Ο κορονοϊός συνεχίζει να κρατά σε εγρήγορση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος κάνει λόγο για μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που ονομάζεται XBB.1.16.

Πιθανολογείται μάλιστα ότι πρόκειται να είναι έως και 1,2 φορές πιο μολυσματικό από την παραλλαγή «Κράκεν» το νέο στέλεχος του κορονοϊού με την ονομασία «Αρκτούρος», βάσει ιαπωνικής μελέτης που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αφού προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στην Ινδία δημιουργώντας ανησυχία ξανά.

Σύμφωνα με την DailyMail, ορισμένες πολιτείες της Ινδίας επανέφεραν τις προστατευτικές μάσκες σε δημόσιους χώρους για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να καταγράφει 40.215 ενεργά κρούσματα σήμερα, Τετάρτη 12 Απριλίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος το στέλεχος XBB.1.16, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία. Η Δρ Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες, τονίζοντας ειδκότερα τα εξής:

«Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί σε άτομα ή σε πληθυσμούς, αλλά γι’ αυτό έχουμε τα συστήματα επιτήρησης. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια».

Οι επιστήμονες μάλιστα, ανάρτησαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική βάση bioRxiv και έγραψαν ότι αυτό το πλεονέκτημα υποδηλώνει ότι η νέα παραλλαγή θα «εξαπλωθεί παγκοσμίως στο εγγύς μέλλον». Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η νέα παραλλαγή αποφεύγει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ή η προηγούμενη μόλυνση σε σχέση με την «Κράκεν».

Όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η νέα, υπερμεταδοτική μετάλλαξη εμφανίστηκε στη Βρετανία για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 50 κρούσματα.

Κορυφαίοι επιστήμονες δεν αναμένουν, όμως, η παραλλαγή να είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους κορωνοϊού που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή.