Οι αρχές της Ισλανδίας έδωσαν εντολή σε χιλιάδες κατοίκους της νοτιοδυτικής πόλης Γκρίνταβικ να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους και έκλεισαν την κοντινή τουριστική ατραξιόν Blue Lagoon.

Η περιοχή γύρω από το όρος Thorbjorn στη χερσόνησο Reykjanes συγκλονίζεται από εκατοντάδες μικρούς σεισμούς κάθε μέρα για περισσότερες από δύο εβδομάδες λόγω της συσσώρευσης ηφαιστειακού μάγματος -λιωμένου πετρώματος- περίπου 5 χλμ. κάτω από το έδαφος, αναφέρει η Daily Mail.

Το έδαφος στην περιοχή έχει ανυψωθεί κατά 9 εκατοστά από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (IMO).

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση για οποιαδήποτε ένδειξη ότι η σεισμική δραστηριότητα πλησιάζει στην επιφάνεια.

Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται πάνω από μια ηφαιστειακή εστία στον Βόρειο Ατλαντικό, καταγράφει κατά μέσο όρο μια έκρηξη κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Η πιο σημαντική το τελευταίο διάστημα ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το 2010, η οποία εκτόξευσε τεράστια σύννεφα τέφρας στην ατμόσφαιρα και οδήγησε σε εκτεταμένο κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ευρώπη.