Ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε «με το χέρι στην καρδιά» ότι δεν είπε ψέματα στο κοινοβούλιο σχετικά με τα πάρτι που έγιναν κατά τη διάρκεια του lockdown για τη νόσο COVID-19, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε το «παρών», την Τετάρτη (22/03), σε μια ακρόαση με τους νομοθέτες.

Η Επιτροπή Προνομίων του Κοινοβουλίου ερευνά αν ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ τον Σεπτέμβριο, παραπλάνησε σκόπιμα ή απερίσκεπτα τη Βουλή των Κοινοτήτων σε μια σειρά δηλώσεων σχετικά με τα πάρτι, όπως αναφέρει το Reuters.

Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκόπιμα τους νομοθέτες, τότε θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οποιαδήποτε αναστολή μεγαλύτερη των 10 ημερών θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές ώστε να χάσει την κοινοβουλευτική του έδρα.

Τα κορονοπάρτι οδήγησαν στην πτώση του Τζόνσον

Ο – άλλοτε – Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι δηλώσεις που έκανε στο κοινοβούλιο, είχαν γίνει με καλή πίστη. «Είμαι εδώ για να σας πω, με το χέρι στην καρδιά, ότι δεν είπα ψέματα στη Βουλή», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγόρησε την Επιτροπή για μεροληψία, συμπληρώνοντας: «Όταν έγιναν αυτές οι δηλώσεις, έγιναν με καλή πίστη και με βάση αυτά που ειλικρινά γνώριζα και πίστευα εκείνη τη στιγμή».

Το λεγόμενο σκάνδαλο Partygate συνέβαλε στην τελική πτώση του Μπόρις Τζόνσον έπειτα από αναφορές ότι ο ίδιος, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ήταν παρών σε συγκεντρώσεις με αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, όταν μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Μεγάλης Βρετανίας αναγκάστηκε να μείνει στο σπίτι εξαιτίας του lockdown.

Μάλιστα, στον Μπόρις Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο από την Αστυνομία για την παρουσία του σε εκδήλωση για τον εορτασμό των γενεθλίων του στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ιούνιο του 2020. Έγινε, έτσι, ο πρώτος πρωθυπουργός που βρέθηκε να έχει παραβιάσει τον νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η κατακραυγή και οι επανειλημμένες καταγγελίες για ψέματα σχετικά με τα πάρτι οδήγησαν τελικά στην παραίτηση των περισσότερων υπουργών της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ.

«Δεν είναι τέχνικο ζήτημα, αλλά θέμα μεγάλης σημασίας»

Η Χάριετ Χάρμαν, η πρόεδρος της Επιτροπής, τόνισε τη σημασία του να λένε οι υπουργοί την αλήθεια, λέγοντας ότι αυτό βρίσκεται στην καρδιά του τρόπου λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η παραπλάνηση της Βουλής μπορεί να ακούγεται σαν ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας», είπε χαρακτηριστικά η Χάριετ Χάρμαν.

Κατά την έναρξη της ακρόασης, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έρευνα δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι παραπλάνησε σκόπιμα το κοινοβούλιο και δήλωσε ότι του απαγορεύτηκε από την Επιτροπή να δημοσιεύσει «μεγάλο αριθμό αποσπασμάτων» στα οποία βασίστηκε για την υπεράσπισή του.

Ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε ότι ήταν «προφανές» ότι είχε παραβιάσει κανόνες ή οδηγίες, προσθέτοντας ότι κανένας υπάλληλος δεν του είχε εκφράσει οποιαδήποτε ανησυχία. Αν ήταν έτσι, θα ήταν προφανές σε όλους τους άλλους εκεί «συμπεριλαμβανομένου του σημερινού πρωθυπουργού», είπε, αναφερόμενος στον Ρίσι Σουνάκ. «Αντιθέτως, τα συντριπτικά στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει, είναι ότι τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι οι κανόνες και οι οδηγίες τηρούνταν», είπε ο άλλοτε Βρετανός πρωθυπουργός.

Πάντως, η Επιτροπή δημοσίευσε 110 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων, που ανέφεραν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να γνώριζε ότι είχαν γίνει πάρτι, παρά τις διαψεύσεις του.

Στα νέα αποδεικτικά στοιχεία, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Σάιμον Κέις, δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε δώσει στον Μπόρεις Τζόνσον διαβεβαιώσεις ότι οι κανόνες για τη νόσο COVID-19 είχαν τηρηθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ και ότι δεν γνώριζε κανέναν αξιωματούχο που να το είχε κάνει.

Photo credits: Shutterstock