Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο καταγράφει τον επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να βρίσκεται σε χώρα της Αφρικής δύο μήνες μετά την ανταρσία κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Την είδηση μετέδωσε το κανάλι Grey Zone στην πλατφόρμα του Telegram, όπου στο βίντεο, διάρκειας κάπου 40 δευτερολέπτων, ο Πριγκόζιν φαίνεται να φορά ρούχα παραλλαγής και να κρατά τουφέκι στα χέρια. «Δουλεύουμε. Θερμοκρασία 50 βαθμοί και. Όπως μας αρέσει», δηλώνει στο βίντεο.

«Ο όμιλος Βάγκνερ επιδίδεται σε αναγνώριση και έρευνα. Κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους. Και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη. Δικαιοσύνη και ευτυχία για τους αφρικανικούς λαούς. Εφιάλτης για το ΙΚ, την Αλ Κάιντα και άλλους γκάγκστερ. Προσλαμβάνουμε αληθινούς ήρωες και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντα που μας ανατέθηκαν και υποσχεθήκαμε πως θα εκτελούσαμε», συμπληρώνει.

Να σημειωθεί, όμως, πως το ντοκουμέντο αυτό δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί για το πού ή πότε μαγνητοσκοπήθηκε το υλικό αυτό, όπως αναφέρει σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο.

Δυνάμεις της Wagner δρουν, μεταξύ άλλων, στο Μαλί και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα, στη Δύση εκφράζονται ανησυχίες πως η Νιαμέ μπορεί να στραφεί στη Ρωσία. Ο Πριγκόζιν δήλωσε πως θα καλωσόριζε την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN.

Υπενθυμίζεται πως, δύο μήνες, μετά την 24ωρη ανταρσία της Wagner, τον Ιούνιο του 2023 το Κρεμλίνο φέρεται να υποσχέθηκε στον Πριγκόζιν ασυλία, με τον όρο ότι θα μετεγκατασταθεί στη γειτονική Λευκορωσία. Ωστόσο, ο Πριγκόζιν επανεμφανίστηκε στο περιθώριο της συνόδου Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Ιουλίου.