Ένας πρώην υπάλληλος της Bytedance, εταιρείας που έχει το TikTok, ομολόγησε κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε δίκη όπου καταγγέλει την εταιρεία για την απόλυσή του, ότι η Bytedance έδινε στην Κίνα και στο Κομμουνιστικό Κόμμα απόλυτη πρόσβαση στα δεδομένα που είχε στην κατοχή του το TikTok.

Σε μια περίοδο, τους τελευταίους 4-5 μήνες, που πολλές χώρες της Δύσης, της Αμερικής προεξάρχουσης, αναζητούν νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για να περιορίσουν το TikTok, αυτή η δήλωση ενώπιον δικαστηρίου από τον Γιντάο Γιου, έρχεται να δώσει μια νέα ένταση στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Γιου δούλεψε στην Bytedance από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 ως επικεφαλής στο τμήμα μηχανικών στις ΗΠΑ. Και στο διάστημα της παρουσίας του είδε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε ένα ειδικό γραφείο στην Bytedance, από το οποίο ήλεγχε την εταιρεία και καθοδηγούσε το πώς θα λειτουργεί με γνώμονα τις αξίες του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: Χαζμπουλά: Ένας badass τύπος 102 εκατοστών – Το TikTok, τα ακριβά αμάξια, οι πτήσεις με ιδιωτικά αεροπλάνα και το μαφιόζικο στυλ

«Η Επιτροπή (έτσι αναφέρει ο Γιου τους απεσταλμένους του κυβερνόντος κόμματος) είχε την ύψιστη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της εταιρείας, ακόμα και δεδομένα που βρίσκονται εντός της αμερικανικής επικράτειας».

Στη μήνυση ο Γιου υποστηρίζει ότι η Bytedance έκανε προσβάσιματα δεδομένα στην κυβέρνηση της Κίνας μέσω ενός κρυφού καναλιού και είχε εντοπίσει την θετική ανταπόκριση της εταιρείας στο CCP (τα αρχικά του κόμματος) και στα αιτήματα του για διαμοιρασμό δεδομένων ή την αφαίρεση συγκεκριμένου περιεχομένου. «Εργαλείο προπαγάνδας», αποκάλεσε το TikTok ο Γιου.

Από την Bytedance απαντούν πως ο Γιου δεν δούλεψε ποτέ στο TikTok, αλλά στο Flipagram και απολύθηκε για λόγους απόδοσης.

Μάλιστα, ο Γιου τόνισε πως όχι μόνο συνέβαινε αυτό, αλλά η Bytedance είχε στήσει μια κομπίνα διεθνούς κλίμακας για να κλέβει περιεχόμενο από άλλες εταιρείες και να βγάζει λεφτά από αυτό.

Αρνείται την κατηγορία η Bytedance

Υπήρχε ένα συγκεκριμένο software που το ενεργοποιούσε για να απομυζά συστηματικά το περιεχόμενο ενός χρήση από ιστοσελίδες του ανταγωνισμού, όπως το Instagram και το Snapchat, κατανοώντας τι είναι αυτό που ταιριάζει στο προφίλ του αυξάνοντας τις υπηρεσίες χωρίς να ρωτά την έγκρισή του.

«Στην Bytedance έχουμε δεσμευτεί να σεβόμαστε την πνευματική ιδιοκτησία των άλλων εταιρειών και αντλούμε δεδομένα εναρμονισμένοι με τις πρακτικές της βιομηχανίας και την διεθνή μας πρακτική».

Στις ΗΠΑ πλέον, θα έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξει νέα εξέλιξη, εκτός από τους περιορισμούς που ισχύουν στην πολιτεία της Μοντάνα, μιας και το ιερό δισκοπότηρο της υπόθεσης είναι οι αλγόριθμοι του TikTok και το πού καταλήγουν τα δεδομένα 150 εκατ. ανθρώπων που το χρησιμοποιούν.

Παρά τις ανησυχίες των κυβερνώντων, οι υπηρεσίες ψηφιακής ασφαλείας καθησυχάζουν, λέγοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ δημόσια απόδειξη ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει κατασκοπεύσει ανθρώπους μέσω του TikTok σε σημεία εκτός της Κίνας. Κάτι που έχουν υποστηρίξει και εκφράσει επανειλημμένως και εκπρόσωποι της εταιρείας στο παρελθόν και δη μόλις τον περασμένο Μάιο.

* Με πληροφορίες από CNN