Η ακραία ζέστη θα δημιουργήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης κάθε καλοκαίρι, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μεταφέρονται εσπευσμένα στα επείγοντα περιστατικά ή εισάγονται στο νοσοκομείο για θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η καυτή ζέστη θα είναι υπεύθυνη για σχεδόν 235.000 επισκέψεις στα επείγοντα και περισσότερες από 56.000 πρόσθετες εισαγωγές σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Commonwealth και του Κέντρου Αμερικανικής Προόδου.

«Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να αναμένεται να αντιμετωπίσει αυξανόμενες θερμοκρασίες, η ομάδα μας ελπίζει ότι αυτές οι πληροφορίες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επανεκτιμήσουμε και να επεκτείνουμε την αντίληψή μας για το πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θερμότητα, επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία για ατομική και συλλογική προστασία της ποιότητας ζωής μας», δήλωσε ο Stephen Fong, συν-συγγραφέας της έκθεσης και διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος Integrative Life Sciences της Virginia Commonwealth.

υγειονομική περίθαλψη

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα για τη θερμοκρασία και τις απαιτήσεις ασφάλισης στη Βιρτζίνια κατά τη διάρκεια των πέντε καλοκαιριών του 2016 έως το 2020. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέπτυξαν τα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι, κατά μέσο όρο, πεθαίνουν από τη ζέστη κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει τη ζέστη ως την κορυφαία αιτία θανάτου που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ – κάτι περισσότερο από κρύο, άνεμοι τυφώνων, ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το cnn.com, ορισμένες αναλύσεις έχουν δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ακόμη πιο θανατηφόρες. Μια μελέτη του CDC για τα πιστοποιητικά θανάτου υπολόγισε ότι περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη μεταξύ 2004 και 2018. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι έως και 20.000 θάνατοι σημειώθηκαν λόγω υπερβολικής ζέστης μεταξύ 2008 και 2017.

Τα «θερμικά νησιά»

Η υπερβολική ζέστη είναι μεγαλύτερη απειλή για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων χαμηλού εισοδήματος, κοινοτήτων έγχρωμων και αστικών γειτονιών γνωστών ως «θερμικά νησιά» που έχουν περιορισμένο πράσινο και συγκεντρώσεις κτιρίων, δρόμων και άλλων υποδομών, ανέφερε η μελέτη της Commonwealth και του Κέντρου Αμερικανικής Προόδου της Βιρτζίνια.

Οι κίνδυνοι της υπερβολικής ζέστης αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Υπήρξαν περισσότερες από 1.900 υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.