Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας επισκέφθηκε ένα σχολείο, στο οποίο μερίδα μαθητών αρνήθηκε να δει έναν πίνακα με γυμνές γυναίκες, γεγονός που προκάλεσε και την αποχώρηση δασκάλων.

Οι μαθητές κατηγόρησαν επίσης τη δασκάλα τους ότι έκανε ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια, κάτι που το σχολείο αρνείται.

Το σχολείο Jacques-Cartier, κοντά στο Παρίσι, βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, μια και οι υπόλοιποι δάσκαλοι αρνήθηκαν να εργαστούν ως απάντηση, μετά το σάλο.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι είχαν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες γονέων για τιμωρίες και τον τρόπο που διεξάγονται τα μαθήματα.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ένας δάσκαλος έδειξε την Νταϊάνα και τον Ακταίο, έναν πίνακα της εποχής της Αναγέννησης που απεικονίζει μια μυθική σκηνή από τις Μεταμορφώσεις του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου.

Μαθητές

Αρκετοί μαθητές της Α’ γυμνασίου, ηλικίας 11 και 12 ετών, δήλωσαν προσβεβλημένοι από το έργο του Ιταλού ζωγράφου του 17ου αιώνα, Τζουζέπε Τσέζαρι.

«Μερικοί μαθητές απέστρεψαν το βλέμμα τους, ένιωσαν προσβεβλημένοι, είπαν ότι ήταν σοκαρισμένοι», είπε η κ. Venetitay, προσθέτοντας ότι «κάποιοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο δάσκαλος έκανε ρατσιστικά σχόλια» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην τάξη.

Την επόμενη μέρα, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, ένας γονέας διαμαρτυρήθηκε στον διευθυντή.

Το προσωπικό ένιωσε ότι είχε μείνει χωρίς υποστήριξη και εργαζόταν σε ένα «υποβαθμισμένο κλίμα», υποστηρίζει εκπρόσωπος της ένωσης δασκάλων.

Είπε ότι η υπόθεση θυμίζει τη βάναυση δολοφονία του Samuel Paty, ο οποίος δολοφονήθηκε αφού έδειξε καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ σε μια τάξη.

Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι οι αναληθείς φήμες που διαδόθηκαν, συνέβαλαν στην υποκίνηση ενός 18χρονου ριζοσπαστικοποιημένου Τσετσένου πρόσφυγα να τον δολοφονήσει κοντά στο σχολείο, σε ένα προάστιο του Παρισιού. Την περασμένη εβδομάδα, έξι έφηβοι καταδικάστηκαν για τη δολοφονία.

Ο υπουργός Παιδείας Gabriel Attal είπε ότι οι μαθητές πίσω από τις καταγγελίες στο σχολείο Jacques-Cartier θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα και μια ομάδα θα επισκεφθεί το σχολείο για να βεβαιωθεί ότι τηρούνται οι «αξίες της δημοκρατίας».

Την Τρίτη, τα μαθήματα στο σχολείο ξεκίνησαν ξανά μετά από διακοπή πολλών ημερών.