Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας την Κυριακή, κάνοντας την ανακοίνωση λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο των κάλπες, με βάση τα αποτελέσματα ενός exit poll.

Τί έδειξε η δημοσκόπηση για τον Ντόναλντ Τουσκ

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) είχε κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά φαινόταν να δείχνει μια διαδρομή προς την κυβέρνηση για έναν συνδυασμένο συνασπισμό της αντιπολίτευσης υπό τον Τουσκ. Το PiS, το οποίο κυβερνά την Πολωνία για οκτώ χρόνια, έχει μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε προπαγανδιστικό σκέλος της κυβέρνησης, περιόρισε τα δικαιώματα των αμβλώσεων και δαιμονοποίησε LGBTQ+ άτομα, μετανάστες και πρόσφυγες

Έβαλε επίσης την Πολωνία σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες για ζητήματα κράτους δικαίου, γεγονός που οδήγησε στο πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Τουσκ εμφανίστηκε στη σκηνή στην εκλογική έδρα της Συμμαχίας Πολιτών στο Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας για να κηρύξει τη νίκη. «Είναι το τέλος των κακών καιρών, είναι το τέλος του κανόνα του PiS, τα καταφέραμε», είπε ο Τουσκ, σε επευφημίες από συγκεντρωμένους υποστηρικτές.

«Κερδίσαμε τη δημοκρατία, κερδίσαμε την ελευθερία, κερδίσαμε την ελεύθερη αγαπημένη μας Πολωνία… αυτή η ημέρα θα μείνει στη μνήμη στην ιστορία ως μια φωτεινή μέρα, η αναγέννηση της Πολωνίας», είπε.

Ένα ενημερωμένο exit poll που κυκλοφόρησε νωρίς τη Δευτέρα έθεσε το PiS στο 36,6% και το Civic Coalition του Tusk στο 31%. Ωστόσο, δύο ομάδες που θα μπορούσαν να σχηματίσουν συνασπισμό με τον Τουσκ τα πήγαν καλά, με 13,5% για τον κεντροδεξιό Τρίτο Δρόμο και 8,6% για τον αριστερό Lewica.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, εάν επιβεβαιωθεί, θα σήμαινε ότι τα τρία συνδυασμένα κόμματα θα έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 460 εδρών της Πολωνίας. Σε μια περαιτέρω πιθανή καλή είδηση ​​για τους προοδευτικούς της Πολωνίας, το exit poll έθεσε τη Συνομοσπονδία, έναν ακροδεξιό συνασπισμό που αναμένεται να λάβει περίπου το 9% των ψήφων, με 6,4%, χαμηλότερα από ό,τι υπολόγιζαν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Το νόμισμα ζλότι της Πολωνίας σταθεροποιήθηκε μετά το αποτέλεσμα και ήταν περίπου 1,3% ισχυρότερο στις 05:15 GMT.

Περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα αποτελέσματα αναμενόταν το πρωί, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαθέσιμο μόνο τη Δευτέρα ή ακόμα και την Τρίτη. Ένα exit poll στις εκλογές στη Σλοβακία νωρίτερα αυτόν τον μήνα φάνηκε να δείχνει μια νίκη για έναν προοδευτικό συνασπισμό, μόνο που τα πραγματικά αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά διαφορετικά.

«Ο πρόεδρος μπορεί να δώσει στο PiS την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, καθυστερώντας την αντιπολίτευση», είπε ο Στάνλεϊ Μπιλ, καθηγητής Πολωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, γράφοντας στο X, πρώην Twitter. “Κρίσιμο να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα (μέχρι την Τρίτη) – μικρές διαφορές θα μπορούσαν να αλλάξουν κάπως την εικόνα.”

Ωστόσο, η διάθεση στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών ήταν χαρούμενη. «Οι επόμενες 40 ώρες, 60 ώρες θα δείξουν πώς χτίζουμε αυτόν τον συνασπισμό. Αλλά για εμάς είναι προφανές ότι ο [κυβερνητικός] συνασπισμός θα είμαστε εμείς, ο Τρίτος Δρόμος και η Αριστερά», δήλωσε ο Μπόρις Μπούντκα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο Μπούντκα είπε επίσης ότι μια νίκη της αντιπολίτευσης θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Πολωνίας στις φιλικές σχέσεις με την ΕΕ και το τέλος της απειλής ενός «Polexit».

Η Barbara Nowacka, βουλευτής του Πολιτικού Συνασπισμού που ασκεί σφοδρή κριτική στην καταστολή του PiS στα δικαιώματα των αμβλώσεων, είπε ότι ήταν σαφές ότι η αντιπολίτευση είχε κερδίσει και είπε ότι ήταν μια σημαντική μέρα για τις Πολωνές γυναίκες. «Οι νέες γυναίκες δεν θα φοβούνται να μείνουν έγκυες, οι νέες γυναίκες δεν θα φοβούνται να πάνε στο γιατρό», είπε.

Ο Jarosław Kaczyński, 74 ετών, πρόεδρος του PiS, είπε ότι το αποτέλεσμα του κόμματός του ήταν μεγάλη επιτυχία, αλλά παραδέχτηκε ότι «δεν γνωρίζουμε» εάν το κόμμα είχε μια πορεία προς την κυβέρνηση. «Μας περιμένουν μέρες μάχης και έντασης», είπε στους υποστηρικτές του αμέσως μετά τη δημοσίευση του exit poll. Εάν το PiS είναι πράγματι το μεγαλύτερο κόμμα, έχει το δικαίωμα να έχει την πρώτη προσπάθεια σχηματισμού συνασπισμού.

«Είτε είμαστε στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας και δεν θα επιτρέψουμε στην Πολωνία να προδοθεί», είπε. Σε μια πικρά διχαστική εκστρατεία τους τελευταίους μήνες, και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν την ψηφοφορία ως αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Πολωνίας. Ο Τουσκ είχε περιγράψει τις εκλογές ως «την τελευταία ευκαιρία» για να σταματήσει το PiS να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στην πολωνική δημοκρατία.

Το PiS διεξήγαγε μια εκστρατεία από το λαϊκιστικό βιβλίο, υποστηρίζοντας ότι ήταν το μόνο κόμμα που μπορεί να προστατεύσει την Πολωνία από μια «εισβολή» προσφύγων. Η εκστρατεία έχει επίσης επικεντρωθεί στη φιγούρα του Τουσκ, 66 ετών, που επιτίθεται αμείλικτα στον αμφισβητία ως ξένο σκάφος.

Οι εκλογές είχαν προσέλευση πάνω από 72%, το υψηλότερο από την πτώση του κομμουνισμού. Καθώς οι κάλπες έκλεισαν, υπήρχαν ουρές έξω από πολλά εκλογικά τμήματα. Οι αρχές δήλωσαν ότι όποιος βρισκόταν στην ουρά πριν από την επίσημη λήξη της ψηφοφορίας θα μπορούσε να ψηφίσει. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν πολλές εκατοντάδες άτομα, κυρίως νεαρά άτομα, να περιμένουν σε μια μεγάλη ουρά σε ένα εκλογικό τμήμα στη δυτική πόλη Βρότσλαβ για να ψηφίσουν.

Οι ντόπιοι τους έφερναν ζεστό τσάι και κουβέρτες καθώς και λίγο φαγητό. Μερικοί από αυτούς στην ουρά είπαν ότι περίμεναν έξι ώρες. Το εκλογικό τμήμα έκλεισε λίγο πριν τις 3 το πρωί (01:00 GMT), περίπου έξι ώρες μετά το επίσημο κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, σε ένα εκλογικό τμήμα στην περιφέρεια Wola, οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν εμπιστοσύνη στις πιθανότητες για μια νίκη της αντιπολίτευσης. «Είδα πολλούς νέους ανθρώπους, περισσότερα από τέσσερα ή οκτώ χρόνια πριν, κάτι που με κάνει αισιόδοξο», είπε ο Πάουελ, 46 ετών, ο οποίος είχε ψηφίσει τον Συνασπισμό Πολιτών του Τουσκ. Στο ίδιο εκλογικό κέντρο ο Maciej, 78 ετών, είπε ότι το στερεότυπο ότι οι ηλικιωμένοι υποστηρίζουν το PiS δεν ήταν αλήθεια. «Υπάρχουμε πολλοί που ξέρουμε πώς να σκεφτόμαστε», είπε χτυπώντας το μέτωπό του. Σε όλη την πόλη στην περιοχή Gocław, η 77χρονη Grażyna είπε ότι ψήφισε υπέρ του PiS επειδή πίστευε ότι είναι το πιο «δίκαιο» από όλα τα κόμματα.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αλλάζουν την Πολωνία προς το καλύτερο», είπε, αφού έμεινε στην ουρά για 20 λεπτά για να ψηφίσει. Υπήρχαν επίσης μεγάλες ουρές στα πολωνικά προξενεία στο εξωτερικό, με περισσότερους από 600.000 Πολωνούς που ζουν εκτός της χώρας να εγγράφονται για να ψηφίσουν.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι μοιράστηκαν φωτογραφίες και βίντεο από μεγάλες ουρές σε διάφορες πόλεις: ένα άτομο είπε ότι περίμενε τρεις ώρες για να ψηφίσει στο Παλέρμο χωρίς να φτάσει μπροστά στην ουρά.

Παράλληλα με τις εκλογές, η κυβέρνηση διεξήγαγε δημοψήφισμα, το οποίο έθεσε τέσσερα βασικά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο για τη μετανάστευση. Κάποιος ρώτησε εάν οι άνθρωποι συμφωνούν με «την αποδοχή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Το δημοψήφισμα θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για την ενίσχυση της προσέλευσης μεταξύ της βάσης υποστήριξης του PiS, καθώς και ως τρόπος παράκαμψης των περιορισμών της εκλογικής χρηματοδότησης για την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση είπε στους υποστηρικτές της να ζητήσουν μόνο εκλογικό ψηφοδέλτιο και να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το οποίο απαιτεί συμμετοχή 50% για να είναι έγκυρο. Με τόσα πολλά που διακυβεύονται στην ψηφοφορία, υπήρξαν κάποιες ανησυχίες για πιθανά φάουλ.

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί εθελοντές εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για πιθανές προσπάθειες δυσφήμισης των αποτελεσμάτων ή παρέμβασης στη διαδικασία σε περίπτωση ήττας του PiS. Τα εκλογικά αποτελέσματα επικυρώνονται από το Επιμελητήριο Έκτακτου Ελέγχου και Δημοσίων Υποθέσεων, το οποίο προστίθεται στο ανώτατο δικαστήριο από την κυβέρνηση του PiS. Ο Budka, ωστόσο, είπε ότι πίστευε ότι ο χρόνος για το PiS είχε τελειώσει. «Ακόμα κι αν δοκιμάσουν κάποια κόλπα, δεν θα ήταν κάτι που άλλαζε το αποτέλεσμα», ισχυρίστηκε.

Πηγή: The Guardian

Credits: Getty Images