Η Capella Space, μια start-up με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, κατασκευάζει ένα στόλο από μικρούς, φθηνούς δορυφόρους που μπορούν να παρακολουθούν τα εχθρικά στρατεύματα καθώς κινούνται τη νύχτα ή κάτω από σύννεφα που οι παραδοσιακοί οπτικοί δορυφόροι δεν μπορούν να δουν.

Η Fortem Technologies, μια μικρή αεροδιαστημική εταιρεία στη Γιούτα, θέλει να προμηθεύσει το Πεντάγωνο με έναν νέο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους που μπορεί να απενεργοποιήσει τα εχθρικά drones.

Η HawkEye 360, μια εταιρεία με έδρα τη Βιρτζίνια, έχει χρησιμοποιήσει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για να εκτοξεύσει δικούς της δορυφόρους που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα που εκπέμπονται από εξοπλισμό επικοινωνιών και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για να ανιχνεύσουν την παρουσία εχθρικών στρατευμάτων.

Καθένα από αυτά τα συστήματα υποβάλλεται σε πραγματικές δοκιμές στον πόλεμο στην Ουκρανία, κερδίζοντας επαίνους από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους εκεί και επικυρώνοντας επενδυτές που έχουν ρίξει πολλά χρήματα στο πεδίο.

Αλλά αντιμετωπίζουν μια σκληρή πρόκληση σε ένα άλλο πεδίο μάχης: τη βραδυκίνητη στρατιωτική γραφειοκρατία προμηθειών του Πενταγώνου, η οποία εμφανίζει μία διαρκή «απέχθεια» σε επιλογές και επενδύσεις ρίσκου.

Όσον αφορά τα drones, τους δορυφόρους, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλους τομείς, οι νεοφυείς εταιρείες προσφέρουν συχνά στο Πεντάγωνο φθηνότερες, ταχύτερες και πιο ευέλικτες επιλογές από τα οπλικά συστήματα που παράγουν οι λίγοι «γιγάντιοι» εργολάβοι στους οποίους συνήθως βασίζεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Όμως, ενώ ο στρατός έχει παράσχει μικρές επιχορηγήσεις και βραχυπρόθεσμα συμβόλαια σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, αυτές οι συμφωνίες συχνά λήγουν πολύ γρήγορα και δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε οι νέες εταιρείες να ανταποκριθούν στις μισθοδοσίες τους — ή να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο αναμένουν οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων τους. Αρκετοί αναγκάστηκαν να απολύσουν άτομα, καθυστερώντας την πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και τα εργαλεία μάχης.

Επιφυλακτικό το Υπουργείο Άμυνας

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους στην εθνική ασφάλεια έναντι της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων αντιπάλων, οι ηγέτες του Πενταγώνου μόλις τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς να φέρουν τις συνήθειες της Silicon Valley στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

«Αυτό το είδος της αλλαγής δεν προχωρά πάντα τόσο ομαλά ή τόσο γρήγορα όσο θα ήθελα», παραδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον Δεκέμβριο ενώπιον πλήθους στην Simi Valley της Καλιφόρνια, που περιλάμβανε στελέχη από πολλά νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας.

Silicon Valley

Οι σημερινοί και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγνώρισαν σε συνεντεύξεις ότι το Υπουργείο Άμυνας συχνά απαιτεί χρόνια σχεδιασμού και αποφάσεις χρηματοδότησης από το Κογκρέσο προτού αγοράσει προϊόντα από νεοφυείς επιχειρήσεις σε ποσότητες επαρκείς για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Η Κοιλάδα του Θανάτου»

Τα στελέχη του κλάδου αναφέρουν την κατάστασή τους ως «Κοιλάδα του Θανάτου», όπου ο αργός ρυθμός των κρατικών συμβάσεων μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία τη χρηματοδότησή τους ενώ περιμένουν αποφάσεις.

Μια start-up με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Primer Technologies, κατασκευάζει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ανέλυσε χιλιάδες ώρες μη κρυπτογραφημένων ρωσικών ραδιοεπικοινωνιών για να βοηθήσει στην εύρεση στόχων, αλλά δυσκολεύτηκε να παραμείνει στη… ζωή καθώς περίμενε μεγάλα αμυντικά συμβόλαια.

«Οι μικρές εταιρείες δεν μπορούν απλώς να κάθονται εκεί απλώς περιμένοντας για δύο ή τρία χρόνια μέχρι να τεθεί σε ισχύ η σύμβασή μας», είπε η Heidi Shyu, η υφυπουργός Άμυνας για την έρευνα και τη μηχανική, στα τέλη του περασμένου έτους στο Reagan National Defense Forum.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου που είναι υπεύθυνοι για τις αγορές έχουν επίσης εκπαιδευτεί να αποφεύγουν τον κίνδυνο, μετά από δεκαετίες σκανδάλων που σχετίζονται με υπερτιμημένα καθίσματα τουαλέτας, πλοία που δεν λειτουργούν και διαφθορά. Αυτή η κουλτούρα δεν ταιριάζει με τις εταιρείες τεχνολογίας που ευδοκιμούν στην καινοτομία, την ταχύτητα και τη συνεχή αναβάθμιση των προϊόντων τους.

«Οι αγοραστές στο Πεντάγωνο, εκπαιδεύονται συχνά να λένε «όχι» — να παραμένουν εντός του βιβλίου κανόνων», δήλωσε ο Payam Banazadeh, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Capella Space.

Silicon Valley

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό με όπλα του 20ού αιώνα, όπως τουφέκια, πυροβολικό και οβίδες.

Ο William A. LaPlante, ο υφυπουργός Άμυνας για την απόκτηση και τη διατήρηση αμυντικών συστημάτων, χλεύασε μερικούς από τους ισχυρισμούς σχετικά με το πόσο σημαντική ήταν η αμερικανική τεχνολογία στην Ουκρανία, λέγοντας πέρυσι στους στρατιωτικούς εργολάβους ότι «όποιο κι αν είναι το αγαπημένο σας gadget, ο πόλεμος έχει ανάγκη από σοβαρά όπλα και η παραγωγή τους είναι η προτεραιότητά μας».

Πρόσθεσε ότι οι μάχες κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν γίνονται από τη «Silicon Valley αυτή τη στιγμή, παρόλο που θα προσπαθήσουν να το αναλάβουν».

Αλλά σε μια συνέντευξη, είπε ότι συμφωνεί ότι η εμπορική τεχνολογία έχει αλλάξει το πεδίο της μάχης με σημαντικούς τρόπους, ιδιαίτερα τα εμπορικά δορυφορικά εργαλεία που έχουν δώσει στην Ουκρανία πολύ μεγαλύτερη ικανότητα επιτήρησης. «Η τεχνολογία είναι πραγματικά σημαντική», είπε.

Πώς επιλέγονται οι start-ups;

Για το Πεντάγωνο, το έργο της επιλογής μεταξύ των αναδυόμενων εταιρειών περιπλέκεται από την τάση ορισμένων νεοφυών επιχειρήσεων να υπερβάλλουν την ικανότητα των τεχνολογιών τους και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολουθούν οι εταιρείες για την αντιμετώπιση μιας στρατιωτικής ανάγκης.

«Συνιστούμε να επιλέγουμε νικητές, να τους υποστηρίζουμε με νόημα και να δούμε τι μπορούν να προσφέρουν», είπε η Whitney McNamara, πρώην σύμβουλος επιστήμης του Πενταγώνου, περιγράφοντας μια νέα έκθεση για το The Atlantic Council που εξετάζει τρόπους για να επιταχυνθούν οι αποκτήσεις τεχνολογίας στον πόλεμο.

Από τους πρώτους μήνες του πολέμου, το Starlink του SpaceX, η δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία που ίδρυσε ο Ίλον Μασκ, είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για τα ουκρανικά στρατεύματα πρώτης γραμμής. Αλλά μικρά drones και μια πιο πυκνή συλλογή δορυφόρων βοηθούν επίσης στην παροχή της ικανότητας για διάχυτη επιτήρηση, επιτρέποντας στην Ουκρανία να εντοπίζει και να παρακολουθεί συνεχώς απειλές και στόχους.

Μια νέα γενιά φθηνότερων και ακριβέστερων drones επίθεσης που μεταφέρουν βόμβες μπορούν να περιπλανηθούν στον αέρα αυτόνομα μέχρι να βρουν τους στόχους τους. Τα συστήματα υπολογιστών που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να συνδυάσουν αυτά τα συλλεγμένα δεδομένα και άλλες ροές για να λάβουν αποφάσεις στόχευσης, πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άνθρωπο.

Οι Ουκρανοί έχουν επίσης καινοτομήσει πολύ οι ίδιοι, εντυπωσιάζοντας τους αξιωματούχους του Πενταγώνου καθώς έχουν μετατρέψει εμπορικά drones, για παράδειγμα, σε μίνι βομβαρδιστικά.

Συνολικά, είπε ο Thomas X. Hammes, ο οποίος μελετά την ιστορία του πολέμου στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας που υποστηρίζεται από το Πεντάγωνο, οι εξελίξεις αντιπροσωπεύουν μια «γνήσια στρατιωτική επανάσταση» και μια που συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από τη μετατόπιση από το πεζικό που ταξίδεψε με τα πόδια στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στους μηχανοκίνητους και μηχανοποιημένους στρατούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο σημερινός ρυθμός αλλαγής δεν επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους και εταίρους τους την πολυτέλεια δύο δεκαετιών στη μετάβαση», είπε ο κ. Hammes, ένας 30χρονος βετεράνος των Πεζοναυτών. «Αρχίζετε να βλέπετε μια προθυμία να αποδεχτείτε ότι αυτό συμβαίνει μέχρι το γενικό επίπεδο τριών και τεσσάρων αστέρων. Καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συμβεί. Το ερώτημα είναι πώς θα το πετύχουν;»

Το μεγάλο τεστ της Ουκρανίας

Υποστηριζόμενο από τύμπανα και πατριωτική μουσική, ένα μοντάζ από βιντεοκλίπ δείχνει σε γρήγορη διαδοχή μια σειρά επιτυχημένων αναχαιτίσεων από ένα νέο είδος πολεμικού εργαλείου: ένα μη επανδρωμένο όχημα που απογειώνεται όταν εντοπιστεί ένα εχθρικό drone, παρακολουθεί το εισερχόμενο όπλο και, χρησιμοποιώντας ένα δίχτυ σαν τον Spider-Man, το απενεργοποιεί.

Κατασκευασμένο από τη Fortem, την start-up με έδρα τη Γιούτα, κέρδισε το παρατσούκλι του «Shahed Hunter», αναφερόμενος στα ιρανικά επιθετικά drones που αναχαιτίζονταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Fortem.

Είναι μόνο ένα από τα τουλάχιστον 30 νέα προϊόντα, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως από μικρές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν χρησιμοποιηθεί στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία ή από συμμάχους που βοηθούν τους Ουκρανούς.

Αυτή η τεχνολογία με βάση την Αμερική φτάνει στην Ουκρανία μέσω ποικίλων ρυθμίσεων. Περιλαμβάνουν δωρεές από τις εταιρείες, απευθείας απόκτηση από την ουκρανική κυβέρνηση ή ομάδες που την υποστηρίζουν ή αγορές από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία στη συνέχεια το στέλνει στην Ουκρανία.

Silicon Valley

Οι πιο συμβατικές από αυτές τις συσκευές είναι εμπορικοί δορυφόροι που παρέχουν παραδοσιακές φωτογραφικές εικόνες ρωσικού πολεμικού εξοπλισμού και στρατευμάτων, από εταιρείες όπως η Maxar Technologies, η BlackSky και η Planet Labs, που έχουν καταφέρει να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές συμβάσεις.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προηγμένους δορυφόρους στο διάστημα εδώ και χρόνια, με δυνατότητες που εξακολουθούν να ξεπερνούν αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι εμπορικές εταιρείες. Αλλά ξεκινώντας πριν από περίπου πέντε χρόνια, παίκτες του ιδιωτικού τομέα όπως η Capella άρχισαν να λανσάρουν μικρότερες, φθηνότερες και ταχύτερα στην κατασκευή μονάδες, προσφέροντας συχνότερη κάλυψη του κόσμου από ό,τι μπορεί να προσφέρει ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Αυτός είναι πραγματικά ο πρώτος μεγάλος πόλεμος στον οποίο οι εμπορικά διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή πληροφοριών ανοιχτού κώδικα σχετικά με κινήσεις στρατευμάτων, στρατιωτικές συγκεντρώσεις σε γειτονικές χώρες, ροές προσφύγων και πολλά άλλα», έγραψε ο υπουργός Καινοτομίας της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov. τον Μάρτιο του 2022 στην αρχή του πολέμου, προβλέποντας με ακρίβεια τον ζωτικό ρόλο που έπαιξαν έκτοτε αυτά τα εμπορικά δεδομένα.

Πιο κοντά στο έδαφος, μικρά drones που κατασκευάζονται από έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες – συμπεριλαμβανομένων των AeroVironment, Skydio, Shield AI, Teal Drones, BRINC και Anduril Industries – βοηθούν στην παροχή της λεγόμενης επίμονης επιτήρησης της Ουκρανίας που απαιτείται για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση στόχων και μετακίνηση προσφύγων, καθώς και άλλες απειλές, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από τις εταιρείες, το Πεντάγωνο ή την ουκρανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τα δικά της πολύ μεγαλύτερα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται ευρέως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με ονόματα όπως Predator και Reaper, τα οποία κατασκευάζονται από την General Atomics με έδρα την Καλιφόρνια, με κόστος έως και 57 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Αλλά τα drones νέας γενιάς είναι πολύ μικρότερα, φθηνότερα και ευκολότερα στην κατασκευή και θα μπορούσαν να δώσουν στον στρατό νέες επιλογές πεδίου μάχης.

Ο Wahid Nawabi, διευθύνων σύμβουλος της AeroVironment με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία κατασκευάζει τα επιθετικά drones Switchblade 300 και 600, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και τα δύο στην Ουκρανία, είπε ότι ο στρατός προχωρά προς τη χρήση σμήνων μικρών drones σε επιθέσεις, με ίσως 50 ή ακόμα και αρκετές εκατοντάδες από αυτά να κατεβαίνουν σε στόχους ταυτόχρονα.

Η εταιρεία έχει πουλήσει περίπου 5.000 από αυτά τα επιθετικά drones στο Πεντάγωνο την τελευταία δεκαετία — αλλά αναμένει πολύ μεγαλύτερες παραγγελίες, καθώς ο κ. Nawabi είπε ότι θα μπορούσε να κατασκευάζει έως και 16.000 ετησίως.

Silicon Valley

Άλλες εταιρείες στρατιωτικής τεχνολογίας με έδρα την Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των Dedrone της Βιρτζίνια και SkySafe της Καλιφόρνια, έχουν στείλει προϊόντα στην Ουκρανία που επιτρέπουν στην κυβέρνηση εκεί να παρακολουθεί εισερχόμενα εχθρικά drones ή στην περίπτωση του Dedrone, να χρησιμοποιεί μια συσκευή σαν τουφέκι που στέλνει στοχευμένους ραδιοπαλμούς να μπλοκάρει το εχθρικό drone, απενεργοποιώντας το πριν προλάβει να χτυπήσει τον στόχο του.

Η τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο της μάχης

Ίσως η πιο επαναστατική χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας στην Ουκρανία ήταν η εφαρμογή λογισμικού που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, που κατασκευάστηκε από την Palantir, για να βοηθήσει στις προσπάθειες στόχευσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alex Karp, ταξίδεψε στην Ουκρανία πέρυσι για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

«Αν πάτε στη μάχη με την παλιά σχολική τεχνολογία», είπε ο κ. Karp φέτος σε μια εκδήλωση για να συζητηθούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο, «και έχετε έναν αντίπαλο που ξέρει πώς να εγκαταστήσει και να εφαρμόσει ψηφιοποιημένη στόχευση σε A.I., προφανώς είστε σε τεράστια μειονεκτική θέση».

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία για να βοηθήσει να ξεπεραστεί το τεράστιο πλήθος δεδομένων που συσσωρεύονται από την επιτήρηση, θα αποδειχθεί τελικά εξίσου ανατρεπτική στη φύση του πολέμου με τα πυρηνικά όπλα.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να λάβει εκατομμύρια αποφάσεις, ακόμη και πριν ο άνθρωπος καταλάβει ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», δήλωσε ο Will Roper, ο οποίος υπηρέτησε ως ο κορυφαίος αξιωματούχος προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι το 2021 και εξακολουθεί να υπηρετεί ως σύμβουλος του Πενταγώνου. «Είναι σαν να βρίσκεσαι στην αφετηρία μιας νέας εποχής πολέμου».

Ένα μοτίβο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης

Για την Primer, τη μικρή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που εδρεύει στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, ήταν μια σημαντική στιγμή.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι μηχανικοί της, σε συνεργασία με δυτικούς συμμάχους, άντλησαν ένα παλιρροϊκό κύμα υποκλοπών ρωσικών ραδιοεπικοινωνιών.

Χρησιμοποίησαν προηγμένο λογισμικό για να καθαρίσουν το κροτάλισμα, μετέφραζαν αυτόματα τις συνομιλίες και το πιο σημαντικό, μεμονωμένες στιγμές όταν Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία συζητούσαν για οπλικά συστήματα, τοποθεσίες και άλλες τακτικά σημαντικές πληροφορίες.

Αυτή η ίδια εργασία θα χρειαζόταν εκατοντάδες αναλυτές πληροφοριών για να εντοπίσουν τις λίγες σχετικές ενδείξεις στη μάζα της ραδιοφωνικής κίνησης. Τώρα συνέβαινε μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα ευρήματα συνδυάστηκαν γρήγορα με άλλες λεγόμενες ροές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, όπως δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας που αντλήθηκαν από λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων, δίνοντας ενημερώσεις για τη θέση των στρατευμάτων ή του εξοπλισμού, που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με βίντεο παρακολούθησης από drones ή εικόνες από δορυφόρους.

«Αποκτά επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Sean Gourley, ο ιδρυτής της Primer.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο εξακολουθούσε να αποφασίζει πότε θα προχωρήσει στις μεγάλες αγορές της τεχνολογίας του. Η εταιρεία «έκαιγε» τα ταμειακά της αποθέματα πολύ γρήγορα, έτσι ο κ. Gourley απέλυσε μηχανικούς και άλλα μέλη του προσωπικού.

«Αυτοί οι μηχανικοί είναι εξαιρετικοί στη δημιουργία λύσεων για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, αυτό είναι που έχει σημασία», είπε ο κ. Gourley. «Αλλά υπάρχει η αβεβαιότητα: Πότε θα κλείσει αυτή η σύμβαση; Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί αυτή η δαπάνη».

Ο κ. Gourley είπε ότι αποφάσισε να επενδύσει περισσότερα χρήματα σε μια ώθηση στις κυβερνητικές σχέσεις, προσλαμβάνοντας έναν πρώην κορυφαίο βοηθό στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας για να βοηθήσει την εταιρεία να προωθήσει τις δραστηριότητές της στην Ουάσιγκτον.

«Οι μεγάλες αμυντικές εταιρείες, δεν επενδύουν πραγματικά στην τεχνολογία», είπε. «Απλώς επενδύουν στον τρόπο πλοήγησης αυτής της γραφειοκρατίας. Αυτό είναι χάλια, αλλά έτσι πρέπει να παίξεις αυτό το παιχνίδι».

Σε συνεντεύξεις, σχεδόν μια ντουζίνα κορυφαία στελέχη εταιρειών που προσανατολίζονται στην τεχνολογία μοιράστηκαν ιστορίες στάσιμων προσπαθειών ή απογοήτευσης.

Η Capella Space έχει περίπου 200 υπαλλήλους και έχει συγκεντρώσει περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου. Έχει χρησιμοποιήσει μέρος αυτών των χρημάτων για την εκτόξευση 10 μικρών δορυφόρων της.

Silicon Valley

Το Πεντάγωνο έχει ειδοποιήσει την Capella ότι θα συνεχίσει να αγοράζει υπηρεσίες ως μέρος ενός έργου επίδειξης, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο να της δώσει ένα πλήρες συμβόλαιο «προγράμματος ρεκόρ» μέχρι το 2025, είπε ο κ. Banazadeh, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. .

«Δεν προάγονται παίρνοντας ρίσκο», είπε ο κ. Banazadeh για τους συμβασιούχους αξιωματικούς. «Λοιπόν τώρα πρέπει να περάσετε από αυτήν την απόκρυφη διαδικασία τριετούς προϋπολογισμού, ενώ ο πολεμιστής ουρλιάζει και φωνάζει και λέει: «Θέλω πολύ αυτό το όπλο».

Ο κ. Roper, πρώην επικεφαλής προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας, είπε ότι ένα άλλο πρόβλημα είναι η ιστορική επιμονή του Υπουργείου Άμυνας να δημιουργεί τις δικές του λύσεις στα προβλήματα αντί να αγοράζει νέες τεχνολογίες από εμπορικές εταιρείες.

Σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στις πτητικές επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας πέρα από ορισμένα βασικά πειράματα.

«Το Πεντάγωνο εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία «μόνο εφευρέσεως» που πηγαίνει μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν τώρα χρειάζεται να είναι σε λειτουργία συνεργασίας για να επιταχύνει την ιδιωτική βιομηχανία», είπε ο κ. Roper. «Και σε αυτό αποτυγχάνει».

*Με πληροφορίες από New York Times