Μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης από το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), οι Πολωνοί ψηφοφόροι επέλεξαν την Κυριακή την αλλαγή — δίνοντας σε τρία δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης αρκετές έδρες για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Λοιπόν τώρα είναι ξεκάθαρος ο τρόπος για να επαναφέρουμε την Πολωνία στην ευρωπαϊκή επικρατούσα τάση μετά από μια ανελεύθερη δημοκρατία;

Όχι τόσο γρήγορα.

Ο πιθανός κυβερνών συνασπισμός της χώρας αντιμετωπίζει χρόνια πολύ σκληρού πολιτικού μοσχεύματος για να αναιρέσει τις αλλαγές που επέφερε το PiS από το 2015.

Ακολουθούν πέντε βασικά στοιχεία μετά τις εκλογές που θα κλονίσουν την Πολωνία και την Ευρώπη.

1.Προτεραιότητα: Η δημιουργία νέας κυβέρνησης στη Πολωνία

Το αποτέλεσμα τοποθετεί το PiS στην πρώτη θέση, με 36,1 τοις εκατό, σύμφωνα με μια προκαταρκτική καταμέτρηση ψήφων, και 196 έδρες, αλλά είναι πολύ λίγες για μια πλειοψηφία στην κάτω βουλή των 460 μελών. «Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki. Η πρώτη κίνηση ανήκει στον Πρόεδρο Andrzej Duda, πρώην μέλος του PiS που ήταν πάντα πιστός στο κόμμα. Είπε ότι οι πρόεδροι παραδοσιακά επιλέγουν τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά εάν το PiS είναι όντως ακατάλληλο, ο Ντούντα θα μπορούσε να καθυστερήσει τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Πολωνικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος πρέπει να συγκαλέσει νέα κοινοβουλευτική συνεδρίαση εντός 30 ημερών από τις εκλογές. Στη συνέχεια έχει 14 ημέρες για να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό.

Μόλις οριστεί, ο υποψήφιος έχει 14 ημέρες για να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Εάν αυτό αποτύχει, τότε το κοινοβούλιο επιλέγει έναν υποψήφιο για πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει ότι αν ο Ντούντα παραμείνει με το PiS, θα μπορούσε να είναι μέσα Δεκεμβρίου πριν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης – η Πολιτική Συμμαχία, ο Τρίτος Δρόμος και η Αριστερά – να έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μαζί, έχουν 249 έδρες στο νέο νομοθετικό σώμα. Υπάρχουν ήδη φωνές που καλούν την αντιπολίτευση να βραχυκυκλώσει αυτό, με την επίτευξη συμφωνίας συνασπισμού με τις υπογραφές τουλάχιστον 231 βουλευτών, δείχνοντας στον Ντούντα ότι έχουν λουκέτο στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Μόλις έρθει στην εξουσία, η αντιπολίτευση θα διαπιστώσει ότι η διακυβέρνηση δεν είναι εύκολη. Αυτό που ενώνει τους τρεις είναι η αποστροφή τους για το PiS, αλλά τα προγράμματά τους διαφέρουν αισθητά. Ο Πολιτικός Συνασπισμός, το μεγαλύτερο κόμμα υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι μέρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περιέχει όμως και μικρότερα κόμματα από διαφορετικές ομάδες όπως οι Πράσινοι.

Ο Τρίτος Δρόμος είναι ένας συνασπισμός δύο κομμάτων — Πολωνία 2050, που ιδρύθηκε από τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Szymon Hołownia και το Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα (PSL), η παλαιότερη πολιτική δύναμη της χώρας που εκπροσωπεί την αγροτιά. Το Poland 2050 είναι μέρος του Renew ενώ το PSL είναι στο EPP. Η ομαδοποίηση στρέφεται στο κέντρο δεξιά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να συγκρουστεί με την Αριστερά σε ζητήματα όπως η χαλάρωση των δρακόντειων νόμων για τις αμβλώσεις.

Η Αριστερά είναι με τη σειρά της μια συγχώνευση τριών μικρών ομάδων, των οποίων οι ηγέτες έχουν συχνά βρεθεί στα μαχαίρια.

2.Έρχεται μια ισχυρή κάθαρση

Μια κυβέρνηση που δεν ανήκει στο PiS θα δυσκολευτεί πολύ να εγκρίνει νομοθεσία καθώς δεν θα έχει τα τρία πέμπτα των κοινοβουλευτικών ψήφων που απαιτούνται για να παρακάμψει το βέτο του Ντούντα. Η θητεία του λήγει το 2025.

Η πρώτη δουλειά της νέας διοίκησης θα είναι να καθαρίζει διορισμένους στο PiS από ελεγχόμενες θέσεις στην κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και τις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες. Η Πολωνία έχει μακρά παράδοση στις κυβερνήσεις να ανταμείβουν τους πιστούς τους με εύχρηστες θέσεις εργασίας, αλλά το PiS το πήγε σε ένα άκρο που δεν είχε δει από την εποχή του κομμουνισμού. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν απόλυση. «Θα απολύσουμε όλα τα μέλη των εποπτικών συμβουλίων και των διοικητικών συμβουλίων. Θα διεξαγάγουμε νέες προσλήψεις σε διαφανείς διαγωνισμούς, στους οποίους καθοριστική θα είναι η αρμοδιότητα και όχι οι οικογενειακές και κομματικές διασυνδέσεις», αναφέρει το εκλογικό πρόγραμμα της Πολιτικής Συμπαράταξης. «Θα τερματίσουμε την κυριαρχία των παχιών γατών στις κρατικές εταιρείες», λέει το πρόγραμμα της Αριστεράς.

Η άμεση αντίδραση της αγοράς ήταν θετική, με την ενεργειακή εταιρεία Orlen να σημείωσε άνοδο άνω του 8% στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας τη Δευτέρα και τη μεγαλύτερη τράπεζα, την PKO BP, πάνω από 11%. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας έγιναν ο προπαγανδιστικός βραχίονας του PiS – μαζί με μια αλυσίδα εφημερίδων που αγόρασε η ελεγχόμενη από το κράτος διυλιστήριο Orlen – σφυρηλατώντας τον Τουσκ ως τον προδότη “Κύριε Τουσκ” πιο πιστό στη Γερμανία παρά στην Πολωνία.

Πολλοί άνθρωποι στα ΜΜΕ δεν είναι πιθανό να επιβιώσουν από αυτό που έρχεται, εάν η νέα κυβέρνηση πετύχει τον στόχο της να κλείσει το Εθνικό Συμβούλιο Μέσων Ενημέρωσης – ένα σώμα γεμάτο με πιστούς του PiS που διαχειρίζεται τα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Αλλά η απώλεια μιας δουλειάς δεν είναι το χειρότερο από αυτό που περιμένει πολλούς.

3.Πηγαίνοντας κατευθείαν φυλακή

Όταν το κόμμα του Τουσκ κέρδισε για τελευταία φορά την εξουσία από μια βραχύβια κυβέρνηση του PiS το 2007, οι νικητές αντιμετώπισαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους με παιδικά γάντια και σχεδόν κανείς δεν διώχθηκε ποινικά. Αυτή τη φορά τα γάντια είναι κλειστά.

Στο πολιτικό της πρόγραμμα, η Πολιτική Συμμαχία υπόσχεται να διώξει οποιονδήποτε για «παραβίαση του συντάγματος και του κράτους δικαίου». Στοχεύει στον Duda, τον Morawiecki, τον ηγέτη του PiS Jarosław Kaczyński και τον υπουργό Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Adam Glapiński για κακή διαχείριση της καταπολέμησης του πληθωρισμού και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Orlen, Daniel Obajtek, για μια αμφιλεγόμενη εξαγορά που οδήγησε στην πώληση μέρους ενός μεγάλου διυλιστηρίου. ξένα συμφέροντα.

Αναμένετε από τους εισαγγελείς να εντοπίσουν τα πολυάριθμα σκάνδαλα που έπληξαν το PiS όλα αυτά τα χρόνια – από την άρνηση της κυβέρνησης της πρώην πρωθυπουργού Beata Szydło να δημοσιεύσει ετυμηγορίες που εκδόθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, μέχρι τον Ντούντα που αρνήθηκε να ορκίσει σωστά εκλεγμένους δικαστές στο δικαστήριο. Υπάρχουν επίσης ανούσιες συμβάσεις που εκδόθηκαν κατά την πανικόβλητη πρώιμη φάση της πανδημίας COVID, εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για εκλογές του 2020 μέσω ταχυδρομείου που δεν είχαν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, κρατικές εταιρείες που δημιούργησαν κεφάλαια που διοχέτευαν χρήματα σε έργα που υποστηρίζονται από το PiS, δωροδοκίες για βίζα σκάνδαλο και πολλά άλλα. Πολλοί άνθρωποι με εταιρικές δουλειές επέστρεψαν μέρος των μισθών τους στο PiS.

Επιπλέον, εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος κατεύθυναν έναν χείμαρρο διαφημιστικών χρημάτων σε συχνά εξειδικευμένες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, ενώ παραμελούσαν μεγαλύτερα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Όλες αυτές οι συναλλαγές είναι πιθανό να εξεταστούν και — εάν διαπιστωθεί ότι είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της — θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις.

Ο συνασπισμός υπόσχεται να «κατηγορήσει» τους ανθρώπους «ένοχους για εγκλήματα δημόσιας υπηρεσίας».

4.Προσεγγίζοντας τις Βρυξέλλες

Ο Τουσκ είναι «παιδί» των Βρυξελλών — πέρασε πέντε χρόνια εκεί ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ήταν επίσης επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η αποχώρηση του PiS σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή με την ΕΕ – η οποία πέρασε οκτώ χρόνια μπερδεμένη με τη Βαρσοβία για ριζικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα με στόχο να φέρει τους δικαστές υπό αυστηρότερο πολιτικό έλεγχο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε για να τερματίσει τα δικαιώματα ψήφου της Πολωνίας ως μέλος της ΕΕ σύμφωνα με τη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7, εμπόδισε την πληρωμή 36 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης της πανδημίας του μπλοκ, μήνυσε την Πολωνία στο Δικαστήριο της ΕΕ , ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψηφίσματα που καταδικάζουν την οπισθοδρόμηση της Βαρσοβίας στις δημοκρατικές αρχές.

«Την επομένη των εκλογών, θα πάω και θα ξεμπλοκάρω τα χρήματα», υποσχέθηκε ο Τουσκ πριν από την ψηφοφορία. Αν και ο Τουσκ είπε ότι το μόνο που απαιτείται είναι «λίγη καλή θέληση και ικανότητα», θα είναι πιο σκληρό από ό,τι αφήνει. Η κυβέρνηση του PiS προσπάθησε να ξεκλειδώσει τα χρήματα περνώντας μερική ανάκληση των δικαστικών μεταρρυθμίσεών της, αλλά έχουν κολλήσει στο ελεγχόμενο από το PiS Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η ψήφιση οποιουδήποτε νέου νόμου θα απαιτήσει την υπογραφή του Ντούντα και χωρίς αυτό, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει τη νομική βάση να αναγνωρίσει ότι η Πολωνία έχει εκπληρώσει τα ορόσημα που πρέπει να επιτύχει για να πάρει τα χρήματα.

«Ίσως η στρατηγική του Τουσκ θα είναι να προσπαθήσει να ξανανοίξει τη διαπραγμάτευση για τα ορόσημα και να επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Jakub Jaraczewski, συντονιστής έρευνας για το Democracy Reporting International, μια ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο.

5. Κάνοντας πάταγο στην Ευρώπη

Το PiS έκανε πολλούς εχθρούς — και η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναιρέσει αυτή τη ζημιά. Οι σχέσεις με το Βερολίνο ήταν άσχημες, με τον Kaczyński να σφυροκοπά τη γερμανική κυβέρνηση επειδή ήθελε να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας και να κατηγορήσει το Βερολίνο ότι στοχεύει να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα «επειδή είναι προς το οικονομικό τους συμφέρον καθώς και προς το συμφέρον του εθνικού τους χαρακτήρα: η επιδίωξη της κυριαρχία με κάθε κόστος».

Ο Kaczyński και άλλοι πολιτικοί του PiS πίεζαν επίσης συνεχώς τη Γερμανία επειδή δεν ξεκαθάρισε τις φρικαλεότητες κατά της Πολωνίας εν καιρώ πολέμου. Ο Τουσκ φρόντισε να μην αγγίξει αυτό το θέμα φοβούμενος ότι θα βλάψει τις εκλογικές ευκαιρίες του κόμματός του, αλλά ιστορικά είχε καλές σχέσεις με το Βερολίνο – αν και η Πολωνία, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, είναι μια μεγάλη και συχνά τσιμπημένη χώρα που δεν είναι εύκολος εταίρος.

Ο Τουσκ κατηγόρησε την PiS για την ύφεση των σχέσεων με την Ουκρανία αφού η πολωνική κυβέρνηση περιόρισε τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών για να μην ενοχλήσει τους Πολωνούς αγρότες και να πει ότι δεν θα στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο. Ο Τουσκ το χαρακτήρισε «μαχαιρώνει ένα πολιτικό μαχαίρι στην πλάτη της Ουκρανίας, ενώ οι μάχες στην πρώτη γραμμή αποφασίζονται». Ενώ οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Κίεβο θα αναπνέουν ανακούφιση από την αλλαγή κατεύθυνσης στη Βαρσοβία, τα πράγματα είναι πιθανό να είναι λίγο πιο τεταμένα στη Βουδαπέστη.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο, εμποδίζοντας την απαραίτητη ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να προχωρήσουν στη διαδικασία του άρθρου 7. Χωρίς τον Kaczyński να τον προστατεύει, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán είναι πολύ πιο εκτεθειμένος. Υπάρχουν άλλοι λαϊκιστές στην Ευρώπη, όπως ο Ιταλός Giorgia Meloni και ο Robert Fico, που φαίνεται πιθανό να αναλάβει τη Σλοβακία, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις διαδικασίες του Άρθρου 7 και οι χώρες τους έχουν στενές σχέσεις με την ΕΕ – καθιστώντας δύσκολο να καταλάβουμε γιατί Θα κινδύνευε να βγει έξω για να σώσει τον Όρμπαν.

Πηγή: POLITICO

Credits:Getty Images