Το 2016 ήταν ένας λαϊκισμός. Το 2020 ήταν ρητορική μίσους. Εν όψει 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ το έχει βάλει στόχο να αναποδογυρίσει το αμερικανικό πολίτευμα, να βάλει φιτιλιά στο ίδιο το Σύνταγμα, ώστε να ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο και να σβήσει όλες τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμμούν εις βάρος του.

Το Σάββατο ξεκίνησε η προεκλογική του εκστρατεία για τις εσωκομματικές που θα γίνουν σε περίπου έναν χρόνο και θα αναδείξουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την διεκδίκηση της Προεδρίας. Στο Γουάκο του Τέξας, ο Ντόναλντ Τραμπ, ένα 24ωρο μετά την ανάρτησή του για «θάνατο και καταστροφή αν με συλλάβουν», συνέχισε την ρητορική διχόνοιας και «επανάστασης», κάνοντας λόγο για «αντίποινα» σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος.

Αποκαλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν «ένα μάτσο εγκληματίες και αλήτες που έχουν στήσει ένα σταλινικό ρωσικό horror show και εργαλειοποιούν τη δικαιοσύνη εις βάρος μου», ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα προς τους Ρεπουμπλικάνους πρωτίστως, ώστε να μην στηρίξουν τον ΝτεΣάντις.

Το αφήγημα αυτό τον παρουσιάζει ως τον άνθρωπο που φοβούνται οι Δημοκρατικοί και τον πολεμούν, άρα, αν τον προκρίνουν για την Προεδρία, θα έχουν εξασφαλίσει και πάλι τον Λευκό Οίκο.

Ακόμα και για τον Τραμπ, τον οποίο μέχρι και ο δικηγόρος του έμεξε εμμέσως για την ανάρτηση περί θανάτου και καταστροφής, τέτοια δημαγωγία, τέτοια τοξική ρητορική, είναι ένα βήμα πιο μπροστά απ’ όσα μας έχει δείξει ως σήμερα.

Από το Μανχάταν στην Ουάσινγκτον

Τραμπ
(Photo credits: Brandon Bell/Getty Images)

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στραμμένο αποκλειστικά στις υποθέσεις για τις οποίες ο Τραμπ ερευνάται και είναι ένα κρίσιμο ερώτημα το πώς θα πράξει, αν δεν του απαγγελθούν κατηγορίες και δεν δικαστεί. Γιατί, αν τώρα που είναι με την πλάτη στον τοίχο, έχει αυτή τη δημαγωγία, Κύριος οίδε τι θα πράξει όντας καβάλα στο άλογο. Όλη του η δράση, ο τρόπος που εκβιάζει εμμέσως ή και αμέσως ότι θα υποκινήσει κόσμο σε καταστροφές και δημόσιες αντιδράσεις, αναγκάζουν τους δικαστικούς να σκεφτούν πολύ σοβαρά τις αποφάσεις τους. Στο πλευρό έχει και πρώην εισαγγελείς, με 200 να συντάσσουν μια επιστολή ζητώντας να μην υπάρξει καμία προσπάθεια σύλληψης του.

Όσο η υπόθεση του χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς εξετάζεται στο Μανχάταν, με τους δικαστές να έχουν συνεδρία ξανά τη Δευτέρα και να ερευνάται η πιθανότητα για νέες καταθέσεις, στην Ουάσινγκτον εξετάζεται η υπόθεση της διαχείρισης των εγγράφων που βρέθηκαν στο Mar-a-Lago, στο εξοχικό του Τραμπ. Τα συγκεκριμένα έγγραφα έπρεπε να έχουν παραδοθεί από τον Ιανουάριο του 2021 στο Εθνικό Αρχείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι εισαγγελείς έχουν ξεκαθαρίσει ότι η θέση τους οδεύει προς την πιθανότητα ο Τραμπ να προσπάθησε να αποκρύψει ένα έγκλημα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής συνήγορος του Τραμπ, Έβαν Κορκοράν, βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για να καταθέσει και εκτιμάται πως η κατάθεσή του θα είναι εις βάρος του Τραμπ.

Εκτός από αυτές τις δύο υποθέσεις, στην Τζόρτζια, μια «καυτή» πολιτεία για τις εκλογές του 2020, ο εισαγγελέας ερευνά τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν εκεί. Το CNN μεταδίδει ότι οι εισαγγελείς θα απαγγείλουν κατηγορίες συνωμοσίας και εκβιασμού.

Όλα αυτά, από τη μία ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη – εκτός από τους οπαδούς του Τραμπ – αλλά ταυτόχρονα θέτουν τις ΗΠΑ σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές στη σύγχρονη Ιστορία της. Αν ο Τραμπ εκπυρσοκροτήσει τις κοινωνικές αναταραχές, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια εθνική τραγωδία.

Οι διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το 2016

Το μόνο που αποτελεί παρηγοριά και στοιχείο αισιοδοξίας, είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην εισβολή του Καπιτωλίου το 2021, έχουν τιμωρηθεί ποινικά. Έχει υπάρξει παραδειγματισμός που συγκρατεί τον οργισμένο όχλο που βρέθηκε στο Γουάκο για να ακούσει τη ρητορική πραξικοπήματος από τον Τραμπ.

«Η κατάχρηση εξουσίας που γίνεται αυτή τη στιγμή σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, θα μείνει στην Ιστορία ως μια από τις πιο ντροπιαστικές και διεφθαρμένες σελίδες. Οι ΗΠΑ θα αναφέρονται ως μια τριτοκοσμική μπανανία. Είτε το βαθύ κράτος θα διαλύσει την Αμερική, είτε εμείς θα διαλύσουμε το κράτος», δήλωσε μεταξύ άλλων το Σάββατο.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Τραμπ ακολουθεί ένα μονοπάτι αντίστοιχο με αυτό που ακολούθησαν δικτάτορες στη Λατινική Αμερική στα 70s και 80s. Το περίφημο Δόγμα του Σοκ. Με μικρές παραλλαγές. Όχι ότι το κάνει συνειδητά. Δεν έχει την ευφυΐα για να το πράξει. Είναι όμως ένας εκφραστής του λαϊκισμού και έχει το ίδιο playbook.

«Κάθε κομμάτι της προσωπικής, οικονομικής, επαγγελματικής και δημόσιας ζωής μου, έχει αναποδογυριστεί και διαμελιστεί όπως κανενός άλλου στην Ιστορία της χώρας», είπε στο Γουάκο. Ήταν μια ομιλία γεμάτη από παράπονα και αυταρέσκεια.

Πίσω στο 2016, ο Τραμπ είχε αναδυθεί ως μια επιλογή που θα πάει κόντρα στο σύστημα και είχε γοητεύσει τους Συντηρητικούς. Ήταν διαφορετικός ακόμα και από τους Ρεπουμπλικάνους. Τώρα, αυτό δεν ισχύει.

Τώρα, υπάρχει ο Ρον ΝτεΣάντις που έχει φροντίσει να συγκεντρώσει τους antiwokers γύρω του με όσα κάνει στη Φλόριντα κατά του politically correct και είναι μια πιο λογική φωνή συντηρητικής σκέψης. Ο ΝτεΣάντις όμως θα πρέπει να βρει ένα ισχυρό αφήγημα. Εκεί, υστερεί κατά κράτος του Τραμπ.