Τώρα που ο Ρον Ντε Σάντις θα κάθεται τα βράδια στον βολικό καναπέ του πανάκριβου σπιτιού του στη Φλόριντα και θα πίνει το ουίσκι του, μπορεί να αναλογιστεί ποιες ήταν οι στιγμές που έγινε πρωτοσέλιδη είδηση. Δυστυχώς γι’ αυτόν, οι μόνες φορές που το όνομά του αναφέρθηκε τους τελευταίους μήνες ήταν όταν του έκανε φραστικές επιθέσεις ο Ντόναλντ Τραμπ. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που συνέβη αυτό.

«Θα αντιπαρατεθώ μ’ έναν τύπο που ολοφάνερα φοράει πάτους μέσα στα παπούτσια του για να δείχνει ψηλότερος»; Αυτό αναρωτήθηκε ο Τραμπ ενώπιον ενός ακροατηρίου που λύθηκε στα γέλια για τον Ρον Ντε Σάντις, κυβερνήτη της Φλόριντα και μέχρι το βράδυ της Κυριακής ενός βασικού του αντιπάλου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η αποδοχή της κοροϊδίας έδωσε θάρρος στον Τραμπ. Λίγες μέρες αργότερα τον αποκάλεσε «Mister Sanctimonious», κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά του. H λέξη αυτή περιγράφει αυτόν που κάνει επίδειξη ηθικής, που σνομπάρει, που το παίζει ψευτο-αριστοκράτης. Το τελευταίο χτύπημα ήλθε πριν από τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα. Ο Τραμπ είπε ότι ο Ρον Ντε Σάντις χρειάζεται «μεταμόσχευση προσωπικότητας»!

Πολλά χτυπήματα προσωπικά, που προφανώς δεν έχουν σχέση με πολιτική κριτική. Παρ’ όλα αυτά, ο Ντε Σάντις όχι μόνο απέσυρε την υποψηφιότητά του, αλλά δήλωσε ότι στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ για υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Κι αφήνει την Αμερική, αλλά όχι μόνο αυτή, να αναρωτιέται πώς έγινε αυτό. Και γιατί.

Στο πεντάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο X, με το οποίο ανακοίνωσε την απόσυρσή του, ο Ρον Ντε Σάντις είπε ότι αισθάνθηκε πως «οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων θέλουν να δώσουν στον Ντόναλντ Τραμπ ακόμα μια ευκαιρία». Κι επειδή, πάντα κατά δήλωσή του, δεν μπορεί να ζητάει «από πολλούς ανθρώπους να διαθέσουν το χρόνο τους και τα χρήματά τους ενώ δεν υπάρχει καθαρό μονοπάτι προς τη νίκη», όχι μόνο έκλεισε την καμπάνια του, αλλά στηρίζει «με όλες τις δυνάμεις» τον Τραμπ αντί της μοναδική, πια, ανθυποψηφίου του, της Νίκι Χέιλι.

Τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή την συμμαχία; Προφανώς ο Ρον Ντε Σάντις δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ηττοπάθεια.

Ρον Ντε Σάντις: Για ανταπόδοση το 2028

Ο όρος κλειδί μπορεί να είναι αυτό που στις ΗΠΑ λένε «running mate». Ο δεύτερος στην ιεραρχία, δηλαδή, που ορίζεται αντιπρόεδρος της χώρας και αναπληρώνει τον πρόεδρο όταν αυτός εκλείψει. Μήπως ο Ρον Ντε Σάντις βάζει όλο του το πολιτικό κεφάλαιο με στόχο να γίνει ο Νο2 της χώρας, αν ο Τραμπ νικήσει; Ο Τραμπ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ποιος θα είναι ο «running mate» της υποψηφιότητάς του και οι φήμες ολοένα και φουντώνουν.

Ανεξάρτητα αν ο Ρον Ντε Σάντις εμφανιστεί ως υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τραμπ, οπωσδήποτε μπαίνει σ’ αυτό το τρένο υπολογίζοντας την… ανταπόδοση όταν έλθει η ώρα. Όπως αποδείχτηκε περίτρανα πια, ο Τραμπ έχει ισχυρότατα ερείσματα στο κόμμα σε κάθε γωνιά της χώρας, τον ακολουθούν τυφλά εκατομμύρια άνθρωποι και μια του λέξη μπορεί να επηρεάσει την κρίση και την απόφαση πολλών. O γεννημένος το 1978 Ντε Σάντις προφανώς γνωρίζει ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ του κι ενδεχομένως ποντάρει στο ότι το 2028, o 82χρόνος τότε Τραμπ θα ζει και θα έχει σώας τα φρένας έτσι ώστε να καθοδηγήσει τους οπαδούς να στηρίξουν το Ρον Ντε Σάντις για πρόεδρο.

Αυτό ακριβώς μπορεί να βρίσκεται και στο μυαλό του κυβερνήτη της Φλόριντα ακόμα κι αν δεν αναλάβει τις ευθύνες της αντιπροεδρίας, σε περίπτωση βέβαια που ο Τραμπ εκλεγεί. Μπορεί να αποφύγει την κυβερνητική φθορά ή να χρεωθεί μια εκ νέου ήττα από τον Τζο Μπάιντεν και να εμφανιστεί ως μια πρόταση νεανική, σφριγηλή και άφθαρτη.

Αυτό που κατάλαβε, άλλωστε, ο μέσος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων που συμμετέχει στις προκριματικές εκλογές είναι ότι οι απόψεις τους δεν διαφέρουν και πολύ. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο λάθος που χρεώνεται ο Ντε Σάντις ήταν ότι ακολουθούσε την ατζέντα του Τραμπ σε όλα τα θέματα και απέτυχε να διαφοροποιηθεί έστω και λίγο, ώστε να δημιουργήσει το δικό του κοινό. Με λίγα λόγια, ο ψηφοφόρος δεν κατάλαβε γιατί να επιλέξει Ντε Σάντις αντί Τραμπ, εκτός από το προφανές που είναι η διαφορά ηλικίας.

Οι επόμενες κινήσεις των δύο σίγουρα θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Αν ο Ρον Ντε Σάντις προχωρήσει τη στήριξή του τόσο, ώστε να εμφανιστεί κιόλας σε εκδηλώσεις υπέρ του Τραμπ ή να ανέβει μαζί του στο βήμα των ομιλητών, η συμφωνία μεταξύ τους πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ, που μόνο κορόιδο δεν είναι, έσβησε μονομιάς οτιδήποτε κακό έλεγε τόσο καιρό για τον Ρον Ντε Σάντις. Η πρώτη του δήλωση μετά την απόσυρση του αντιπάλου του ήταν ότι ο Ντε Σάντις έκανε μια «θαυμάσια» προεκλογική καμπάνια. Ως τώρα, που αυτή τελείωσε και δεν τον απείλησε στο ελάχιστο.