Αν αυτή τη στιγμή περπατήσω στον δρόμο και βγάλω το κινητό μου και τραβήξω βίντεο μια κοπέλα που τη θεωρώ σέξι, το καλύτερο που θα μου συμβεί, είναι να φάω δημόσιο κράξιμο και να κυκλοφορώ με τη στάμπα του ανώμαλου και παρενοχλητή. Το χειρότερο, να με μαζέψει η αστυνομία, αν η κοπέλα θέλει να κάνει το σωστό. Πώς φτάσαμε να πιστεύουμε ότι η Ιωάννα Τούνη είναι ένα άτομο στο οποίο αξίζει η παραβίαση της ζωής της, επειδή η ίδια μοιράζεται τόσα πολλά στα social media; Πότε αποδεχτήκαμε πως αν πεις ότι είσαι ρεπόρτερ ή παπαράτσι (το αίσχιστο είδος που έβγαλε ποτέ η «δημοσιογραφία»), τότε μπορείς άφοβα να τραβάς βίντεο τον άλλον χωρίς να έχει συμφωνήσει;

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναρωτιέμαι πραγματικά πώς γίνεται να προβάλλουν εκπομπές και ιστοσελίδες αυτό το βίντεο ανερυθρίαστα, σα να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να είναι ένα στημένο παπαρατσικό ή κάποιο συμφωνημένο βίντεο. Ακόμα περισσότερο, όταν στις εκπομπές και στις ιστοσελίδες δουλεύουν γυναίκες που λένε ότι είναι φεμινίστριες, που έναν οποιονδήποτε άγνωστο που θα τους έκανε το ίδιο στον δρόμο, θα τον είχαν κυνηγήσει. Αλλά όταν συμβαίνει στην Ιωάννα Τούνη, επειδή την θεωρούμε κατώτερη ή όλα όσα έχουν ειπωθεί για εκείνη, δεν πειράζει. Όλα καλά.

Γνωρίζουν άραγε στην εκπομπή της Καινούργιου και σε όσα μέσα έδειξαν αυτό το βίντεο, ότι παραβιάζει τον ιδιωτικό χώρο στον οποίο μένει η Τούνη με τις συνεργάτιδες και φίλες της και την βιντεοσκοπεί εν αγνοία της αυτός που κρατάει την κάμερα ή το κινητό;

Πάλι θα πούμε ότι «της αξίζει της Τούνη»;

Αυτό που συνέβη με την Τούνη, είναι περίπτωση ίδια με του Νταλάρα και όλο το πατιρντί που έγινε πριν μερικούς μήνες με αυτά που είχε πει σε «ρεπόρτερ». Θα έπρεπε να το έχουμε ξεκαθαρίσει από καιρό ότι αν ένας άνθρωπος, όσο διάσημος κι αν είναι, όσα στόρι και αναρτήσεις κι αν κάνει στα social media από την προσωπική του ζωή, έχει το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικότητας του. Κι αν τον βιντεοσκοπούν χωρίς να το γνωρίζει και να έχει συναινέσει, δεν είναι καθόλου οκ και ηθικό να δημοσιεύεται αυτό το βίντεο. Και δεν είναι και νόμιμο. Εκτός κι αν το περιεχόμενο του βίντεο είναι δημόσιου ενδιαφέροντος και αφορά την κοινωνία.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως το να δούμε την Τούνη με μαγιό, όπως και τις φίλες της που είναι κατά βάση άγνωστες, άρα σίγουρα δεν τους αρμόζει αυτή η παραβίαση του ιδιωτικού τους χώρου, δεν είναι δημόσιου ενδιαφέροντος; Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως δεν αφορά το υλικό αυτό περίπτωση διαφάνειας κρατικού λειτουργού ή κάτι τέτοιο;

Τείνουμε να το ξεχνάμε, αλλά αν κάποιος είναι διάσημος και δεν εμπλέκεται με δημόσια αξιώματα, είναι δηλαδή celebrity, δεν είναι κάτι το διαφορετικό. Παραμένει άνθρωπος, ιδιώτης, με ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Το μόνο που διαφέρει, είναι ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση.

Η Τούνη πολλές φορές έχει προβάλλει το σώμα της, τον εαυτό της, τη δουλειά της, αλλά το κάνει με τους δικούς της όρους και είναι η ίδια υπεύθυνη της εικόνας της. Όταν κάποιος άλλος παίρνει ετσιθελικά αυτόν τον ρόλο και το κάνει εν αγνοία της, άρα χωρίς τη συγκατάθεσή της, ο νόμος ορίζει ότι μιλάμε για παραβίαση.

Ως πότε θα συνεχίζουμε αυτή τη σαπίλα;

Κι είναι στο χέρι του θιγόμενου προσώπου αν θα ασχοληθεί περαιτέρω ή θα το αγνοήσει και θα συνεχίσει τη ζωή του.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, αναρωτιέμαι διαρκώς πώς γίνεται η Τούνη, που έχει το χρήμα, να αφήνει τέτοιες συμπεριφορές έτσι και να μην το κυνηγάει νομικά. Μετά σκέφτομαι ότι άμα το έκανε σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να έχει έναν δικηγόρο να στέλνει εξώδικα και αγωγές κάθε βδομάδα. Δόξα τω θεώ να λένε κάποιοι που η Τούνη έχει λεφτά και δεν χρειάζεται να πάει δικαστικά κάποιον για να βρει όσα έχει ανάγκη.

Επειδή όμως κάποτε θα πρέπει να βάλουμε μπροστά την ηθική κι όχι να κάνουμε το εύκολο, να δείχνουμε δηλαδή το βίντεο με την Τούνη, γιατί «κάνει γκελ» το όνομα και το σώμα της στο κοινό, από τη στιγμή που δε μπορούμε να σταματήσουμε τους «παπαράτσι», μπορούμε να μειώσουμε τη δύναμη του περιεχομένου τους.

Μπορούν οι εκπομπές και οι ιστοσελίδες να μην πέσουν στην παγίδα του ανελέητου καθημερινού posting με τα 300 και 400 θέματα τη μέρα ή επειδή πουλάει η Τούνη, να απορρίψουν την σημασία του βίντεο, να μην το κάνουν θέμα και αυτομάτως να έχουν στείλει το μήνυμα στο κάθε παπαράτσι πως όσα τέτοια βίντεο και να βγάλει, τσάμπα θα πάει ο κόπος του. Ας τα δημοσιεύσει μόνος του, ας μη βρει «αντανάκλαση» σε άλλους χώρους.

Μια ιδέα ρίχνω, όσο τρελή κι αν ακούγεται. Για μια φορά μην αποδεχτείτε τόσο αψήφιστα ένα βίντεο παραβίασης της ιδιωτικής ζωής της Τούνη. Έτσι για την αλλαγή.