Μετά τον χθεσινό πρώτο πρωινό καφέ, η νέα κυβέρνηση ξεκινά σήμερα και επίσημα τη θητεία της με το παρθενικό υπουργικό συμβούλιο και την παράδοση των μπλε φακέλων στους υπουργούς.

Δεδομένης της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι πολίτες στη Νέα Δημοκρατία ανεβάζοντας τα ποσοστά της συγκριτικά με το 2019, οι προσδοκίες είναι ακόμα μεγαλύτερες και κάθε νέος και νέα υπουργός γνωρίζουν ήδη ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υψηλές απαιτήσεις.

Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει μέρα να πάει χαμένη, ωστόσο αυτοί που θα δεχθούν με το «καλημέρα» τη μεγαλύτερη πίεση είναι τρεις συγκεκριμένοι υπουργοί.

Ο πρώτος είναι ο Κωστής Χατζηδάκης που ανέλαβε το Οικονομικών κι αυτό μοιάζει απολύτως λογικό. Το ότι οι πολίτες επιβράβευσαν τη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα με την ακρίβεια και ένα πρώτο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση είναι να βρεθούν τρόποι αναχαίτισής της. Ήδη εξετάζεται η επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» καθώς και άλλοι τρόποι να ανακουφιστεί η κοινωνία.

Ο δεύτερος είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αν σκεφτεί κάποιος ότι είχε τεθεί εκτός κυβέρνησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επαναφέρει σε ένα υπουργείο… φωτιά, αυτό της Υγείας, αντιλαμβάνεται πόση εμπιστοσύνη του έχει, αλλά και πόση δουλειά περιμένει.

Ο Χρυσοχοΐδης καλείται να έρθει αντιμέτωπος με παθογένειες δεκαετιών και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα όπλα που θα του δοθούν, με πρώτο και καλύτερο τις 10.000 προσλήψεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός. Είναι μεγάλο στοίχημα να μπορέσει να αλλάξει η Υγεία και να γίνει αντάξια των απαιτήσεων του πολίτη.

Ο τρίτος είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ανατέθηκε το υπουργείο Παιδείας σε έναν από τους – κατά γενική ομολογία – πιο αποτελεσματικούς υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως η Υγεία, έτσι και η Παιδεία χρειάζεται ριζικές αλλαγές και τα προβλήματα δεν γίνεται να λυθούν σε μια τετραετία. Είναι βασικό, ωστόσο, να μπουν οι βάσεις για να λυθούν.