Οι κακές γλώσσες λένε ότι στον τελικό του Super Bowl τα πάντα είναι σκηνοθετημένα και προαποφασισμένα. Όχι μόνο το (παραδοσιακά) φαντασμαγορικό σώου του ημιχρόνου, αλλά και το ίδιο το ματς, ο τελικός του πρωταθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, που συγκεντρώνει δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλες τις ΗΠΑ (εδώ και χρόνια είναι το κορυφαίο τηλεοπτικό γεγονός κάθε χρόνο) και τις τελευταίες σεζόν αυξάνει γεωμετρικά το κοινό του κι εκτός ΗΠΑ.

Έτσι και το 2024, το πράγμα κύλησε όπως ακριβώς (θα) το ήθελε ο σκηνοθέτης: Με λάμψη τεράστια, με σασπένς που κορυφώθηκε στο τέλος (ο νικητής κρίθηκε στην παράταση) και με το απαραίτητο happy end: Οι Kansas City Chiefs πήραν τη νίκη με 25-22 εναντίον των Σαν Φρανσίσκο 49ερς και στέφθηκαν πρωταθλητές NFL για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και τρίτη την τελευταία πενταετία. Το back to back πρωτάθλημα είχε να συμβεί από τη διετία 2005-2006 οι Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς.

Έκλεψε την παράσταση η Τέιλορ Σουίφτ

O Τράβις Κέλσι μπορεί να έκανε τα περισσότερα μέσα στο ματς (κάλυψε απόσταση 93 γιάρδες, μακράν την περισσότερη από τον επόμενο καλύτερο συμπαίκτη του) αλλά την παράσταση την έκλεψε στα επινίκια.

Το αγόρι της Τέιλορ Σουίφτ ήταν κεντρική φιγούρα των πανηγυρισμών και η υπερταλαντούχα Τέιλορ φρόντισε και να του δώσει το χώρο του να πανηγυρίσει με τον κλασικό τρόπο των ποδοσφαιριστών (μπουγέλα, κραυγές και σπρωξίματα on camera), περιμένοντας ως υπάκουη νύφη δίπλα στη μάνα του, αλλά αργότερα ανέλαβε δράση τρέχοντας πάνω του και πνίγοντάς τον στα φιλιά, προς ιδιαίτερη τέρψη καμερών, φωτογραφικών μηχανών και… κινητών.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι (κυρίως γυναίκες Swifties) που δεν θα έβλεπαν το Super Bowl για κανένα λόγο στήθηκαν μπροστά από τις τηλεοράσεις τους για να δουν «την ομάδα της Τέιλορ» να κερδίσει. Κάτι που έγινε. Ποιος θυμάται ότι ο Μεκόλ Χάρντμαν πέτυχε το νικητήριο touch-down; Λεπτομέρειες. Πάλι καλά που ο Πάτρικ Μαχόμες, ο quarter-back MVP του αγώνα, πρόλαβε να φωτογραφηθεί με την εντυπωσιακή του σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, πριν καταλάβει τη σκηνή η Τέιλορ.

Η Σουίφτ φρόντισε να φέρει μαζί της και τις φίλες της, για να παρακολουθήσουν μαζί το ματς. Στις κερκίδες τα φλας άστραφταν συνεχώς για να απαναθατίσουν τις αντιδράσεις της, δίπλα στην Ice Spice, την Μπλέικ Λάιβλι και την Κέλι Τέλερ.  

Ο τελικός έγινε για πρώτη φορά στην πολιτεία της Νεβάδα, σ’ ένα από τα προάστια του Λας Βέγκας με το εύγλωττο όνομα Paradise (Παράδεισος). Τα 61.629 εισιτήρια είχαν εξαφανιστεί μήνες πριν, ούτως ή άλλως αυτό συμβαίνει δεκαετίες τώρα. Οι Τσιφς κατάφεραν να νικήσουν και τα προγνωστικά, που έδιναν καθαρό φαβορί τους 49ερς (οι οποίοι είχαν και τον περισσότερο κόσμο στις κερκίδες, λόγω εγγύτητας της Νεβάδα στην Καλιφόρνια).

Χρυσός και ο Καρλάφτης στο Super Bowl

Ανάμεσα στους θριαμβευτές των Τσιφς φυσικά και ο Γιώργος Καρλάφτης. Ο 23χρονος Έλληνας αμυντικός που εξελίσσεται σε τεράστιο γούρι για την ομάδα του Κάνσας Σίτι. Σε δύο σεζόν στην ομάδα έχει πανηγυρίσει δύο τίτλους στο Super Bowl και μπορεί να ονειρεύεται το… απίθανο, τον τρίτο στη σειρά τίτλο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ.

Η ιστορία του Καρλάφτη είναι λίγο-πολύ γνωστή, αλλά τα αμερικανικά ΜΜΕ θυμήθηκαν και πάλι λόγω της νίκης των Τσιφς ότι ο 23χρονος πρωταθλητής «ανακάλυψε» το αμερικάνικο ποδόσφαιρο στα 13 του χρόνια, όταν μετακόμισε με τους γονείς του από την Αθήνα στην Ιντιάνα. Όπως και πέρυσι, έτσι και τώρα ο Καρλάφτης φρόντισε να υπογραμμίσει την ελληνική του καταγωγή, αφού φωτογραφήθηκε στα πανηγύρια του Super Bowl κρατώντας μια μεγάλη ελληνική σημαία.

Σόου ημιχρόνου με τον Usher

Σε αντίθεση με το περσινό σόου ημιχρόνου του Super Bowl, όπου το πήρε πάνω της όλο η Rihanna, φέτος η λογική άλλαξε. Το γεμάτο 20λεπτο διάλλειμα μεταξύ των δύο ημιχρόνων το επιμελήθηκε ο Usher (είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο), ο οποίος συγκαταλέγεται πια στις μεγάλες μορφές της R&B και ποπ μουσικής.

Κάλεσε στη σκηνή και έκαναν ντουέτα με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, όπως την Alicia Keys, τον Jermaine Dupri, την H.E.R, τον will.i.am., τον Lil Jon και τον Ludacris, δηλαδή μερικούς από τους πιο γνωστούς ράπερ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα σχόλια που ακούστηκαν στις κουτσομπολίστικες εκπομπές λίγο αργότερα, το σόου θεωρήθηκε «ένα από τα πέντε καλύτερα» που έχουν γίνει ποτέ σε ημίχρονο τελικού Super Bowl.

Ρεκόρ διεθνών τηλεθεατών

Μπορεί ο τελικός του Super Bowl να μην έκανε ρεκόρ τηλεθέασης στις ΗΠΑ, όμως σίγουρα αυξάνει τους τηλεθεατές του εκτός Αμερικής. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι εκτός ΗΠΑ χάζεψαν έστω και για ένα λεπτό τον τελικό, σ’ ένα σπορ όπου πολλοί δεν καταλαβαίνουν καλά-καλά τους κανονισμούς. Ο τελικός μεταδόθηκε απευθείας σε πάνω από 120 χώρες και μάλιστα υπήρξε και ειδική συνεργασία με το παιδικό κανάλι Nickelodeon, όπου το μετέδωσε με… παιδική περιγραφή!