Σκεφτόσουν να μετακομίσεις για ένα καλύτερο αύριο. Και πολύ καλά το σκέφτεσαι γιατί αυτό που έβλεπες, ήρθε να στο επιβεβαιώσει ένας διεθνής δείκτης! Η Αθήνα είναι ασύμφορη για κάποιον που ζει στο ενοίκιο και βρίσκεται πολύ ψηλά σε λίστα με πόλεις της Ευρώπης.

Πέρσι, ο Economist δημιούργησε τον δείκτη Carrie Bradshaw, ένα μέτρο της οικονομικής προσιτότητας της ενοικίασης μόνο στις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής. Φέτος ο δείκτης Carrie μας ήρθε και στην Ευρώπη, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί με τα ενοίκια.

Η ευρωπαϊκή κατάταξη περιλαμβάνει τις 35 πόλεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, από το Λονδίνο έως την Άγκυρα. Χρησιμοποιώντας μια δημοφιλή κατευθυντήρια γραμμή που δηλώνει ότι δεν πρέπει να δαπανάται περισσότερο από το 30% του εισοδήματος προ φόρων ενός ατόμου για ενοίκιο, υπολογίσαμε τον μισθό που απαιτείται για να αντέξουμε άνετα το μέσο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου σε κάθε πόλη, αυτό που ονομάζουμε «συνιστώμενο μισθό ενοικιαστή». Όπως βλέπετε και η Αθήνα είναι αρκετά ψηλά.

Αθήνα χειρότερη από τη Ρώμη, τη Μαδρίτη και το Παρίσι για να ζεις με ενοίκιο: Η διεθνής λίστα που επιβεβαιώνει ότι ξέφυγε η κατάσταση
Οι πόλεις της Ευρώπης με τα πιο τσουχτερά ενοίκια: Κάτσε εδώ που κάθεσαι καλύτερα

Οι πόλεις που είναι πάνω από την Αθήνα

Με πάνω από 95.000 δολάρια, το Λονδίνο και η Γενεύη απαιτούν τα υψηλότερα ετήσια εισοδήματα για τους μεμονωμένους ενοικιαστές. Και στις δύο πόλεις λιγότερο από το 1% των κατοικιών είναι ακατοίκητο: οι σφιχτές αγορές δημιουργούν υψηλές τιμές. Στο κάτω μέρος της κατάταξής μας βρίσκεται η Άγκυρα, η πρωτεύουσα της Τουρκίας, όπου ένα εισόδημα μικρότερο από 18.000 δολάρια είναι αρκετό για να ζήσει κανείς μόνος.

Αλλά τα εισοδήματα ποικίλλουν σημαντικά σε ολόκληρη την ήπειρο. Για να μάθουμε πού βρίσκεται ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου προσβάσιμο για τον μέσο εισοδηματία, αναπτύξαμε τη «βαθμολογία Bradshaw». Αυτό συγκρίνει τον συνιστώμενο μισθό των ενοικιαστών μας με τον μέσο μισθό σε κάθε πόλη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ERI, έναν αθροιστή αμοιβών. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο προσιτό είναι να νοικιάσετε μόνοι σας.

Αθήνα χειρότερη από τη Ρώμη, τη Μαδρίτη και το Παρίσι για να ζεις με ενοίκιο: Η διεθνής λίστα που επιβεβαιώνει ότι ξέφυγε η κατάσταση

Μας έτσουξε η Βουδαπέστη

Με αυτό το μέτρο, η Βουδαπέστη είναι η ακριβότερη πόλη για τους επίδοξους ενοικιαστές. Η Ουγγαρία είχε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ για μεγάλο μέρος του 2023. Το κόστος ενοικίασης στην πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 19% από το 2022.

Θες να μετακομίσεις; Η Carrie Bradshaw θα σου πει ποιες είναι οι πόλεις της Ευρώπης με τα πιο τσουχτερά ενοίκια

Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα κενά ενοικίου-μισθών στον δείκτη μας. Τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στη Λισαβόνα μετά την εισροή «ψηφιακών νομάδων», εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας που δελεάζονται από τον ηλιόλουστο καιρό και τις φθηνές βίζες. (Τα δεδομένα ERI βασίζονται στον τόπο εργασίας σας, όχι στον τόπο διαμονής σας, για να ληφθούν υπόψη οι μετακινούμενοι.)

Ο μέσος μισθός των 31.000 δολαρίων είναι περίπου το ήμισυ των 58.000 δολαρίων που απαιτούνται τώρα για να αντέξει οικονομικά ένα κρεβάτι. Η ενοικίαση μόνο και στις δύο πόλεις είναι σχεδόν τόσο δύσκολη όσο είναι στη Νέα Υόρκη, σε σχέση με τους μέσους μισθούς.

Οι πόλεις κάτω από την Αθήνα

Μερικές από τις πιο προσιτές πόλεις βρίσκονται στη Γερμανία. Στη Βόννη ο μέσος μισθός των 53.000 δολαρίων ξεπερνά άνετα τα 36.000 δολάρια που απαιτούνται μόνο για ενοικίαση, δίνοντάς του την υψηλότερη βαθμολογία Bradshaw στον δείκτη μας. Το Βερολίνο, η γερμανική πρωτεύουσα και πατρίδα τεράστιων διαδηλώσεων κατά των αυξήσεων των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, και η Καρλσρούη, στα νοτιοδυτικά, σημειώνουν επίσης πάνω από 1.

Θες να μετακομίσεις; Η Carrie Bradshaw θα σου πει ποιες είναι οι πόλεις της Ευρώπης με τα πιο τσουχτερά ενοίκια

Ο δείκτης Carry ελπίζοντας να έρθει πιο κοντά στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της μόδας της Ευρώπης, θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τη Λυών, ένα από τα γαστρονομικά hotspots της Γαλλίας. Ο μέσος μισθός των 45.000 δολαρίων είναι σημαντικά υψηλότερος από τα 34.000 δολάρια που απαιτούνται για ένα υπνοδωμάτιο.

Σκέψου μόνο ότι το να μένεις στην Βουδαπέστη είναι ακριβότερο από το να μένεις στην Νέα Υόρκη. Ούτε κουνούπι δεν θα μείνει στην Ευρώπη!

*Photo Credits: Shutterstock