Ο σεΐχης Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν θα γίνει πρόεδρος του κρατικού ταμείου πλούτου του Άμπου Ντάμπι, ύψους 790 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εδραιώνοντας τη δύναμή του πέρα από τον ρόλο του ως συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ως του επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Σε έναν ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε, την Πέμπτη (09/03). από το Ανώτατο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων, ο σεΐχης Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν θα γίνει πρόεδρος της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι. Η Mubadala Investment Co. του εμιράτου, αξίας 272 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα διοικείται από τον αδελφό του σεΐχη, Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο διορισμός του σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν τον τοποθετεί στο τιμόνι ενός από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο. Η κίνηση αυτή έρχεται, καθώς το Άμπου Ντάμπι – μια πόλη που είναι από τις λίγες παγκοσμίως που διαχειρίζεται πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κρατικά κεφάλαια – επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή του στην παγκόσμια σκηνή.

Ο σεΐχης Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν είναι ήδη μια από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Άμπου Ντάμπι ως πρόεδρος του ταμείου πλούτου ADQ, του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας First Abu Dhabi Bank PJSC και της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Royal Group. Επιβλέπει, επίσης, την εκτεταμένη επιχειρηματική αυτοκρατορία της International Holding Co. της οποίας η θεαματική άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας έχει στρέψει σε αυτήν το ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών. Παρ’ όλα αυτά, απέτυχε να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, ορισμένοι από τους οποίους εξέφρασαν ιδιωτικά ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πώς ο σεΐχης Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν ηγείται τώρα του σημαντικότερου ιδιωτικού επενδυτικού φορέα IHC, μαζί με τον σημαντικότερο κρατικό επενδυτικό φορέα, δήλωσε η Κάρεν Γιανγκ, ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια

Λόγω του μεγέθους της, οι επιλογές της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι (ADIA) μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε αμερικανικά ακίνητα, ενώ οι πρόσφατες συμφωνίες της περιλαμβάνουν συμμετοχές σε γερμανικά σιδηροδρομικά βαγόνια, βορειοαμερικανική ενέργεια και τη μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία της Ινδονησίας.

Ποιος ο πολιτικός ρόλος του σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν

Εκτός από τον επιχειρηματικό του ρόλο, ο σεΐχης Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν αναγνωρίζεται, επίσης, ως σημαντικός πολιτικός απεσταλμένος. Οι επενδύσεις σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος συχνά υποστηρίζουν τις προσπάθειες του αδελφού του, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, του προέδρου των ΗΑΕ, γνωστού και ως «MBZ», να επεκτείνει την επιρροή του έθνους.

«Σίγουρα το επενδυτικό περιβάλλον στη Μέση Ανατολή, και στην πραγματικότητα παγκοσμίως, είναι πιο γεωπολιτικό από ό,τι ήταν πριν από έναν΄ χρόνο και πλέον”, δήλωσε ο Ράιαν Μπολ, ανώτερος αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της εταιρείας συμβούλων πληροφοριών κινδύνου, Rane Network.

Ο προηγούμενος πρόεδρος της ADIA, ο σεΐχης Κχαλίφα Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, απεβίωσε πέρσι, και τον διαδέχθηκε στην ηγεσία των ΗΑΕ ο αδελφός του.  

Η σχέση του με την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο σε συνεταιρισμό της εταιρείας του Alpha Dhabi Holding, χρηματιστηριακής αξίας 70 δισ. δολαρίων, με την Monterock, μια private equity εταιρεία της οποίας ηγείται ο Πέτρος Στάθης και έχει στο portfolio της τα Nammos (Ντουμπάι, Κατάρ) και Nammos Hotel (Μύκονος) αλλά και μια σειρά συμμετοχών σε μεγάλα brands στον χώρο του hospitality και F&B.

Πρώτος στόχος της νέας εταιρείας είναι η ανάπτυξη του Nammos και ως εστιατόριο και πλέον ως ξενοδοχειακό brand σε διεθνή κλίμακα. Αυτό φαίνεται να είναι η αρχή μιας διευρυμένης δραστηριότητας της νέας εταιρείας η οποία σκοπεύει να επεκταθεί και σε άλλα brands στον χώρο του Hospitality και F&B και να γίνει μια από τις πιο ισχυρές στον κόσμο σε αυτόν τον κλάδο.