζεται κάτω από το έδαφος. Ωστόσο, σημείωσαν, «Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μάγμα αναγκάζεται να βγει στην επιφάνεια».

Blue Lagoon: Έκλεισε καθώς 1.000 σεισμοί πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 24 ώρες

Ένα εκρηκτικό πρόσφατο παρελθόν του Blue Lagoon

Η χερσόνησος Reykjanes έχει πλέον κωδικοποιηθεί με κίτρινο – ένα επίπεδο πάνω από το υπόλοιπο πράσινο της χώρας – για κίνδυνο έκρηξης. Σύμφωνα με δήλωση του Visit Reykjanes, του τοπικού τουριστικού συμβουλίου, η τρέχουσα δραστηριότητα είναι παρόμοια με εκείνη που προηγήθηκε της περυσινής έκρηξης του Fagradalsfjall, περίπου 8,5 μίλια νοτιοδυτικά της Blue Lagoon. Το Fagradalsfjall εκρήγνυται κάθε χρόνο από το 2021. Η τελευταία έκρηξη έλαβε χώρα από τις 10 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2023. Καθώς τα μονοπάτια πεζοπορίας άνοιξαν εκ νέου εκείνη την εποχή, οι επισκέπτες προειδοποιήθηκαν να μην περπατούν πάνω στην ακόμα «καυτή» λάβα.

Η πισίνα, το σπα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του Blue Lagoon έκλεισαν στις 9 Νοεμβρίου και έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν ξανά στις 7 π.μ. στις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο, η οποία συνεχίζει: «Ο πρωταρχικός λόγος για τη λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων είναι η ακλόνητη δέσμευσή μας στην ασφάλεια και την ευημερία».

Οι επισκέπτες που έκαναν κράτηση θα λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων. Άλλοι τουριστικοί πράκτορες κοντά στο όρος Þorbjörn έχουν επίσης αναστείλει τις δραστηριότητές τους τουλάχιστον έως τις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τοπική τουριστική επιτροπή.

Ένας δρόμος έχει κλείσει και η πρόσβαση στον γεωγραφικό χώρο Elvörp έχει σταματήσει. Τα κλεισίματα θα επαναξιολογηθούν στις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουριστικού συμβουλίου. Σύμφωνα με το BBC, ένας εκπρόσωπος της Ισλανδικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας έχει σταλεί στο Grindavik, την πόλη 2,5 μίλια νότια του Blue Lagoon, για να «προετοιμαστεί για μια πιθανή εκκένωση της πόλης» σε περίπτωση που «μάγμα φαίνεται να σπεύδει να η επιφάνεια.”

Η RÚV, η Ισλανδική Εθνική Ραδιοφωνική Υπηρεσία, έχει δημιουργήσει μια ζωντανή ροή της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης του Blue Lagoon. Το CNN επικοινώνησε με το Blue Lagoon, το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο και την Ισλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για σχόλια.

Πηγή: CNN.com

*Photo Credits: Unspash