Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε την Πέμπτη (16/03) να ενεργοποιήσει το Άρθρο 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος, το οποίο παρέχει στην κυβέρνηση εκτελεστικό προνόμιο για να προωθήσει αμφιλεγόμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Η κίνηση αυτή δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και κινδυνεύει να πυροδοτήσει περαιτέρω το κίνημα διαμαρτυρίας έπειτα από μήνες διαδηλώσεων. Μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή στην Κάτω Βουλή του Γαλλικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το FRANCE 24.

Το νομοσχέδιο θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και αποτελεί τη ναυαρχίδα της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν. Το αντιλαϊκό σχέδιο έχει προκαλέσει μεγάλες απεργίες και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει γρήγορα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Γερουσία, δηλαδή η Άνω Βουλή της Γαλλίας, ενέκρινε το νομοσχέδιο το πρωί της Πέμπτης με ψήφους 193-114, ένα αποτέλεσμα που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, καθώς η συντηρητική πλειοψηφία της άνω βουλής του κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ μιας υψηλότερης ηλικίας συνταξιοδότησης.

Όμως η κυβέρνηση δεν ήταν σίγουρη για τον αριθμό των ψήφων στην Εθνοσυνέλευση, αναγκάζοντας τη Γαλλίδα πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, να ανακοινώσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 49.3.

Η αντιπολίτευση αντιδρά με οργή

Πάντως, αυτή η απόφαση ενδέχεται να πυροδοτήσει περαιτέρω τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που συγκλονίζουν τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες. Δίνει, επίσης, το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε με οργή στην απόφαση να αποφευχθεί η ψηφοφορία έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων για τον συγκεκριμένο νόμο. Γάλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης χλεύασαν όταν η Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την απόφαση και πολλοί βουλευτές άρχισαν να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο στην Κάτω Βουλή. Μάλιστα, η συνεδρίαση διακόπηκε για δύο λεπτά, καθώς η αντίδραση των αριστερών βουλευτών εμπόδιζε τη Γαλλίδα πρωθυπουργό. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στα 64 χρόνια».

Πάντως, όταν συνεχίστηκε η συνεδρίαση, η Ελιζαμπέτ Μπορν πήρε τον λόγο, αλλά η ομιλία της σημαδεύτηκε από αποδοκιμασίες και συνθήματα από βουλευτές της αντιπολίτευσης και φωνές «για παραίτηση».

«Όταν ένας Πρόεδρος δεν έχει πλειοψηφία στη χώρα, δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιό του», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορέ. Η ακροδεξιά Γαλλίδα πολιτικός, Μαρίν Λεπέν, κατήγγειλε την κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν και δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο.

Η απόφαση αποτελεί «πλήρη αποτυχία» για τον Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, «δεν μπορεί να παραμείνει» στη θέση της, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, η υποψήφια της Ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2022 και η οποία τώρα ηγείται των βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού (RN) στο Κοινοβούλιο.

«Το Κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε και ταπεινώθηκε»

Η κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν είναι πιθανό να εξοργίσει περαιτέρω τα συνδικάτα, τους διαδηλωτές και τα κόμματα της Αριστεράν, που υποστηρίζουν ότι η αναμόρφωση των συντάξεων είναι άδικη και περιττή.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αντάξια της Πέμπτης Δημοκρατίας μας, της Γαλλικής Δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το Κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε και ταπεινώθηκε», δήλωσε ο Φαμπιάν Ρουσέλ, επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προωθήσει τις αλλαγές στις συντάξεις ως κεντρικό στοιχείο του οράματός του για να καταστήσει τη γαλλική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Εντούτοις, σχεδόν 500.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου, την Τετάρτη (15/03), σε όλη τη χώρα.

Photo credits: Shutterstock